Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 13 Februarie , 2006
A douazecea editie a Jocurilor Olimpice de iarna – Torino 2006
A 20-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna vaincerca sa demonstrezeinca o data forta, puterea si gandirea cu care omul a fostinzestrat de natura pentru a lupta cu propriile-i limite.
Remember.in urma cu 22 de ani,in 8 februarie 1984, la Sarajevoincepea a 14-a editie a Jocurilor Olimpice. Era a doua editie care se desfasuraintr-o tara, pe atunci, socialista.insa,in ciuda tensiunilor politice, a fost una dintre cele mai frumoase dispute olimpice.
Inaintea debutului competitiei, orasul era complet lipsit de zapada si desfasurarea Olimpiadei era pusa sub semnulintrebarii. Numai cain timpul ceremoniei de deschidere ainceput sa ninga si, caintr-o vraja, totul a fost acoperit de nea.
Desi de atunci au trecut doar doua decenii, Sarajevo 1984 pare o competitie desprinsa dintr-o alta lume, dintr-un alt timp. Castigatorii de atunci au devenit legende (Katharina Witt, Matti Nykanen sau Jens Weissflog). Din cele 17 tari medaliate, 5 auincetat sa mai existe (incluzandin aceasta statistica si doua forte mondiale ale vremii: Republica Democrata Germana si Uniunea Sovietica), iar multe din bazele sportive au fost distruse de fata neagra a razboiului. Totusi, Sarajevo se reconstruieste si intentioneaza sa-si depuna candidatura pentru a organiza jocurile din 2014.
Sport, nu razboi!
Pe o planeta macinata de razboaie, conflicte si terorism, olimpismul renaste ca o pasare Phoenix, la fiecare 4 ani, scotand la iveala ce e mai bun din oameniin starea lor pura, nativa, fara a mai face diferenta de sex, rasa, varsta, etnie sau religie. Valorile promovate lainceputul olimpismului modern de baronul Pierre de Coubertin sunt mai actuale ca oricand: paceaintre natiile globului, spiritul de fair-play si bucuria de a traiin deplina siguranta desfasurarea jocurilor sunt printre idealurile de azi ale societatii umane.
Traditia reInnodata a jocurilor olimpice antice (1896) a schimbat modulin care sportul a fost perceput de societatea umana, statisticile aratand ca pe timpul desfasurarii acestora, numarul victimelor din conflictele armate a scazut simtitor. Diversificarea fenomenului olimpic a dus la aparitia unor jocuri separate pentru sporturile de iarna si apoi la dezvoltarea unei adevarate industriiin jurul acestei competitii, consideratein momentul de fata drept cel mai mare eveniment desfasurat la scara planetara.
Eroii olimpici sunt la fel de cunoscuti precum sefii de state sau de guverne. Daca la Chamonix,in 1924, participau 294 de sportivi apartinand unui numar de 16 tari, Torino va fi gazda unui numar de 10 ori mai mare de competitori, unui numar de 8 ori mai mare de probe, dar si a unei mediatizari fara precedent. Pentru doua saptamani planeta se va opri pentru a vedea cum pe o partie de bob,in fata unei tinte de biatlon, sau pe luciul ghetii se vor naste noi eroi.
Recordmanul olimpic
Omul cu cele mai multe medalii olimpice nu este nici Carl Lewis, nici Mark Spitz, ci norvegianul Bjorn Daehlie (In fotografie), practicant al schiului fond. El a adunatin palmares opt medalii de aur si patru de argint. Este printre putinii sportivi care a reusit medalii la trei olimpiade, dominand al zecelea deceniu al secolului trecut si trecandu-siin palmaresinca 9 titluri mondiale. De mentionat ca norvegianul a beneficiat de schimbarea anilor de desfasurare a Jocurilor Olimpice, participand la trei Olimpiade,in doar 6 ani (Albertville 1992, Lillehammer 1994, Nagano 1998).
Zanele ghetii
Patinajul artistic a fost de departe atractia Jocurilor Olimpice,inregistrand de-a lungul timpului cea mai mare audienta, dar si cele mai dramatice dispute.
