• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Iulie , 2021

ABC în educație și sănătate la Ponorâta

Recent peste 30 de copii din clasele primare din Ponorâta - Coroieni care citesc și scriu cu dificultate au participat la un accelerator de literație și la activități de dezvoltare personală prin aventură și joc. Activitățile au fost organizate de echipa Fundației Noi Orizonturi.

Pe parcursul aceleiași săp­tă­­mâni, 12 tinere mame, majoritatea minore, au participat la cursuri de îngrijire copil și la sesiuni de consiliere pentru alăptare, ținute de un specialist în educație perinatală al Asociației SAMAS. Prefectul de Maramureș, Vlad-Emanuel Duruș, a vizitat comunitatea și școala din Ponorâta împreună cu reprezen­tanții RealityCheck și cu primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan. Toate acestea fac parte din proiectul „Împreună pentru un viitor mai bun în Coroieni’’, inițiat de Asociația RealityCheck.

Copiii care cresc în familii fără posibilități materiale, care nu au cărți acasă, ai căror părinți nu au mers la școală și nu îi pot ajuta, au un start mai slab față de colegii lor în învățarea citit-scrisului. Peste vară, mulți regresează din cauză că nu exersează.
Specialiștii în educație de la Fundația Noi Orizonturi au venit pentru a doua oară la Ponorâta să  lucreze cu peste 30 de copiii din comunitatea săracă. În urma evaluării nivelului de citit-scris realizate în primăvară, au propus activități adaptate limbajului și experiențelor de viață ale copiilor pentru ca progresul să nu întârzie să apară. Le-au citit și recitit copiilor cu voce tare o varietate de cărți cu povești ilustrate ajutându-i să își formeze diverse strategii de înțelegere a textului, au folosit jocuri cu litere și cuvinte, dar și aplicații multimedia care să-i ajute în învățare. Metodele interactive și adaptate nivelului lor, căldura și entuziasmul facilitatorilor au de­monstrat că cei mici sunt activi, dornici să învețe și să își depă­șească propriile limite dacă sunt stimulați. Opt profesori  au parti­cipat la activități în calitate de vo­luntari, dintre care șase de la școala din Ponorâta.

Pentru a consolida cunoștințele acumulate în cele 10 zile intensive de activități, pentru a depăși di­ficultățile de citit-scris și a-i încuraja pe copii să comunice și să își dorească să citească, specialiștii Noi Orizonturi își propun să organizeze o sesiune suplimentară înain­te de începerea anului școlar.

Programul zilnic a fost completat cu activități de dezvoltare perso­nală prin aventură și joc care i-au ajutat pe copii să învețe valori ca respectul, organizarea, ascultarea și înțelegerea unor reguli. Jocurile alese de facilitatori au fost deo­po­trivă distractive și educative, le-au solicitat copiilor concentrarea, depășirea propriilor limite și empatia. Cei mici au înțeles că este important să comunice cu colegii, că lucrul în echipă ajută mult la atingerea la rezultatul propus și că acțiunile fiecăruia sunt esențiale pentru succesul grupului. Toate acestea cu un zâmbet mare pe față și cu mulăt curiozitate în ochi. La final, au plecat cu mai multă încredere în propriile forțe, cu prieteni noi și cu multe amintiri fru­moase. Toți participanții la activități au primit zilnic o masă caldă.

La finalul lunii iunie, nouă tinere mame din Ponorâta au participat la cursuri de îngrijire copil și alte trei au primit consiliere individuală pentru alăptare cu un specialist în educație perinatală al Asociației SAMAS. Toate participantele au venit cu interes și curiozitate și au aflat pe înțelesul lor multe informații noi. Cursurile au fost cu atât mai utile cu cât în familie, fetele nu discută aceste subiecte. Participantele prezente la cursul de îngrijire a copiilor au primit câte un kit pentru îngrijirea bebelușului, iar participantele la consilierea pentru alăptare au primit câte o cutie cu produse pentru nou-născuți și cele necesare pentru o alăptare ușoară
De la începutul proiectului, 16 tinere mame au beneficiat de cursurile furnizate de Asociația SAMAS, iar planul este ca până la final, numărul acestora să ajungă la 75. În cadrul aceleiași activități, începând din luna mai, 44 de adolescente și tinere femei din Ponorâta au participat la cursurile de igienă menstruală organizate de Asociația Pe Stop. Participantele au învățat, prin discuții informale și jocuri, cum funcționează corpul lor și cum să se îngrijească în siguranță în timpul menstruației și au primit, la finalul cursului, câte un kit cu produse de igienă menstruală. Până la finalul proiectului sunt planificate astfel de cursuri pentru un total de 132 persoane.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.