Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
90 hectare din teritoriul administrativ Baia Mare trec la Dumbrăviţa
În urmă cu 12 ani, după apariţia Legii 247/2005, privind Fondul Funciar, Primăria comunei Dumbrăviţa a depus o cerere de retrocedare la Municipiul Baia Mare pentru suprafaţa de 90,64 hectare. După ani buni, Comisia locală de fond funciar a înaintat cererea Comisiei judeţene de fond funciar, cu propunerea de respingerii solicitării. La această decizie Comuna Dumbrăviţa a făcut contestaţie, înaintată comisiei judeţene conform procedurilor legale. Iar luna trecută, Comisia judeţeană a solicitat, în completare, depunerea unor acte şi, în final, a dat câştig de cauză Primăriei Dumbrăviţa.
Răspunsul organismului judeţean sună aşa: „Comuna Dumbrăviţa solicită reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa de 90,64 hectare. Comisia locală Baia Mare respinge solicitarea motivând lipsa de acte pentru a dovedi dreptul de proprietate. Comitetul tehnic propune admiterea contestaţiei pentru suprafaţa de 90,67 hectare teren agricol cu recunoaşterea dreptului de proprietate, urmând ca amplasamentul să fie validat ulterior, după verificarea acestuia”.
Primarul Felician Ciceu explică: „Este vorba despre o solicitare a comunei Dumbrăvița făcută în baza legii 247/2005 depusă la Comisia locală de fond funciar Baia Mare. Este vorba despre o suprafață de teren în raza administrativă a Municipiului Baia Mare, care a fost în proprietatea comunei Dumbrăvița, sat Chechiș, retrocedată la Reforma agrară din 1923. Într-o suprafață totală de 391 de iugăre au fost retrocedate prin ordinul prefectului, în 1993, aproximativ 134 de hectare. Pe restul suprafeței am făcut solicitare în baza legii dar, din păcate, Comisia locală Baia Mare a tot tergiversat această cerere de vreo 12 ani. Săptămâna trecută am participat la o ședință de fond funciar. În primă fază propunerea Comisiei locale a fost de respingere a solicitării noastre. Așa că noi am făcut contestație la acea decizie și Comisia județeană de fond funciar
s-a întrunit. În februarie 2017 s-a luat în discuție problema noastră și ne-au solicitat să completăm dosarul cu actele doveditoare. Am depus actele care
ne-au mai fost solicitate și săptămâna trecută a fost aprobată în unanimitate solicitarea noastră”.
Problema nu este încă rezolvată, deoarece o mare parte din teren este ocupată cu construcţii. Primarul comunei Dumbrăviţa explică: „Ni s-au aprobat 90 de hectare dar nu o să ni se poată ceda pe vechiul amplasament pentru că acea suprafață este ocupată în mare parte de construcțiile existente astăzi în Municipiul Baia Mare. Este vorba de terenul din zona Fabricii, Mărgeanului cu extindere până în Depozitelor. Pe acel teren sunt construcții ridicate din anii ’50 încoace, dar noi am identificat o parte de vreo 17 hectare. Pentru acestea am făcut schițele topografice și am blocat colile CF ca să nu avem surprize ca Baia Mare să le înstrăineze și, teoretic, acea suprafață se va putea retroceda pe vechiul amplasament, fiind și libere. Pentru restul se vor depune acte la Agenția Națională de Retrocedare a Proprietăților pentru despăgubire.
Procedura este ca cei de la Comisia județeană să înainteze Comisiei locale documentele pentru stabilirea amplasamentului. Nu s-a prevăzut rezervă disponibilă, așa că ei astăzi nu ne pot împroprietări, deși avem această hotărâre a Comisiei județene. Dacă vom găsi înțelegere poate vom ajunge pe calea amiabilă în posesia terenului pe care l-am identificat, dar este posibil și să ajungem într-un litigiu. Deocamdată nu putem vorbi că vom primi bani, pentru că demersurile pot dura încă 10 ani, dar este bine că după 12 ani ni s-a aprobat solicitarea și ni s-a dat câștig de cauză. Restul discuțiilor sunt de domeniul viitorului. Depinde cum va fi finalitatea acestei decizii a Comisiei județene de fond funciar. Sperăm că se va ține cont de această decizie”.
„Este vorba despre o suprafață de teren în raza administrativă a Municipiului Baia Mare, care a fost în proprietatea comunei Dumbrăvița, sat Chechiș, retrocedată la Reforma agrară din 1923. Într-o suprafață totală de 391 de iugăre au fost retrocedate prin ordinul prefectului, în 1993, aproximativ 134 de hectare. Pe restul suprafeței am făcut solicitare în baza legii dar, din păcate, Comisia locală Baia Mare a tot tergiversat această cerere de vreo 12 ani”.
Felician Ciceu, primarul comunei Dumbrăvița