• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

A fost lansat al XVII-lea volum din Integrala N.Steinhardt

Catedrala Ortodoxă Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare a găzduit două evenimente importante în viaţa culturală a municipiului de pe Săsar. A fost lansat al 17-lea volum din opera integrală a lui Nicolae Steinhardt şi a fost vernisată expoziţia de icoane realizate în Tabăra de Pictură şi Şcoala de Pictură de la Rohia şi Rohiiţa. Aceste evenimente se înscriu în calendarul manifestărilor organizate în cadrul Zilelor Culturale dedicate monahului de la mănăstirea Rohia.

 

Lansarea volumului „N. Steinhardt – Convorbiri cu Zaharia Sângeorzean şi Nicolae Băciuţ”, lucrare îngrijită de conferenţiarul dr. Florian Roatiş, a avut loc în sala „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, intrată în circuitul manifestărilor culturale organizate de Catedrală, alături de sala aflată în partea opusă, cea în care a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane. La manifestare au fost prezenţi membrii Fundaţiei N. Steinhardt, cadre universitare, oameni de cultură din Maramureş şi din alte judeţe.

În cuvântul de deschidere, părintele Motogna a vorbit despre Marea lucrare „Integrala Steinhardt”.

„Astăzi se împlinesc 103 ani de la naşterea părintelui Nicolae! A devenit o tradiţie, în ultimii opt ani, ca în această zi să lansăm o carte, două, în 2008 au fost primele cinci cărţi din cadrul Integralei Nicolae Steinhardt. Iată că acum am ajuns la al 17-lea volum. O lucrare mare, o lucrare importantă pe care sperăm să o ducem la bun sfârşit cu ajutorul Bunului Dumnezeu”, a spus arhim. dr. Macarie Motogna.

 

PS dr. Justin Sigheteanul, episcopul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a ţinut să mulţumească celor care au lucrat la realizarea volumelor ce fac parte din Integrală.

 

„Îmi exprim bucuria că parteneriatul nostru între editura Mănăstirii Rohia şi prestigioasa editură Polirom a avut un succes deosebit, am ajuns la volumul 17, pe care îl lansăm astăzi. Este o lucrare pe care Fundaţia Steinhardt şi Mănăstirea Rohia, eu sunt preşedinte de onoare al Fundaţiei, a dus-o la acest nivel şi ne apropiem de sfârşit cu acest proiect. Iniţial foarte criticat şi controversat, pentru care am primit mustrări şi am trecut şi prin încercări, dar în cele din urmă, se vede că Dumnezeu a vrut, Părintele Nicolae cred că a mijlocit, ca acest proiect aşa să se deruleze şi aşa să se desăvârşească prin Mănăstirea Rohia pe care Părintele Nicolae a iubit-o. În decursul anilor, activităţile din cadrul Zilelor Culturale Steinhardt au devenit mai complexe şi din acest an avem şi Tabără de pictură şi o Şcoală de pictură de icoane.

Totul se finalizează aici la Catedrala noastră Episcopală, care va fi Centrul Cultural, se conturează acest lucru, alături de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, va fi Centrul Cultural al N-V-ului ţării. Nu îi supărăm pe sătmăreni! Dar activităţile desfăşurate aici îi dau Catedralei noastre nu doar o utilitate sacră, ci şi o importanţă culturală deosebită”, a spus PS Justin Sigheteanul.

 

Foarte emoţionat a fost Nicolae Băciuţ, cel care a purtat o corespondenţă cu părintele Nicolae. Interviurile lui Băciuţ au adus în faţă un N. Steinhardt mult mai liber decât îl găsim în eseurile sale, a spus profesorul Roatiş. Au mai vorbit despre carte, George ardelean, pr. dr. Ştefan Iloaie, Gheorghe Glodeanu şi dr. Teodor Ardelean.

După lansarea frumosului şi interesantului volum, s-a trecut în sala cealaltă pentru vernisajul expoziţiei de icoane. Au expus 12 pictori şi 15 participanţi la Tabăra de Pictură şiŞcoala de Pictură.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.