Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 12 Noiembrie , 2007
„Redescoperirea” siturilor arheologice
In perioada 1 septembrie – 10 noiembrie, s-a desfasurat un proiect de identificare a siturilor arheologice din Maramures. Proiectul a fost initiat de arheologul Dan Pop, a fost finantat de Ministerul Culturii si Cultelor si a avut ca parteneri de proiect Directia Judeteana pentru Cultura si Federatia ONG-urilor din Maramures.
Acest proiect-pilot, de identificare a unor situri arheologice in vederea protejarii lor, s-a desfasurat doar in sase judete din tara, unul dintre acestea fiind Maramuresul. Obiectivul general al proiectului a fost incadrarea siturilor arheologice si a monumentelor istorice intr-un sistem coerent de repertoriere arheologica si topografica, in concordanta cu necesitatile actuale pentru protejarea patrimoniului cultural mobil, iar obiectivele specifice ale proiectului au constat in redescoperirea siturilor arheologice mentionate in literatura sau pastrate in arhiva Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, evidentierea in teren a siturilor arheologice identificate (ridicare si marcare topografica/cartografica) si crearea bazei de date cu toate informatiile existente, care sa cuprinda toate siturile arheologice si monumentele istorice din judetul Maramures. Justificare, oportunitate si beneficiari Proiectul si-a gasit justificarea si oportunitatea in necesitatea unei informari precise si coerente relativ la amplasamentul si intinderea siturilor arheologice in vederea protejarii lor, pe de o parte, si in constatarea ca, deocamdata, nu exista un repertoriu arheologic al judetului Maramures care sa suplineasca absenta datelor referitoare la chestiunea in cauza. „Datele pe care Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie le detine in acest moment sunt inegale ca valoare (despre unele stim doar ca exista, despre altele avem informatii sumare, cert este ca despre nici unul dintre ele nu exista date care sa satisfaca cerintele legislative actuale) si sunt mai degraba de natura informativ formala in sensul unei descrieri sumare privind cateva situri arheologice, lipsind datele precise legate de pozitionare geografica (longitudinea si latitudinea, precum si altitudinea) ca si alte date esentiale in vederea protejarii patrimoniului imobil: proprietarii sau regimul de proprietate al terenurilor”, arata arheologul Dan Pop in fundamentarea proiectului. Timp de aproape doua luni si jumatate, echipa de arheologi de la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures (Raul Cardos, Zamfir Somcutean, Dorian Ghiman, Florela Vasilescu si Dan Pop) au identificat pe teren aproximativ o suta de situri arheologice, acestea datand din perioade diferite (din paleolitic pana in evul mediu). Ponderea cea mai mare o au siturile preistorice. Beneficiarii proiectului sunt cei care, in conformitate cu prevederile legale, au obligatii in protejarea patrimoniului cultural, dar si cei care utilizeaza in activitaea lor profesionala informatiile de acest fel. Desfasurarea proiectului va continua si in anii urmatori, pana in 2011.
90% situri mentionate si 10 situri noi „Este vorba, in principal, ca, din punct de vedere administrativ, sa putem delimita cu precizie siturile arheologice, in vederea protejarii lor de catre institutiile cu atributiuni in acest sens: Directia de Cultura, Politia de Patrimoniu, Muzeul Judetean de Istorie. Am incercat sa identificam siturile dupa mentiunile din lucrarile de specialitate, dar si sa identificam situri noi. Am gasit in proportie de 90% situri mentionate si am identificat inca 10 situri arheologice noi. Ca sa poti proteja un sit arheologic, trebuie sa-i cunosti dimensiunile, ori acest lucru e greu de stabilit cu exactitate. Suprafata unui sit poate fi determinata cu ajutorul artefactelor descoperite la suprafata solului si prin delimitarea unei anumite forme de relief. Exista si o parte tehnica a acestui proiect, care cuprinde descrierea fiecarui sit. Datele sunt introduse intr-o baza de date care va fi pusa la dispozitia celor care au atributiuni in protejarea acestor situri, primariile in special, pentru ca ele elibereaza autorizatiile de constructii si pot proteja cel mai usor siturile.” – Dan Pop, arheolog.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.