Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
A intrat dihonia în Primăria Cavnic!
Imediat după alegeri, între primarul şi viceprimarul oraşului Cavnic s-a declanşat un adevărat război rece. Odată cu declanşarea controalelor la investiţiile în turism, derulate prin programul „Schi în România”, săbiile s-au ascuţit şi mai tare. Recent, viceprimarul Vladimir Petruţ şi-a mutat biroul în holul instituţiei.
Săptămâna trecută, Corpul de control al premierului a descins în Maramureş. Motivul? Un control la primăriile Borşa şi Cavnic, precum şi la Consiliul Judeţean Maramureş care vizează modul de realizare a proiectului de investiţii în turism „Schi în România”. Povestea investiţiilor în turism a generat în Cavnic un adevărat război între primarul Alexandru Dragoş şi viceprimarul Vladimir Petruţ, care a atins punctul culminant zilele trecute, când viceprimarul a decis să-şi mute biroul în holul instituţiei.
Întrebaţi care e motivul discordiei, ambii aleşi pornesc un adevărat “tir de acuzaţii” împotriva adversarului politic, astfel că e foarte greu de spus cine are dreptate.
Viceprimarul Vladimir Petruţ spune că: „Baiul e pe transparenţă, nu e transparent nimic la noi în Primărie. Dacă eu, ca viceprimar, nu cunosc niciun act, toate se ţin secrete, ce pretenţie poate avea un cetăţean, presa sau opinia publică”. Viceprimarul de Cavnic spune că există multe suspiciuni cu privire la investiţiile în turism efectuate prin programul guvernamental: „În 30 decembrie 2013 s-a făcut o plată către o firmă care nu era parte în contractul care lucra la pârtie.
În 2010 s-a semnat contractul între Consiliul Local şi SC Termogaz Company SA Haţeg, în calitate de executant. În octombrie 2012 primarul mi-a adus la cunoştinţă că sunt membru în comisa de recepţie la contractul de investiţie din domeniul schiabil. Am intrat în biroul primarului unde era comisa alcătuită de la femeia de serviciu în sus. Şi mi s-a spus să semnez Procesul-verbal. Nu sunt specialist, dar ştiu că recepţia se face pe teren.
O parte din comisie nu a vrut să vină pe teren, s-a oprit la restaurantul de acolo şi o parte ne-am dus să verificăm.
Acolo am constatat mari nereguli: lipsă bretele de legătură, lipsă lucrări efectuate care se vedeau şi de cel mai prost om. Am spus că nu mi se pare ok, iar contractul spunea că nu se majorează suma deloc. Dacă semnam recepţia, ne-o asumam, iar primarul avea temei legal să plătească. Am zis să taie jos lucrările ce nu s-au făcut, să scoată cei 5% suplimentar cât era de plătit şi să îşi ia diferenţa după ce vor mai lucra. Dar după ce am ajuns la Primărie nu a mai venit nimeni să discutăm.
În 7 februarie 2013 eu am avut două zile de concediu că am răcit după acţiunile de deszăpezire. Iar primarul a făcut recepţia în lipsa mea. Eu nu am semnat Procesul-verbal pentru că nu s-a modificat nimic nici la lucrări, nici la devize. A urmat şedinţa de CL din luna mai, când s-a rectificat bugetul cu suma pe care trebuia să o punem noi, cu amendamentul că nu se va efectua plata până nu se va mai efectua o nouă recepţie.
În luna iulie, primarul îi solicită contabilului să efectueze o plată, în jur de 5 miliarde lei vechi. Iar contabilul, printr-un raport de specialitate, spune că nu poate face plata fără respectarea hotărârii cu amendamentul din 20 mai.
În august sau septembrie au venit în jur de 14 miliarde lei vechi de la Bucureşti pe care i-a plătit la Termogaz, în baza recepţiei din februarie, deşi CL a solicitat să nu se facă plăţi fără o nouă recepţie.
În octombrie 2013, o altă firmă solicită recepţionarea unor alte lucrări din domeniul schiabil. Şi atunci am întrebat în ce calitate solicită dacă nu sunt parte în contract. A zis că şi-au cesionat lucrarea de la unul la altul. Recepţia solicitată în octombrie nu s-a mai făcut niciodată, iar acum, în 30 decembrie, în baza recepţiei din luna februarie, primarul a mai achitat aproape 5 miliarde la firmă”.
