Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
A treia ediţie a Taberei de creaţie „Elisabeta Art” Cavnic 2016
În perioada 10-17 iulie 2016 a avut loc ediţia a III-a a Taberei naţionale de creaţie “Elisabeta Art” Cavnic 2016, care prin participarea unor artişti din Ungaria capătă caracter internaţional.
Sub egida Uniunii Artistilor Plastici, cu sprijinul Asociaiţei Culturale „Fisculaşul” Cavnic, Casei de Cultură Cavnic şi a gazdei taberei, familia Veress, timp de o săptămână artişti plastici din ţara şi din Ungaria au concurat la animarea vieţii culturale a oraşului Cavnic.
Astfel, printre participanţi se numară nume sonore a activităţii artistice din ţară ca: Traian Mârza, Lucia Bratu, Ioan Brad (Alba Iulia), Radu Gheorghian (Bucureşti), Elisabeta Veress (Cavnic), Amalia Suruceanu şi Maria Maciu (Câmpina), Cristina Ignaciuc (Şimleul Silvaniei), Elisabeta Almasi şi Teri Keller (Ungaria), Cristina Oprea (Turda) şi Felician Săteanu (Baia Mare).Artiştii au vizitat zona, bisericile de lemn monument sub egida UNESCO din Plopiş, Şurdeşti şi Budeşti, care au devenit motiv de inspiraţie pentru lucrările realizate în tabără, la fel şi peisajul urban din Cavnic, făcând astfel şi o promovare a potenţialului turistic cu caracter cultural. Tot pentru o mai bună informare şi documentare a artiştilor despre zonă, tabăra a demarat cu vernisajul unei expoziţii de fotografie documentară „Fotoetnografica” ed. a XVI-a, care a adus pe simezele Casei de Cultură din Cavnic o selecţie de imagini realizate de artişti fotografi din ţară şi din Ungaria în preajma Sărbătorilor Pascale în Cavnic şi zona Fisculaşului.
Tabăra s-a încheiat cu o superbă expoziţie de pictură cuprinzând lucrările realizate în tabără, găzduită tot de Casa de Cultură Cavnic, expoziţie care va fi itinerantă prin mai multe localităţi din ţară şi Ungaria.
De menţionat că toate cele trei ediţii de până acum au fost sponsorizate integral de Pensiunea „Elisabeta” din Cavnic, astfel că familia Veress este o adevărată „mecena” a artei contemporane. Dacă exemplul lor ar fi urmat şi de alte pensiuni din zonă, Cavnicul ar putea deveni un centru cultural important al Maramureşului, creând poate o „şcoală de pictură” contemporană, cu perspective de a rămâne un punct de referinţă în viata culturală.
Felician Săteanu