Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Iulie , 2007
„Libertatea incepe in sapte aprilie”
Joia trecuta, in sala de cinema din cadrul Penitenciarului Baia Mare, a avut loc premiera filmului „Libertatea incepe in sapte aprilie”, precedata de un concert sustinut de trupa JAM si un spectacol al trupei de dans a Penitenciarului, „Street’s Boys”. Dupa premiera filmului, a avut loc lansarea unui volum semnat Dorin Stef.
„Libertatea incepe in sapte aprilie” este, asa cum si-a dorit producatorul acestuia, Marian Ilea, un film menit „sa ne puna pe ganduri pe toti, in masura in care putem sa-l vedem, sa-l intelegem si sa analizam ce ne spun cei de pe ecran.”
Din punctul de vedere al realizatorilor filmului, onestitatea este caracteristica principala a acestei productii cinematografice. „Este un lucru care se intampla foarte rar si in Romania si in oricare loc din lumea asta unde se face cinematografie, din pricina ca toata lumea este orbita de ceea ce se numeste ban. Noi n-am fost orbiti de bani, noi am muncit cu placere, din placere, pentru ca dumneavoastra sa vedeti un film onest. Pentru ca acest film este unul onest. Este un film cinstit, in primul rand fata de propriile noastre persoane. Daca este si un film artistic, ramane sa hotarati”, afirma Ilea.
Filmul are o istorie a lui. Cu cateva ore inainte de premiera, se mai lucra inca la coloana sonora. Premiera filmului a fost si ea una aparte, daca ne gandim doar la publicul eterogen care a asistat la eveniment: detinuti, sefi ai Politiei Judetene, politicieni, oameni de afaceri, reprezentanti ai mass-mediei locale, gardieni.
Am mai retinut ca „s-a lucrat in draci” la realizarea acestui film si ca pelicula va avea un destin aparte.
Chertitie si „negrocalminul”
Ioan Chertitie a fost gardian la Penitenciarul din Baia Mare intre anii 1982 si 1992. Cu doi ani inainte de a parasi sistemul, Chertitie si-a publicat cartea cu titlul „Confesiunile unui gardian”, de fapt, un autodenunt. Chertitie afirma la vremea aceea ca este primul militian care a scris o carte nu din pozitia victimei sistemului, ci, dimpotriva, din aceea a tortionarului.
Prin rolul pe care il joaca in filmul „Libertatea incepe in sapte aprilie”, fostul militian incearca inca o data sa-si recunoasca greselile trecutului. Nu intamplator, se vorbeste destul de mult in film despre „negrocalmin”, bastonul de cauciuc cu care erau aplicate pedepsele corporale. Acestea erau atat de dese, incat unii dintre gardieni devenisera dependenti de metodele dure de tratament aplicate detinutilor din vremea respectiva.
Filmul lui Ilea se vrea o imagine lugubra a oricarui sistem dictatorial, indiferent daca acesta s-a nascut in America Latina sau in spatiul fostului lagar socialist din rasaritul Europei. Si mai vrea sa demonstreze ceva: ca sub orice zeghe, exista un suflet de om. Tocmai de aceea, in timpul discutiilor purtate dupa proiectarea filmului, toti „vinovatii” de realizarea peliculei au tinut sa sublinieze ca, indiferent de statutul pe care-l au in societate in momentul de fata, au avut o colaborare exceptionala pe perioada filmarilor.
Emulatie in spatiul penitenciar
„Libertatea incepe in sapte aprilie” este un film artistic si porneste de la o nuvela cu acelasi titlu, aparuta la Editura Dacia. Sansa a facut sa beneficiem de aprobarea Administratiei Nationale a Penitenciarelor de a lucra cu detinutii din Penitenciarul Baia Mare, asa ca am selectat actori dintre detinuti si timp de 30 de zile am realizat acest film artistic cu si despre detinuti, de fapt o premiera europeana in domeniu, deoarece pana acum penitenciarul a fost folosit doar ca locatie, rolurile fiind interpretate de actori de profesie.
ANP-ul este coproducator. Toti actorii sunt debutanti in domeniul artisticului, fiind oameni cu condamnari cuprinse intre 6 si 24 de ani, pentru crima, trafic de persoane si alte bazaconii. De asemenea, s-a implicat in acest demers si Calin Ionce care, impreuna cu Adi Bota, a asigurat coloana sonora a filmului.
Ca rezultat al muncii noastre, in penitenciar au aparut o sala de cinema, parcari si alte noutati ce au produs emulatie in spatiul penitenciar. Sa fie numai atat si cred ca este mai mult decat suficient. Filmul va fi difuzat cat mai curand pe Axa TV si vom realiza si o emisiune-dezbatere pe marginea filmului.” – Marian Ilea, producatorului filmului.
Ioan BOTIS
ibotis@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.