De aici a izbucnit un nou scandal. Viceprimarul spune că primarul i-a retras dreptul de semnătură, iar el şi-a mutat biroul în holul instituţiei. Petruţ spune că şi Corpul de Control a descoperit o serie de nereguli: „I-am întrebat dacă sunt nereguli, iar ei mi-au spus că tot ce-i cu roşu e neregulă, şi jumătate din ce mi-au arătat era cu roşu. În plus, două treimi din numărul consilierilor locali au depus săptămâna trecută la Parchet o sesizare vizavi de domeniul schiabil, în care solicită verificarea investiţiei”.
Primarul Alexandru Dragoş are o altă versiune: „Nu i-am luat nicio atribuţie, i-am luat doar dreptul de semnătură. Ştie doar să acuze, altceva nu face nimic. Scandalul l-a pornit înainte de alegeri, când a făcut tot felul de afirmaţii. El mă urăşte pentru că vrea să ajungă primar.
L-am numit în toate comisiile de recepţie, dar în niciuna nu a vrut să facă nimic, nimic nu a fost bine. În iunie, Consiliul a fost de acord să depun documentaţia să obţinem banii pentru domeniul schiabil.
În septembrie, când se face rectificarea bugetară, s-a rectificat suma de 477 mii lei pentru a fi plătită pentru lucrările efectuate în 2012.
În octombrie s-a solicitat recepţia pentru pârtiile respective. La data aceea au venit firmele pentru dosarul de recepţie. Viceprimarul a sărit în sus că nu ştie proiectul. Nu s-a mai făcut recepţia, i s-a dat mapa cu proiectul care a stat la el 4 zile. În 15 octombrie a solicitat el recepţia pe data de 17. Ăia au venit cu elicopterul la recepţie şi el solicită să fie dus deasupra pârtiilor. A fost plimbat cu elicopterul deasupra pârtiilor timp de 25 de minute, după care, nemulţumit de ce a văzut din elicopter, nu se încheie actele.
În februarie 2013 ni s-a spus că sunt promisiuni să primim bani pentru lucrările efectuate. Am refăcut recepţia şi am dat-o la semnat. Numai domnul vice nu a vrut să o semneze, era şi în concediu atunci, şi a venit cu tot felul de motive.
Cele două firme care au lucrat, şi-au făcut fiecare facturi pentru lucrările ei, Termogaz este liderul şi firmă. Ei au participat împreună la licitaţie în numele Termogaz şi au contract de asociere. Ministerul nu ne-a dat bani aşa că Termogaz ne-a trimis facturi de penalizare.
În septembrie apare ordonanţa 17, prin care se aprobă compensarea sumelor datorate către firmele care au executat lucrări, astfel că am reuşit să compensez către Termogaz suma de aproape 15 miliarde lei vechi.
În august am fost chemat la Bucureşti pentru a semna contractul pe 474 mii lei. Din iunie am făcut demersurile, pentru că a trebuit să depunem contribuţia de 2% pentru a obţine banii. Căvnicarii trebuie să ştie că de aici a început scandalul, că nu a dorit domnul vice şi cei care sunt cu el să vină aceşti bani în oraş.
Acei bani au intrat în Primărie în 20 decembrie. Ni s-au promis 10 miliarde, dar nu ni s-au dat decât 4,7 miliarde. Firma avea factura trimisă din luna martie, a depus-o şi la finanţe şi a plătit pentru ea TVA de 25%, deci aproape două miliarde.
Am luat legătura cu Termogaz şi le-am spus că au intrat banii, iar ei au zis că nu avem datorii pentru lucrările efectuate. În 30 decembrie suma asta am plătit-o la firmă, că altfel trebuia să trimitem banii înapoi că era final de an. Ne-ar fi catalogat drept incompetenţi după cât am umblat după aceşti bani. Aceşti bani s-au plătit pentru lucrările executate. Ei şi-au dorit ca Primăria să nu poată plăti datoriile pentru lucrările executate şi să ne bage acele firme în faliment”.
Primarul spune că, din cauza vicelui a plecat şi fosta contabilă a primăriei, iar Corpul de Control al premierului nu a găsit nereguli la Cavnic şi se plânge că războiul a ajuns la apogeu:
„Acest conflict l-am ţinut în stare de latenţă de după alegeri. Dar acum nu mai pot. I-am făcut notă de sarcini pentru două zile pe care a scris că nu înţelege scrisul şi să i-o scriu la calculator. I-am dat-o de pe calculator şi nu a mai răspuns la ea etc. Nu face absolut nimic în Primărie!”