Curs valutar

4.5680 RON


4.0093 RON


5.1744 RON


1.4823 RON

Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Teo pe 03.03.2025 la 10:43
O idee excelenta, demararea acestui demers!
Felicitari, Gazeta!
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa 

G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac 

Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!

Luni , 7 Martie , 2005
„Parasutata” din Satu Mare, o agentie dubioasa mediaza locuri de munca in strainatate
Recrutatorii de prostituate
O firma dubioasa de recrutare si plasare a fortei de munca din Satu Mare face “victime” si in Maramures. Desi in scripte societatea nu functioneaza, “recrutarea” continua prin anunturi de mica publicitate. Un baimarean care urma sa fie prins in mrejele inselaciunii sustine ca i s-a propus sa plaseze “fetite”. Pretul: 1.000 de euro.
Flagelul recrutarii si plasarii ilegale de forta de munca in strainatate se extinde, ultima inselaciune de acest tip poarta semnatura unui firme din Satu Mare. Printre “victime” se numara si doi maramureseni, care, dupa ce au revenit asupra deciziei de a incheia un contract cu firma-fantoma au fost amenintati cu un proces, iar mai apoi rugati sa “recruteze” doua-trei fete in schimbul a 1.000 de euro.
Propunere indecenta
“Am luat un anunt dintr-un ziar local, in care se spune cautam persoane serioase pentru un loc de munca in strainatate, era un numar de telefon mobil si am sunat. Am mers cu un prieten sa ne intalnim cu ei. Erau doi baieti mai tineri, unul dintre ei vorbea foarte rau romaneste (era roman cu cetatenie germana), celalalt nu s-a prezentat. Mi-au aratat un contract, prin care se angajau sa caute un loc de munca, ce costa 100 de euro. Iar cand trebuia sa merg la Consulat trebuia sa mai platesc inca vreo 100 de euro. Eu semnasem contractul si am zis ca o sa le aduc bani, insa aveam banuieli, asa ca le-am cerut sa-mi aduca niste acte, acreditare pentru firma, ca ei nu s-au prezentat cu nimic. Firma cred ca se numea Codrus Company. Le-am spus sa-mi arate o legitimatie, o adresa de la firma asta. Mi-au spus ca am semnat contractul, trebuie sa platesc 2 milioane. In contract era o clauza ca daca renunt trebuie sa le dau 1.000 de dolari. Eu le-am cerut sa-mi lase un contract, sa-l consult, insa au spus ca n-au voie. Stiam ca 2 milioane de lei e capitalul social minim pentru o firma, dar ei aveau trecut capital social 100.000 de lei. Am stiut ca-i teapa! Apoi au schimbat-o: ca au un santier de romani langa Munchen si ca au mai dus pe cineva din Sighet (au adus chiar o copie de buletin a cuiva). Dupa care au zis sa cautam 2-3 fete sa le duca afara si ne dau 1.000 de euro”, a spus G.L., unul dintre cei intrati in contact cu “firma”.
Firma fantoma
Sfatuiti de inspectorii ITM Maramures, baimarenii au vrut sa trimita pe adresa firmei o cerere de anulare a contractului. Dar ia firma de unde nu-i! In scripte nu figureaza nici o firma cu acest nume in Satu Mare. Incercand sa descifram “misterul” am luat legatura telefonic cu “recrutatorii”, motivand ca am vazut intr-un ziar local anuntul si suntem interesati de oferta. Cu toate ca “reprezentantul firmei” ne-a asigurat ca oferta este inca valabila, n-a vrut sub nici o forma sa ne dea o adresa sau macar numele firmei. “Trebe’ sa veniti pana in Satu Mare, ma sunati, ne vedem si atunci o sa mai vorbim detalii. Vedem unde va gasim loc de munca, in Italia, in Germania. Da’ puteti veni in Satu Mare si va duc eu la sediu. Unde avem sediu? Acuma ne mutam. Adresa nu o am momentan, dar pot sa v-o spun mai tarziu eventual. Sunati-ma mai tarziu”. Am revenit cu un telefon la ora stabilita, insa persoana tot n-a reusit sa “afle” unde are sediu firma pe care o reprezinta. A promis ca revine cu un telefon, insa pana la ora inchiderii editiei nu ne-a sunat pentru a ne divulga “secretul” legat de adresa firmei.
Pe site-ul Ministerului Finantelor nu figureaza nici o firma inregistrata in Satu Mare cu numele Codrus. Insa exista o agentie de mediere satmareana “botezata” asemanator: Corus Company. In acte, firma are sediu pe strada Randunelelor nr. 35. Am incercat sa-i contactam telefonic pe cei de Corus, insa numarul era nealocat. Explicatia am primit-o de la Inspectoratul Teritorial de Munca Satu Mare (ITMSM). “E o firma-fantoma, nu mai functioneaza de anul trecut. Am mai avut sesizari in legatura cu aceasta firma, de aceea am facut cercetari, le-am dat amenda de 50 de milioane de lei pentru nerespectarea Legii 156. Aveau un sediu inchiriat, acum nu mai au, dar dau numere de telefon prin ziare”, a spus Ioan Flore, inspector de munca in cadrul ITMSM.
Cum pagubitii nu au acte in care sa fie trecut numele firmei, nu putem afirma cu certitudine daca firma de “recrutare” se numeste Corus sau Codrus. Oricum, suspiciunea de inselaciune planeaza in ambele cazuri, iar lista pagubitilor ramane deschisa. Asteptam (foarte putin timp) autosesizarea unor institutii cu atributii in controlul acestui domeniu.
“E un santaj!”
“Asta este o intimidare, este un santaj. Omul poate da o declaratie prin care spune ca nu mai este de acord sa se angajeze la punctele prevazute in contract. Nu are nimeni ce sa-i spuna! Ar trebui sa figureze pe lista firmelor agreate de ITM, si nu sunt multe firme agreate in tara. Asta (plata unor daune de 1.000 de euro in cazul in care se cere rezilierea contractului, n.red) e o clauza abuziva, nu trebuia sa semneze asa ceva.” - Elena Carausan, inspector-sef OPC Maramures.
Corus, la politie!
Printre agentiile de mediere a fortei de munca in strainatate inregistrate la ITM Satu Mare figureaza si Corus Company. “Reputatia” firmei se incadreaza aproape perfect in profilul de inselatori descris de “victimele” din Baia Mare. “E o firma-fantoma, nu mai functioneaza oficial de anul trecut. Neoficial, nu am de unde sa stiu. Noi am sesizat si Politia si au inceput cercetarile. Fima intra, oricum, in lichidare, pentru ca nu si-a preschimbat certificatul de inmatriculare. Concret, pentru activitate de mediere fara a avea contracte cu angajatorul strain. Legat de partea asta cu fetele n-am avut reclamatii, deocamdata. Era un spatiu al cooperatiei si acolo aveau un birou, pe strada Randunelelor. Nu mai functioneaza la biroul respectiv, dar dau numere de telefon mobil prin ziare. Am avut corepondenta si cu politia pe tema asta si ei isi fac cercetari, pentru inselaciune.” - Ioan Flore, inspector de munca in cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Satu Mare.
Ioana LUCACEL
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.