• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

A început bătălia pentru Regiunea Maramureş!

Regionalizarea României vine cu paşi repezi peste Maramureşul nostru, o ţară cu cinci ţări care este pe cale de dispariţie. GAZETA de Maramureş strigă de multă vreme că timpul nu mai are răbdare şi politicienii vor rezolva una dintre cele mai complicate probleme administrativ-teritoriale, regionalizarea.

 
 
 
Actuala putere, având girul populaţiei, doreşte modificarea Constituţiei României, cartea fundamentală a statului, iar regionalizarea urmând a fi exprimată în Constituţie.
Ca idee nu este rău, greu de înţeles este modul heirupist în care se lucrează la proiectul de reîmpărţire administrativ-teritorială a ţării. Noi am semnalat de mult neconcordanţe între realităţi şi interesele politice, mai ales pe fondul unei slabe reprezentări politice a judeţului, în ultimii ani.
Dar nu este totul pierdut. La instalarea noului prefect, Anton Rohian, au fost trei discursuri importante şi însemnate. Este pentru prima dată că oficiali ai Maramureşului spun adevărul pe care îl aşteptam de atâta timp, regiunea Maramureş trebuie să existe cu capitala în Baia Mare. PSS Iustin Sigheteanul, episcop vicar, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş şi directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean au rostit fraze ce rămân în memoria colectivă. Vă prezentăm trei puncte de vedere care au ca numitor comun dragostea pentru Maramureş, dar mai ales raţiunea, judecata corectă şi asumarea unei responsabilităţi pentru mai binele acestei zone atât de încercate în ultimii 20 de ani.
La instalarea prefectului Anton Rohian a fost prezent secretarul de stat din cadrul MAI, Constantin Cătălin Chiper.
 
Înainte de a prezenta trei discursuri electrizante, facem câteva precizări. Regionalizarea este o consecinţă a intrării în UE. Nu a fost o condiţie absolută, dar este o recomandare deoarece se tinde spre o Europă a regiunilor în care finanţările de la coşul comun, european se fac mai uşor pe teritorii administrativ-teritoriale mai mari decât judeţele actuale ale României. Cam toate ţările, nou intrate în UE, au realizat o reformă administrativ-teritorială.
 
Pe scurt, cam asta ar fi teoria. În practică, lucrurile sunt mai complicate, deoarece ţara noastră este fărâmiţată din punct de vedere administrativ-teritorial. În loc de peste 3000 de comune ar trebui să avem jumătate, la fel este şi cu municipiile şi oraşele făcute la „apelul bocancilor”, din dorinţa baronilor locali. Acum, România are un aparat administrativ foarte mare, stufos şi consumator de bani de la buget. Prima mişcare ce ar trebui făcută ar fi aducerea localităţilor la mărimea potrivită, după modelul plaselor din alte perioade ale acestor locuri. Apoi, desenarea unor regiuni după realităţi, după istorie, după bun simţ. Din păcate, Maramureşul nu a avut politicieni de anvergură până acum. Nu au fost oameni care să se bată pentru aceste locuri, aşa cum au făcut-o, paradoxal, lideri ai PCR în perioada de tristă amintire. Este ruşinos, scandalos chiar, că ei au reuşit să aducă aici ceea ce e mai bun pentru maramureşeni. Am pierdut foarte multe în ultimii 20 de ani şi chiar dacă sună a teoria conspiraţiei, interesele altor zone ne-au târât în cea mai neagră situaţie în care s-a aflat vreodată Maramureşul. De la faptul că în 20 de ani nu ne-au dat un ban pentru lucrări la infrastructura rutieră, până la această neantizare prin regionalizarea pe desenul Agenţiilor de Dezvoltare şi ce va avea ca o primă consecinţă reală, îndepărtarea de judeţele mai avute, mai bogate. Vom fi o zonă de rang doi, poate chiar trei!
De aceea este important să ieşim la luptă, fiecare în modul său, iar în eventualitatea că cei din sud vor continua să ne batjocorească, avem un mic as în mânecă. Se va face un referendum cu privire la modificările aduse Constituţiei, iar noi va trebui să votăm cu negaţie. Daţi-ne să vă dăm!       
 
Prea Sfinţitul Iustin Sigheteanul i-a urat noului prefect, Anton Rohian, un mandat pe măsura aşteptărilor şi i-a dăruit Sfânta Scriptură într-o ediţie aleasă pentru a avea nopţile cât mai liniştite.
 