Norvegianca Sonja Henie va ramane pentru totdeaunaintruchiparea perfectiunii, fiind singura care a reusit sa cucereasca de trei ori medalia de aur, devenind la doar 15 ani si 10 luni cea mai tanara medaliata olimpica. Visul ei s-a mutat apoi la Hollywood unde a transpusin filme magia ghetii. A muritin 1969 de leucemie.
Katarina Witt (In fotografie), supranumita „Katharina cea mare”, a impresionat prin lejeritatea cu care se misca pe gheata reusind sa cucereasca laurii olimpiciin 1984 la Sarajevo si 1988 la Calgary. A fost poate cel mai iubita sportiva din istoria jocurilor de iarna datorita tehnicii impecable, gratiei si elegantei cu careisi realiza exercitiile. Dovada a stat si finala olimpica din ’88 cand atat ea cat si principala ei adversara, americanca Debi Thomas au ales sa patineze pe acelasi fundal sonor (Carmen, de Bizzet). Katharina a patinat fantastic, demoralizandu-si contracandidata, care a gresit. Dupa ce a renuntat la performanta si s-a dedicat scenei, Witt avea sa joace Carmenintr-un impresionant show televizat difuzatinintreaga lume.
Echipa de bob a Jamaicai
De pe plajeleinsorite ale Jamaicai a venit una dintre cele mai celebre legende ale Jocurilor Olimpice. Isprava baietilor cu codite rasta a inspirat chiar un film de succes. Cunoscuti pentru performantele din sporturile de pista, unde picioarele lor au oprit cronometrelein apropierea recordurilor mondiale, patru tineri foarte ambitiosi plecati la studiiintr-un loc cu un climat mai rece au decis sa participe la Jocurile Olimpicein proba de bob. Desi s-au clasat ultimii la Calgaryin 1988 (editia la care au debutat), ei au fost echipajul cel mai aplaudat. 6 ani mai tarziu, bobul Jamaicai termina, pe locul 14,inainte ambelor echipaje ale SUA. siin acest an micuta tara din Caraibe s-ainscrisin competitie, sperand sa termineintre primele 10.
Cifrele jocurilor
82 de Comitete Olimpice Nationale si-au anuntat participarea la cea de a 20-a editie a jocurilor, cu 5 mai mult fata de editia precedenta.
60% dintre participanti sunt de sex masculin si mai mult de jumatate din competitori au varste cuprinseintre 16 si 24 de ani.
din 1992, participarii feminine i s-a dat o importanta din cein ce mai mare, orice disciplina, nou admisain program trebuind sa aiba si o proba feminina.in prezent, 37 din cele 84 de probe sunt destinate femeilor, ceea ceinseamna un procentaj de 44%.
se va concura la 7 sporturi si 15 discipline diferite, concursurile urmand a se desfasurain 8 locatii.
2.600 de sportivi, 650 de arbitri si judecatori si peste 1 million de spectatori sunt asteptati sa anime aceasta a 20-a editie a Jocurilor Olimpice de Iarna Torino 2006. Este cea mai larga participare de pana acum la o editie de iarna a Jocurilor.
Jocurile vor fi transmise de televiziuni din peste 200 de tari, printre care locuriin care zapada nu a ajuns niciodata (insule din Pacific, sudul Saharei, sau centrul Asiei).
3,2 miliarde de telespectatori vor urmari competitia.
zilnic se vor difuza cel putin 850 de ore de transmisii, estimandu-sein final ca peste 13.000 de ore de sport sa fie disponibile iubitorilor de sport din fata televizoarelor (comparativ cu editia precedenta cresterea este de 25%).
Legendele zapezii
Jean-Claude Killy (Franta), regeleincoronat al schiului alpin, a cucerit 3 titluri la Grenoble,in 1968 –in fotografie.
Sonja Henie (Norvegia) a castigat trei titluri olimpice consecutive la patinaj artistic, fiind singura sportiva care a reusit sa-si apere titlul de doua ori consecutiv.
