Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 22 Septembrie , 2008
„Redescoperirea” patrimoniului maramuresean
Un proiect al Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie, finantat de Ministerul Culturii si Cultelor si aplicat in colaborare cu Directia Judeteana de Cultura si S.C. Vanderaly S.R.L., isi propune sa inventarieze si sa carteze siturile si monumentele istorice din Maramures.
Dincolo de latura stiintifica, proiectul este menit si sa constientizeze maramuresenii de valoarea, dar si de fragilitatea patrimoniului pe care il detin. Maramuresul (inca) este considerat unul din tinuturile care mai conserva obiceiurile, traditiile si originalitatea constructiilor in lemn. Din exterior, avem o imagine idilica a judetului, u-sor dulceaga (o fi de vina aceeasi reteta de promovare, repetata la nesfarsit, in care coconii imbracati ca la carte colinda pe toate scenele, inclusiv la usile guvernantilor?), cu turle zvelte de biserici itindu-se de dupa codri seculari, cu moroseni echipati regulamentar, tocmai buni de prins in catarea aparatului de fotografiat. Dar, privit de aproape, din interior, judetul isi schimba putin imaginea. De pilda, moroseanului botezat de mosii lui in bisericuta de lemn de pe deal, nu-i mai convine sa-si celebreze acolo si nunta, si degraba strange doi-trei ortaci, de-o darama ori o tencuieste dupa cum ii vine lui bine sau, in cel mai fericit caz, o paraseste pentru una mai noua si mai „frumoasa”. Si, toate astea, pe fondul unui balamuc legislativ racordat la tenditele europene intelese dupa ureche, prin intermediul „folclorului de cablu TV”, atat de raspandit in satele maramuresene. Scurta noastra incursiune prin „moda actuala la maramureseni” nu-si propune altceva decat sa va supuna atentiei pericolul de-a pierde (mai bine zis, de a distruge) una dintre cele mai importante mosteniri ale maramuresenilor - patrimoniul cultural si, in special, bisericile de lemn. In momentul actual, nu insuficienta promovare si punere in valoare a patrimoniului maramuresean peste granitele judetului si tarii este de reclamat, ci lipsa unor proiecte pe plan intern, menite sa constientizeze tocmai maramuresenii de valoarea, dar si de fragilitatea acestui patrimoniu pe care il detin.
In Lista Monumentelor Istorice din 2004, judetul Maramures figureaza cu 585 de obiective, iar 8 biserici de lemn sunt incluse pe listele Patrimoniului Mondial UNESCO. Este o mostenire „grea” din punctul de vedere al institutiilor abilitate sa cerceteze, inspecteze si sa monitorizeze starea de conservare a acestor obiective. Asta, in conditiile in care cooperarea cu alti actori implicati in acest proces (proprietari sau administratori ai monumentelor, culte religioase, alte institutii ale statului etc) nu este cea mai fericita, stand sub semnul unei nebuloase legislative. Cu toate acestea, proiectul pe care vi-l vom prezenta in continuare pare menit sa rezolve cateva din lacunele problemei, reusind sa se faca util atat cercetatorilor, cat si organelor administratiei locale, punand la dispozitia institutiilor instrumentele necesare protejarii si punerii in valoare a patrimoniului cultural.
Proiectul „Redescoperirea siturilor arheologice. Cartarea siturilor arheologice si a monumentelor istorice de pe cuprinsul judetului Maramures”, initiat de Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, in colaborare cu Directia Judeteana pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National Maramures, isi propune incadrarea siturilor arheologice si a monumentelor istorice intr-un sistem coerent de repertoriere arheologica si topografica, in concordanta cu necesitatile actuale pentru protejarea patrimoniului cultural imobil.
Dupa cum afirma coordonatorul proiectului, arh. Dan Pop, un asemenea demers isi gaseste justificarea nu numai in strategia de protejare a patrimoniului cultural national, ci si in generarea unor beneficii culturale, economice si sociale: „Constatam tot mai frecvent in ultima perioada necesitatea – justificata de modificarea legislatiei in domeniu - unei informari precise si coerente relativ la amplasamentul si intinderea Siturilor Arheologice si a Monumentelor Istorice, in vederea protejarii lor. Chiar daca scopul principal este acela al protejarii Siturilor Arheologice si al Monumentelor Istorice, mai pot fi urmarite si alte cateva elemente ce pot fi obtinute din aplicarea legislatiei specifice. Astfel, sistematizarea informatiei (privind siturile arheologice si monumentelor istorice) la nivel local si national ar oferi posibilitatea ca unele dintre aceste obiective sa fie incluse in programe de investitii majore, locale sau nationale, privind reabilitarea si restaurarea centrelor istorice ale oraselor medievale sau restaurarea unor situri arheologice cu rezonanta locala, nationala sau universala. In acest mod, valorificarea patrimoniului cultural imobil se va face nu numai pentru protejarea, cercetarea de catre specialisti sau conservarea acestuia, ci si pentru a produce beneficii culturale, economice si sociale”.
Astfel, la doi ani de la implementarea proiectului (2007 – 2008), baza de date cuprinde 546 fise de sit (297 de fise nou introduse in 2008), din care 364 de situri arheologice si 182 monumente istorice. A fost creat un proiect in programul ArcGIS in care se pot accesa toate aceste informatii. Pana in 2011, cand se preconizeaza finalizarea acestui demers, baza de date va fi in masura sa furnizeze informatii despre monumentele istorice si siturile arheologice de pe intreg cuprinsul judetului.
Emanuel LUCA
emanuel@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.