PSS Iustin s-a adresat politicienilor maramureşeni, mai ales parlamentarilor, într-un discurs simplu şi la obiect.
„Niciodată nu am avut atât de mulţi parlamentari maramureşeni într-o legislatură. Se vorbeşte de regionalizare, iar Biserica nu este în afara acestor preocupări. Am dori să vedem din partea parlamentarilor noştri un front comun, trecând peste discuţiile partinice, un front comun pentru ca acest ţinut, Maramureşul, o provincie istorică, să aibă în viitoarele regiuni un statut aşa cum se cuvine.
Se vorbeşte de opt regiuni, dacă este o chestiune de ordin strategic este o altă socoteală, dar dacă se vor face euroregiuni mai mici, am auzit de un proiect în care Maramureşul ar atârna de Oradea…
Noi nu avem nimic cu Crişana! Trebuie să vă spuneţi cuvântul, să fiţi mai sonori şi mai vocali, iar Biserica Ortodoxă este deschisă să susţină acest efort. Dorim ca acestea să fie cunoscute la Bucureşti”, a spus PSS Iustin Sigheteanul, episcopul vicar al Maramureşului şi Sătmarului.
 
Primarul băimărean a respectat protocolul, uzanţele în astfel de situaţii, dar a punctat şi pe problema regionalizării.
 
„Chiar dacă suntem la un moment festiv, nu este un moment de bucurie. Trebuie să conştientizăm că este un moment în care trebuie să ne simţim responsabili, de la prefect, la primari, la preşedintele Consiliului Judeţean, la politicieni din diverse zone, la parlamentari, la maramureşeni. Este un moment delicat pe care PSS Iustin la menţionat. Maramureşul din punct de vedere istoric şi din punct de vedere social trebuie să fie regiune a României!
Şi pentru acest lucru trebuie să luptăm, să muncim fiecare dintre noi, indiferent de funcţiile în care suntem. Dacă nu vom câştiga această bătălie o vom pierde pentru mulţi ani de acum încolo. Şi nu o vom pierde doar ca un desen pe hartă, o vom pierde pentru fiecare băimărean, pentru fiecare maramureşean. Sunt lucruri pe care le-am pierdut, noi băimărenii şi noi maramureşenii. Ne-au scăpat printre degete! Şi nu am avut reacţia potrivită, la momentul potrivit! Am pierdut o Universitate, am pierdut şi alte lucruri, din punct de vedere economic.
Nu ne mai putem permite acest lucru şi trebuie să ştim să batem împreună la uşile potrivite. Avem, poate, o ocazie unică în ultimii 20 de ani, să facem front comun toţi, indiferent de culoarea politică, indiferent de implicarea în zonele administrative. Avem obligaţia să facem acest lucru pentru Maramureş şi pentru maramureşeni. Haideţi să muncim cu toţii, prefect, preşedintele CJ, primari, Prea Sfinţiile Voastre. Să facem un front comun şi să dăm Maramureşului ceea ce merită!
Să ţină minte cei din fruntea ţării că Maramureşul nu este doar un nume scris în manuale sau într-un atlas geografic! Maramureşul este o ţară, Maramureşul are istorie, Maramureşul are tradiţie! Maramureşul merită să fie o regiune a României şi pentru asta trebuie să milităm cu toţii”, a spus primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş.
 
A urmat la cuvânt directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean. Un discurs care a electrizat atmosfera! Tedi s-a adresat ministrului-secretar de stat din MAI, prezent la eveniment.
 
