Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



A doua întâlnire a factorilor interesați din județul Maramureș în cadrul Proiectului ,,CIBUS – Reducerea risipei alimentare și a deșeurilor în Europa”
Luni, 31 martie 2025, la sediul Consiliului Județean Maramureș, a avut loc cea de-a doua întâlnire a factorilor interesați din județul Maramureș în cadrul proiectului internațional „CIBUS – Reducerea risipei alimentare și a deșeurilor în Europa”. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor publice, mediului academic, ONG-urilor și autorităților locale pentru a analiza cele mai bune practici în domeniul reducerii risipei alimentare și pentru a identifica soluții adaptate realității și nevoilor locale.
Întâlnirea a fost deschisă de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, care a subliniat importanța acestui demers și colaborarea dintre partenerii implicați. În cuvântul său, acesta a afirmat că „risipa alimentară este o provocare a secolului nostru” și a evidențiat dorința Consiliului Județean Maramureș de a avea un rol substanțial în combaterea acestui fenomen, alături de partenerii proiectului CIBUS.
În cadrul reuniunii, participanții au explorat progresul proiectului CIBUS, au discutat despre instrumentele de politică ale județului Maramureș, care contribuie la reducerea risipei alimentare și mijloacele de comunicare aferente. De asemenea, au fost prezentate exemple relevante de bune practici implementate în regiunile partenere, cu accent pe concluziile întâlnirii interregionale desfășurate în Finlanda.
Un punct esențial al dezbaterii a fost identificarea inițiativelor locale privind reducerea risipei alimentare, în care s-au implicat activ următoarele instituții: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Integrată a Deșeurilor Menajere în județul Maramureș, Spitalul Județean de Urgență „Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie, Primăria Baia Mare, Primăria Baia Sprie, Primăria Poienile de sub Munte, Direcția de Sănătate Publică Maramureș, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, Asociația Profesională Neguvernamentală de Asistență Socială și Asociația Banca pentru Alimente Maramureș și Universitatea Tehnică Cluj Napoca – Centrul Universitar Nord Baia Mare.
Discuțiile au vizat și campaniile de combatere a risipei alimentare susținute de supermarketuri, precum și măsurile de conștientizare a publicului. Participanții au evidențiat nevoia unei implicări mai active din partea autorităților locale, organelor legislative, marilor retaileri, precum și a producătorilor locali și a comunității în promovarea unor practici sustenabile, care să contribuie la reducerea consumului nejustificat și a cantităților de produse alimentare aruncate inutil.
În cadrul concluziilor, participanții au propus realizarea unui ghid care să conțină măsuri și sfaturi utile pentru combaterea risipei alimentare în cadrul gospodăriilor casnice. Acest material va fi realizat în baza schimbului de experiență interregional din cadrul proiectului CIBUS și va avea rolul de a informa și de a educa publicul asupra unor soluții practice ce pot fi implementate la nivel individual, contribuind astfel la o gestionare mai eficientă a resurselor alimentare.
Evenimentul a subliniat angajamentul partenerilor implicați și importanța unei abordări integrate pentru un viitor sustenabil. În perioada următoare, concluziile întâlnirii vor fi valorificate în conturarea unor soluții eficiente pentru Maramureș, contribuind la succesul inițiativei la nivel european.