Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
A 51-a carte lansată de scriitorul Nicoară Mihali
Mircea CRIȘAN
Cea mai recentă apariție editorială a scriitorului dr. Nicoară Mihali a fost lansată zilele trecute într-un cadru atipic, și anume într-un han haiducesc la Budești. Multe dintre lucrurile pe care le face scriitorul maramureșean sunt neconvenționale, el însuși fiind un om ieșit din comun, doar că de această dată a ales această locație pentru lansarea cărții și ca o formă de protest împotriva clasei politice, considerând că „înainte de a fi intelectual, în fața politicienilor de azi trebuie să fii haiduc. Dar am lansat cartea într-un han și ca reacție față de instituțiile de cultură din Maramureș care au lăsat deja garda foarte jos, găzduind lansări de cărți fără substanță și valoare”.
Tocmai pentru că și-a dorit să iasă din rutina lansărilor de carte, dr. Nicoară Mihali a gândit să-și prezinte volumul într-un mod specta–culos. De aceea l-a invitat și pe actorul Claudiu Pintican, care a recitat și a prezentat într-o variantă artistică versurile cele mai virulente ale lui Eminescu la adresa clasei politice din România, dar și să reamintească „Doina” lui Eminescu.
„Pentru că versurile: cine a îndrăgi străinii/ mânca-i-ar inima câinii –
s-au născut tocmai în Șomcuta Maramureșului, unde Eminescu a fost prezent la Conferința lui Iosif Vulcan, directorul Revistei Familia.
Cartea are un pas anume în ceea
ce-l privește pe Eminescu. În urmă cu câțiva ani mi-am dat seama că Eminescu rămâne în continuare un mare necunoscut. Până și ultimii absolvenți de studii filologice au cunoștințe destul de slabe despre personalitatea și activitatea uriașă de gazetar a lui Eminescu. Ce aduce nou cartea aceasta? Mai ales poziția lui Eminescu la vârsta de 20 de ani, când publică în ziarul Federațiunea (o publicație românească de la Budapesta), în 1869, trei articole împotriva dualismului austro-ungar, unde demonstrează că Ungaria s-a umplut de ridicol și că are pretenții asupra Transilvaniei. Eminescu este cel care spune că într-o zi, această notă discordantă va trebui să fie scoasă din marele concept al lumii, cu tot șovinismul ei. Asta ar fi o variantă nouă asupra aplecării operei lui Eminescu. Apoi, nu cred că există în toată literatura română, și poate nici în literatura universală un pasaj mai frumos despre gelozie decât cel pe care l-a scris în corespondența lui cu Veronica Micle. Acest pasaj l-am pus chiar pe coperta de interior a cărții: «Nu pot trăi fără tine. Ca să fiu fericit alături de tine ar trebui să fiu departe de lume. Să te țin într-o colivie și numai eu să am cheia asupra ta. Nu aș putea să știu că privirile tale și ochii tăi pot să fie bucuria altui bărbat»”, ne-a detaliat Nicoară Mihali.
Autorul volumului „Eminescu – peregrin prin Maramureș” spune că vorbim despre o carte de cercetare, pentru că ea, in crescendo, vine cu demonstrații și cu noutăți. Dacă până acum s-a clasicizat Eminescu prozatorul, Eminescu poetul, Eminescu jurnalistul, Eminescu geniul universal etc., această carte îl prezintă pe Eminescu cel necunoscut, salvat pe cauțiune, Eminescu îndrăgostitul, Eminescu aristocratul și în cele din urmă Eminescu aflat pe un drum de inițiere pe care l-a făcut în tinerețea lui în Maramureș. Cartea are 168 de pagini, o ediție de lux, însoțită de 24 de ilustrații care reprezintă familia lui Eminescu, cele 5 iubiri pe care le-a avut și oamenii care l-au purtat prin Maramureș. Cartea poate fi găsită direct la autor, care lucrează la Casa Corpului Didactic din Baia Mare, dar și la Librăria Cartea Românească din Baia Mare.
Lansarea volumului despre Eminescu a fost dublată de un recital de poezie susținut de Claudiu Pintican, asta pentru că „este nevoie să coborâm cu poezia în stradă și să ne trezim sub semnul lui Eminescu încă o dată”, spune dr. Nicoară Mihali, care se ambiționează să scoată în evidență cât de actual este scrisul lui Eminescu, mai ales în raport cu scena politică actuală din România. „Este nevoie cu atât mai mult să recităm «Cine a îndrăgi străinii...», mai ales că aceștia s-au cocoțat atât de sus încât ne conduc țara!”. Lansarea cărții scriitorului Nicoară Mihali a fost una aparte și prin faptul că volumul a fost prezentat de trei femei: Valentina Todoran, inspector în cadrul Inspectoratului Școlar Maramureș, Ioana Petreuș care și-a luat recent un doctorat în filologie, și prof. dr. Crina Borcut, care și semnează prefața cărții și spune că în viziunea lui Mihali să te apropii de opera unui autor este obligatoriu să-i cunoști viața, pentru că niciodată nu vei înțelege în profunzime opera dacă nu știi prin ce a trecut (idee care îl contrazice pe Marcel Proust care susține că autorul și viața lui personală sunt pe paliere total diferite, desprinzându-se de viața lui când se apucă să scrie). Ioana Petreuș a vorbit și despre Revista „Școala Maramureșeană”, cu atât mai mult cu cât a susținut cel mai recent număr din această revistă, un număr special, care a fost lansat odată cu volumul „Eminescu – peregrin prin Maramureș”.
„Este nevoie să coborâm cu poezia în stradă și să ne trezim sub semnul lui Eminescu încă o dată”.
Nicoară Mihali