„Domnule ministru nu ştiu dacă se obişnuieşte prin guvernul României să se dea un raport, dar dacă se obişnuieşte, probabil că veţi mărturisi primului-ministru, sau altor înalţi demnitari din guvern, ce frumos a fost la Zalău, ce drum frumos aţi parcurs prin Ţara Silvaniei şi Ţara Codrului spre Baia Mare a căror capitală este. Din cuvintele unora dinaintea mea ca vorbire aţi simţit o anumită tensiune care există pentru că de la Bucureşti aţi pornit o anumită bătălie. În sensul de a pune ţara pe o cale mult mai bună decât până acum. Dar oamenii ţării sunt vigilenţi! Sunt îngrijoraţi ce va fi cu regiunea lor, cu zona lor, cu oraşul lor. Chestiunea aceasta este foarte bine venită pentru naţia română pentru că ne trezeşte dintr-o anumită amorţeală, ce există. Sigur că în amorţeală sunt şi guvernele României, precum şi guvernele Europei. Şi mă voi referi la lucruri foarte grave, s-a vorbit de regionalizare, unde voi dori şi eu să spun câte ceva, dar întâi punctez lucruri foarte grave. Ţara aceasta a avut o politică externă, nu militară, externă şi economică ce face cinste istoriei, performanţe pe care nu le mai avem acum. În Europa, acum, suntem în toate clasamentele la coadă. Nici măcar nu avem satisfacţia să îi vedem după noi pe bulgari şi albanezi, cum eram obişnuiţi. Nici măcar la numărul studenţilor de învăţământ superior, şi acolo ne depăşesc şi albanezii.
Chestiunile ţării depind foarte mult de chestiunile Europei, dar depind foarte mult şi de modul în care trebuie înţeleasă ţara ca maximă transformare. Regionalizarea nu numai că este necesară, e nevoie de o reformă administrativ-teritorială… Şi să nu vă fie frică domnule ministru, că sunteţi tineri şi deştepţi, cei care v-aţi aşezat acum prin soarta electivă, în fruntea ţării. Şi trebuie să vă asumaţi această răspundere, să nu lăsaţi să fie risipiţi banii acolo unde nu trebuie, în cele aproape 3000 de comune, când România nu are voie să aibă mai mult de 1200-1300 de comune, în oraşe fabricate la foc automat, în municipii cu 19-20 de mii de locuitori. Sigur, să rămână structura judeţeană, dar cu regiunile s-ar putea să o greşiţi. Şi dacă greşiţi cu Maramureşul, eu, declar aici public, nu suportăm, nu acceptăm, aroganţa, nu ştiinţifică, nu la medicii din Cluj nu ai curajul să mergi, administrativă şi politică.
Cei care conduc aceste judeţe care se văd deja reşedinţă de regiuni şi care deja exagerează cu modul în care ne tratează, de pe cal. Pe noi ne-au tratat de pe cal numai ungurii, dar Ţara Maramureşului nu s-a luptat niciodată cu ungurii, eventual am luptat împreună împotriva tătarilor şi turcilor. Suntem Ţara cu cea mai mare nobilime, această Ţară a făcut Moldova mare. Moldova mare nu înseamnă Moldova între Carpaţi şi Prut, ci înseamnă Moldova până la Nistru. Aceste chestiuni despre Maramureş, domnule ministru să le spuneţi la Bucureşti, că vă văd tânăr, deştept, vă văd fruntea senină, curajos şi demn şi am impresia că suntem şi colegi de partid şi atunci, cu atât mai mult! (…) Trebuie să gândiţi când veţi face regiunea Maramureş, cu un ochi la Maramureşul acesta din România şi cu un ochi la Maramureşul de dincolo. Când Ucraina intră în UE, acela este teritoriu românesc, este al nostru, este Ţara lui Dragoş. Domnule ministru, vă invit să veniţi la instalarea preşedintelui sau guvernatorului regiunii Maramureş, la Baia Mare”, a spus Teodor Ardelean.

Comentariile celorlalți

pintea pe 03.04.2013 la 19:20
Nimeni nu a demonstrat,pana acum,necesitatea regionalizarii.Ba unii politicieni(Vasile Blaga) au afirmat ca nu e necesara.A arunca vina pe''sudisti''nu este corect,atunci cand politicienii nostrii se comporta ca niste taraie brau.iar clujenii profita de situatie.Nici chiar dl.Ardelean(sa iertati) nu a facut gaura-n cer atunci cand a fost in fruntea bucatelor.(Cat despre unguri si Maramures , Bogdan nu s-a dus de placere in Moldova..).
Mircea SERBAN pe 01.04.2013 la 23:01
Lecturand textul nu se poate sa nu te intrebi:chiar nimeni din cei prezenti nu se intreaba daca foloseste cetateanului "de Maramures" aceasta "regionalizare"?
Daca acum, in coclita, clasica administratie judeteana activitatea unui procuror de pilda, se pierde pe drumul pana la biroul prefectului, pana sa ajunga la Cluj presa va constata decesul petentului!
Chiar ii lasa rece pe cei demnitari judeteni faptul ca prin acest "act" este definitiv calcata in picioare suveranitatea colectiva?
Ca unul care in decembrie 89 m-am implicat in efectarea regimului Ceausescu marturisesc aceeasi atitudine fata de cei care accepta ejectarea cetatenilor romani din chiar patria lor de pamant!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.