Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Una dintre sectiile importante ale Muzeului Judetean Maramures este reprezentata de Muzeul de Arta. Daca n-ar avea in vedere decat prestigiul international de care se bucura Scoala de pictura de la Baia Mare, fara sa tina seama de importanta culturala contemporana a Centrului Artistic Baia Mare, conducerea muzeului ar trebui sa acorde un alt fel de atentie institutiei. Din pacate, lucrurile nu stau deloc asa...
Ca toate institutiile de cultura din Romania au probleme nu e o noutate. Insa in cazul Muzeului de Arta din Baia Mare, situatia are si o explicatie suplimentara: Grigore Man (directorul Muzeului Judetean Maramures) e total dezinteresat de soarta sectiei. In toata perioada mandatului sau, mai exact de patru ani incoace, Grigore Man nu a calcat pragul Muzeului de Arta de mai mult de trei ori! Singurul vernisaj la care a participat a fost „Eurocarpatica 1”, in 2003. La aceasta prezenta se mai adauga si doua vizite „particulare”, in perioada 2001-2002.
„Meritele” lui Man
Una dintre functiile fundamentale ale muzeului, imbogatirea patrimoniului, e minunata, dar tinde spre zero. E drept ca Man a mostenit aceasta stare de fapt, din 1984 nemaifacandu-se nici o achizitie de lucrari de arta pentru fondul istoric (1896-1950). Din acest punct de vedere, Man da dovada de constanta, ducand mai departe traditia inaintasilor in materie de investitii, fiind „salvat” de o singura achizitie (realizata in acest an): un tablou din patrimoniul artistic contemporan (1950-2005).
Pe de alta parte, patrimoniul artistic contemporan s-a imbogatit prin donatii ale artistilor (romani si straini), in valoare de mai multe miliarde de lei, numai ca, in aceasta situatie, Man nu are nici un merit. Respectivele lucrari reprezinta donatii ale artistilor prezenti in taberele internationale de pictura desfasurate in Baia Mare. Din pacate, nici macar generozitatea artistilor nu mai poate constitui o sursa de imbogatire a patrimoniului muzeului, editia din acest an a taberei nemaiavand loc. Bineinteles, din lipsa de fonduri...
Ramanem la capitolul „Investitii”, pentru a remarca faptul ca Man a investit zero lei in ceea ce inseamna conservare si restaurare! Muzeul are foarte multe lucrari care nu pot fi expuse din cauza degradarilor fizice, fapt care nu mira, tinand cont ca din 1986 nici spatiul expozitional, nici depozitele, nu sunt incalzite. Respectivele lucrari risca sa fie compromise definitiv si, oricum, la aceasta ora, sunt neexpozabile.
Interesul lui Man pentru Muzeul de Arta e reflectat si de faptul ca institutia este, probabil, singura de acest gen din tara care nu are nici macar un aparat de masurare a microclimatului. Cine si cu ce masoara umiditatea relativa, temperatura, luminozitatea si atacurile biologice (de trei ani sunt semnalate carii in parchetul din spatiul expozitiei permanente) numai Man stie.
Extinctia specialistilor
Acelasi Man ar trebui sa stie si de ce nu exista in Muzeul de Arta aparate de umidificare a aerului si nici aparate de incalzire controlata.
In 2001, anul „inscaunarii” lui Man, Muzeul de Arta avea 11 angajati (cu tot cu paznici). Ca urmare a externalizarii serviciului de paza si a doua pensionari, numarul angajatilor sectiei de arta a ajuns la 5, in conditiile in care numarul angajatilor Muzeului Judetean aproape se dublase la un moment dat. In spiritul „epocii Man” este si faptul ca firma privata care asigura protectia institutiei incaseaza cel putin de doua ori mai mult decat luau vechii paznici. Mai e si constatarea, poate banala pentru multi (nu si pentru Grigore Man), ca specialistii nu se fac peste noapte. Cam toate specializarile s-au facut pe banii angajatilor muzeului, directorul refuzand sa finanteze din fondurile institutiei perfectionarea angajatilor. In aceste conditii, criza de specialisti devine iminenta si previzibila, cu atat mai mult cu cat urmeaza o noua pensionare.
In fine, Man a manifestat un total dezinteres pentru promovarea intereselor Centrului Artistic Baia Mare, in sensul refuzului finantarii unor participari la reuniuni stiintifice de specialitate, nationale si internationale. Si cand te gandesti ca Muzeul Judetean mai are si alte sectii...
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.