Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Duminică , 19 Iulie , 2009
„Maramuresul a fost si ramane un taram al credintei” - Preasfintia Sa Justin Hodea Sighe
Reporter: Intreaga lume traverseaza o perioada dificila din punct de vedere economic. Cum afecteaza actuala situatie Biserica, in general, si Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului, in special ?
P.S. Justin: Perioada dificila pe care o traverseaza economia mondiala, numita „criza economica” nu are nimic comun cu viata spirituala. As spune ca, dimpotriva, omul cand are necazuri, cand este bolnav, cand are lipsuri, se roaga mai mult si se apropie mai mult de Dumnezeu. Deci din punct de vedere duhovnicesc, o criza economica poate fi convertita pozitiv. De aceea, construirea noilor biserici nu este afectata foarte mult, poate putin incetinita. Dar daca in perioada comunismului si a conditiilor sociale precare de atunci, s-au construit multe biserici, in Maramures, situatia actuala nu poate fi comparata cu cea de atunci. Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului care patroneaza si sprijina evolutia lucrarilor administrative, priveste cu incredere la ceea ce a mai ramas de construit.
Reporter: Exista azi mai putine minuni decat in trecut sau le sesizam noi mai greu ?
P.S. Justin: Intotdeauna omul a fost fascinat de senzational, de miracole, de minuni si semne, iar acum mai mult parca decat oricand. Numai ca omul modern nu mai are rabdare, nici liniste sa descifreze minunile din creatia lui Dumnezeu, minunile din viata lui si a semenilor. Si-a pierdut calitatea microscopica de a descoperi in lucruri aparent marunte, minuni mari. El are tendinte telescopice, vede numai la distanta si destul de vag. Omul nu se mai interiorizeaza, nu se cerceteaza, nu se cunoaste pe sine, desi cunoaste totul despre ceilalti si despre lumea intreaga. Pe fondul acestor manifestari panteiste, apar tot felul de clarvazatori, de facatori de minuni, de prezicatori si rataciti, pe masura ignorantei celor care-i cauta si cred in ei. Oamenilor lui Dumnezeu si minunilor adevarate nu trebuie sa li se faca publicitate comerciala, Dumnezeu descopera ceea ce este de folos pentru mantuire. Vedeti, la noi nu apar prea multe intamplari cu icoane ale Maicii Domnului care plange, si eu am spus de mai multe ori credinciosilor care ma asculta, incercand sa le explic fenomenul. Cand in fata icoanei Maicii Domnului, mama se roaga pentru familia ei, pentru copiii ei varsand lacrimi multe, nu mai este nevoie sa planga Maica Domnului din icoana. Minunea s-a petrecut in inima mamei, iar rugaciunea cu siguranta a ajuns la des¬tinatie.
Reporter: Pe langa slujirea liturgica, Episcopia Ortodoxa a Maramuresului si Satmarului a inteles sa se implice in activitati sociale, culturale si educative. Enumerati va rog cateva din multele realizari ale Episcopiei in aceste domenii.
P.S. Justin: Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului, cu o existenta istorica de peste sase secole, dar mereu infiintata si desfintata, a fost suprimata ultima data in 1948. In 1990 a fost reactivata de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Odata cu acest act istoric si cu instalarea noului episcop, in persoana I.P.S. Justinian, a inceput o munca grea de refacere a infrastructurii administrative si bisericesti, teologice si social - filantropice, cu eforturi mari dar sustinute si evidente. Are un Seminar Teologic si trei sectii de teologie ortodoxa in cadrul Universitatii de Nord, are 27 de manastiri si schituri, de la 4 cate avea in 1990, construieste o catedrala episcopala care va fi emblema Municipiului Baia Mare si una dintre cele mai frumoase din tara. A organizat mai multe simpozioane pe teme culturale si teologice in parteneriat cu Catedra de Teologie. S-au editat carti si reviste pe masura nevoilor duhovnicesti ale credinciosilor. Manastirea Rohia editeaza Opera Integrala „N. Steinhardt” care va cuprinde 20 de volume, 6 dintre ele fiind deja editate si lansate. A organizat mai multe editii ale Zilelor N. Steinhardt si mai multe Tabere cu tinerii crestini ortodocsi pe Muntele Tibles. A organizat in septembrie 2003 vizita istorica a Patriarhilor: Teoctist al Romaniei si Petros al Alexandriei, cand s-a sfintit primul nivel al Catedralei Episcopale. In plan social a construit 6 case, cu toate dotarile, pentru sinistratii din Maramures, din iulie 2008. Asociatia Femeilor Ortodoxe „Mironositele Femei”, care functioneaza pe langa Catedrala Episcopala, a organizat colectarea de bani, materiale de constructie, obiecte de uz casnic si imbracaminte pentru sinistratii din Moldova, in trei randuri, de fiecare data valoarea donatiilor depasind suma de 10 miliarde lei vechi. Episcopia a organizat invatamantul religios in scolile de stat si asistenta religioasa in armata, spitale si penitenciare. Am mentionat doar cateva realizari de pana acum, multe altele fiind in faza de proiect in derulare.