Veikko Haikulinen (Finlanda) a reusit sa castige 7 medalii (dintre care 3 de aur) la biatlon,in 7 probe diferite!,intre 1952 si 1960 (ultima la varsta de 35 de ani,intr-o dramatica proba de stafeta).
Eddie Eagan (SUA) este singurul sportiv care arein palmares o medalie la jocurile de iarna si una la cele de vara. El a reusit sa castige titlul la box, categoria semimijlocie, la JO de vara din 1920, pentru ca 12 ani mai tarziu sa castige cu bobul american de doua persoane titlul la JO de iarna de la Lake Placid.
Lidia Skoblikova (Rusia) este sportiva cu cel mai bun palmares la Jocurile Olimpice - 6 titluri la patinaj vitezaintre 1960 si 1964 (este singura sportiva care a reusit sa castige 4 titluri la o singura editie).
Povestea flacarii olimpice
Flacara olimpica este simbolul Jocurilor. Aprinsa conform traditieiin Grecia, aceasta a colindatintreaga Italie, trecand prin cateva din orasele care au gazduit de-a lungul anilor jocurile. Cu cateva zileinainte deinceperea Jocurilor, flacara a trecut prin orasele franceze Chamonix (prima gazda a jocurilor de iarna - 1924), Grenoble (1968) si Albertville (considerata cea mai spectaculoasa editie a Jocurilor - 1992). Cu doua zileinainte de festivitatea de deschidere, flacara a ajunsin cel maiinalt punct al Europei, luminand de pe „acoperisul Europei” varful Mont Blanc, acolo unde a ajuns dupa ce a fost purtata printre altii de Jean-Claude Killy (legendar campion olimpic si mondial de schi si presedintele comitetului de organizare al JO Torino 2006), Jean Alesi (pilot de Formula 1), Edgar Grospiron, Florence Masnada sau Franck Piccard (campioni olimpici de schi).in total,in 61 de zile, torta olimpica a parcurs peste 3.500 de kilometri.
Curiozitati:
Flacara olimpica a fost aprinsa pentru prima data la Amsterdamin 1928.
In 1956 se televizeaza pentru prima data aprinderea flacarii olimpice.
In 1964 la Tokio, flacara este aprinsa de unul din supravietuitorii bombardamentelor de la Hiroshima.
Enriquete Basilio Sotelo este prima femeie care aprinde flacara olimpicain 1968,in Mexic.
In 1984, la Los Angeles, pentru prima data se pune o taxa pentru purtarea flacarii olimpice (3.000 dolari/km). Se strang 12 milioane de dolari.
Robyn Perry, un elev de 12 ani, a fost cel mai tanar om care a aprins flacara olimpica (Calgary, 1988).
La Salt Lake City (2002) flacara a fost aprinsa de mai multe persoane, respectiv echipa de hochei a SUA, campioana olimpica la Moscovain 1980.
Impacare istorica
Pentru prima data, delegatiile Coreei de Sud si a celei de Nord (respective Republica Populara Democrata Coreeana) au defilatimpreuna ca o singura delegatie la festivitatea de deschidere a Jocurilor, lasand la o parte conflictul istoric care macina peninsula coreeana de mai bine de 50 de ani. Cele doua natiuni nu concureaza totusi ca o singura echipa, ceea ce ar fi o premiera pentru jocurile olimpice,in ciuda faptului ca au mai fost cateva tentative de acest gen la Sydneyin 2000 si la Atenain 2004. Totusi, Comitetul International Olimpic spera ca cele doua natiuni vor concura ca o singura echipa la apropiatele jocuri de vara de la Beijing din 2008. Coreea de Nord nu a trimis nici un concurent la editia precedenta desfasurata pe taram american (Salt Lake City) din motive politice lesne deinteles, revenind acum dupa o pauza de 8 ani. Coreea de Nord si Coreea de Sud sunt despartite dupa cel de-al doilea razboi mondial, separandu-sein 1950 la capatul unui razboi civil de 3 ani.
Claudiu BABAN
claudiu@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.