• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 28 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 26 Iunie , 2012

A fost târnosită biserica din Tăuţii de Sus

În ziua de 10 iunie 2012, de Duminica Tuturor Sfinţilor, s-a târnosit noua biserică din localitatea Tăuţii de Sus.

Piatra de temelie a fost sfinţită de către I.P.S. Arhiepiscop Justinian în data de 12 august 1990.

 

Lucrările de construcţie s-au realizat prin jertfelnicia credincioşilor ortodocşi din Tăuţii de Sus, între anii 1991 – 2000, după un proiect executat de arhitectul Constantin Pena. Alături de efortul credincioşilor, lucrările au beneficiat de sprijin financiar primit prin subvenţii de la Bugetul de Stat, precum şi de la Consiliu Judeţean Maramureş de la unităţile industriale din localitate precum şi de la diferite firme particulare.

Pictura în tehnica fresco a fost executată de către pictorii Mariana şi Ioan Botiş, între anii 2001 – 2008, iar catapeteasma, amvonul, scaunul arhieresc, strana şi pangarul, de către sculptorul Dunca Gheorghe.

Lucrările de pardoseală în granit au fost executate de către firma Heximpex SRL din Baia Mare, între anii 2009 – 2010, mobilierul din stejar masiv, de către tâmplarul Giurgiu Ioan din Vadu Izei, iar cel din cor şi de la balcoane, de meşterul Bumb Sabin din Tăuţii de Sus.

Amenajările exterioare s-au realizat între anii 2011 – 2012 şi au fost executate de către firmele I.F. Suciu din Tăuţii de Sus ( gazonare şi ronduri cu flori ), Interplast Tăuţii Măgherăuş ( pardoseli în piatră, lucrări drenaj ) şi Electrocenter Baia Mare ( curent exterior ).

Atât lucrările de construcţie, cât şi cele de pictură bisericească, precum şi lucrările de amenajare exterioară şi interioară s-au desfăşurat cu purtarea de grijă a preotului paroh, Dr. Vasile Augustin, Vicar Eparhial, care slujeşte în această parohie de aproape 30 de ani.

Duminică, 10 iunie 2012, de hramul Duminica Tuturor Sfinţilortoate au fost rânduite pentru sfinţire.

La ora 9 dimineaţa, cei doi ierarhi ai Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului au sosit la biserică, fiind aşteptaţi de copiii de la Grădiniţa Casa Îngerilor din apropiere, şi de elevii de la Şcoala Ioan Slavici din localitate, cu balonaşe tricolor şi cu steguleţe naţionale.

Un sobor de circa 50 de preoţi şi diaconi, format din consilierii episcopiei, protopopi din cele două judeţe, profesori de teologie, preoţi ai localităţilor din jur, ieromonahi, arhidiaconi şi diaconi, i-au primit pe cei doi ierarhi pe aleea generoasă din faţa bisericii. A urmat târnosirea şi Sfânta Liturghie arhierească în prezenţa unui mare număr de credincioşi, între aceştia aflându-se domnul Adrian Lemeni, secretarul de stat pentru culte, autorităţi locale, directori de instituţii, sponsori.

La sfârşitul Sfintei Slujbe, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către I.P.S. Arhiepiscop Justinian, care a arătat rolul şi lucrarea Sfântului Duh în biserică.

După otpust, P.S. Iustin a acordat diplome preotului ctitor, binefăcătorilor, sponsorilor, consiliului parohial şi corului bisericesc, dirijat de către prof. Mircea Herbil.

Părintelui Vicar, P.S. Sa i-a oferit în dar o bederniţă, neavând cu ce să-l distingă, întrucât prea cucernicia sa avea toate distincţiile.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească ce a fost organizată la un local privat al epitropului Pavel Breban, la care, alături de preoţii prezenţi, au participat şi doamnele preotese, precum şi diferiţi oaspeţi.

Noua biserică cu hramul Duminica Tuturor Sfinţilor din Tăuţii de Sus este o lucrare impresionantă, realizată în perioada 1990 – 2012. Ea îşi aşteaptă enoriaşii şi oaspeţii în fiecare duminică şi sărbătoare, reprezentând o poartă de intrare în Municipiul Baia Mare şi o capodoperă arhitecturală a ortodoxiei din Maramureş.

 
Pr. Dr. Vasile Augustin, Vicar Eparhial

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.