Reporter: Cum au contribuit credinciosii maramureseni si bisericile din Maramures la dezvoltarea «fortaretei orto¬doxiei» - Muntele Athos?
P.S. Justin: Nu detinem o evaluare exacta a contributiilor maramuresenilor la intre¬tinerea si inzestrarea manastirilor atonite, pentru ca aceste donatii se fac uneori in¬di¬vidual, de catre oameni de suflet, cu posi¬bilitati materiale, alte ori de catre comunitatile noastre ortodoxe, fara a ni se mai comunica noua oficial. Stim insa ca acest lucru se intampla pentru ca maramuresenii sunt oameni credinciosi, harnici si darnici. Athosul este si ramane „Rugul care arde si nu se mistuie” al Ortodoxiei, un spatiu sacru, un loc al rugaciunii, un munte intreg numit „Sf. Munte”.
Reporter: Care sunt, dupa parerea dum¬neavoastra cele mai grele ispite ale zilelor nostre si cum ii sfatuiti pe credinciosi sa le depaseasca?
P.S. Justin: Una dintre marile incercari pentru crestinii secolului XXI este agre¬siu¬nea informatica si mediatica cu care sunt bombardati si pe care putini stiu sa o abordeze selectiv si folositor, constructiv si ziditor. Globalizarea in sine este un lucru bun, avand in vedere ca prin calculator poti sa obtii informatii de ori ce fel: sa citesti cartile pe care nu le ai, sa vizitezi virtual marile biblioteci, marile muzee cu operele lor de arta si cele mai valoroase biserici si catedrale ale umanitatii. Prin televizor, poti sa vezi intr-un timp foarte scurt ce se petrece pe Terra si chiar in Univers. Cand insa aceste informatii vin in cascada si nu sunt selectate ele nu zidesc, ci strica. Alta ispita mare a omului de astazi este dorinta de imbogatire cu ori ce chip, in timp scurt si, de cele mai multe ori, pe cai necinstite. Acest lucru nu este placut lui Dumnezeu si nu este nici legal si nici moral. Bogatia in sine si bunastarea nu sunt condamnabile, ci doar felul in care au fost obtinute si in care sunt gestionate, cu Dumnezeu si cu saracii lui, sau departe de Dumnezeu, in cercul restrans si egoist al prietenilor, ca si bogatul nemilostiv din Evanghelie.
Slabirea credintei si imputinarea dragostei si intelegerii intre oameni, intre religii, in¬tre neamuri si popoare, este un lucru ingrijorator si periculos. Slabirea stabilitatii familiei, depasirea numarului divorturilor fata de cel al casatoriilor, precum si pra¬busirea dramatica a natalitatii din cauza in¬multirii numarului de avorturi, sunt semnale ingrijoratoare de alarma pentru neamul nostru si pentru intreaga Europa.
Ispitele tinerilor sunt mai diversificate, mai rafinate si sofisticate, avand in vedere ca ei sunt la o varsta cand se contureaza vocatiile si se clarifica optiunile. Ceea ce astazi li se ofera pe toate caile si pe toate canalele ii pune la grea incercare si daca nu au parinti buni si responsabili pe care sa-i asculte, sau si mai grav, nu au de cine sa asculte, ti¬neri care ar putea sa straluceasca in viata si societate, sa se realizeze si sa fie fericiti, s-ar putea pierde intr-o societate care nu se mai conduce dupa reguli si principii, ci a devenit intreaga ca o „jungla”. Ori, noi avem un tineret inteligent si cuminte, este ca o frumoasa gradina pe care insa trebuie sa stim sa o cultivam. Plecand de la parinti, continuand cu dascalii de scoala si intregind cu parintii duhovnicesti, care sunt preotii. Tineretul nostru este aplecat mult spre credinta. La Catedrala noastra Episcopala, atunci cand slujesc, sunt atent la categoriile de varsta care o frecventeaza. Din cei 2000- 2500 credinciosi prezenti, 25% sunt tineri si tinere, scolari si liceeni, ceea ce ma bucura enorm de mult, sa nu mai vorbesc de cei peste 100 de copii pe care-i avem acolo langa altar, foarte aproape de slujitorii lui Dumnezeu.
“Maramuresul a fost si ramane un taram al credintei, pentru ca o istorie marcata de doua mii de ani de credinta dreptmaritoare nu poate fi inlocuita de curentele seculare ale modernitatii, nici de tendintele modei, nici de imprumuturile fara forma si continut. Maramuresenii nu si-au pierdut credinta in ultimele decenii, dimpotriva, au cultivat-o si au sporit-o. Refacerea vechilor vetre monahale si intemeierea altora noi, zidirea multor biserici si, mai ales, intinerirea clerului bisericesc si inmultirea numarului de preoti in raport cu nevoile duhovnicesti au dus la intensificarea credintei. Sigur ca in aceasta privinta rolul Episcopiei Otodoxe, reactivata dupa 1990, a fost determinant”.
Ispitele pot fi depasite de catre omul credincios si daca ratiunea cu care ne-a inzestrat Dumnezeu este luminata de har si se transfoma in intelepciune, care ne ajuta apoi sa avem discernamant corect si dreapta socoteala, cum spun Sfintii Parinti in orice situatie.
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.