Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu BotiÈ™ pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Iunie , 2010
„Implica-te! In comunitatea ta, drogurile nu iºi au locul!”
* Anul acesta, Oficiul Natiunilor Unite pentru Droguri si Criminalitate (U.N.O.D.C.) a lansat o campanie internationala de sensibilizare privind provocarea majora pe care o reprezinta drogurile pentru societate in ansamblu, si in special in randul tinerilor, avand tema: „Implica-te! In comunitatea ta, drogurile nu isi au locul!”.
Scopul campaniei este de a sensibiliza membrii comunitatii pentru adoptarea unei atitudini active in prevenirea si reducerea consumului de droguri, stiindu-se ca riscul de dependenta la tineri este de doua ori mai mare decat in randul adultilor, datorita urmatorilor factori: presiunea / influenta grupului de prieteni, stima de sine scazuta, insuficienta informare privind riscurile consumului de droguri, implicarea redusa in problematica, a societatii in general.
Invederam faptul ca utilizarea ilicita de droguri reprezinta actualmente o problema de mare acuitate pentru omenire, intrucat, in prezent, traficul si consumul de droguri au depasit stadiul de simplu fenomen, manifestandu-se in unele zone si tari ale lumii ca una dintre cele mai grave si ingrijoratoare probleme, avand in vedere ca numai in consum ilicit de droguri este implicata circa 3 % din populatia globului.
In judetul Maramures, dupa infiintarea in noiembrie 2005 a Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog, activitatea in problematica a cunoscut noi si importante valente, fiind structurata pe trei paliere, care reprezinta, in fapt si drept, competentele / atributiile functionale ale celor 3 specialisti ce incadreaza aceasta structura institutionala de nivel judetean, dupa cum urmeaza:
1. prevenirea consumului ilicit si redu-cerea la maximum posibil a cererii latente de droguri, prin forme si moda-litati adecvate, indeosebi vizand elaborarea si implementarea in parteneriat, cu diverse institutii / autoritati publice, so-cietati comerciale si asociatii de pro- prietari din judet, a unor Proiecte / Programe antidrog, pe esantioane reprezentative de persoane, cu vulnerabilitati si riscuri in domeniu;
2. evaluarea stadiului si prognozarea tendintelor evolutiei fenomenului drogurilor in judetul Maramures;
3. consilierea de specialitate a drogodependentilor interesati, la solicitarea expresa a celor majori, iar pentru cei minori, si a unuia dintre parinti. In exercitarea acestor competente / atributii functionale, specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Maramures au organizat si desfasurat o multitudine de activitati, circumscrise obiectivelor prevazute in Strategia Nationala Antidrog, din care exemplificam unele cu conotatii statistice, recte:
* Proiecte antidrog elaborate in perioada 4.01 - 23.06.2010 = 75, din care: Ofertate de catre C.P.E.C.A. - MM conducerilor:
* unitatilor de invatamant = 52
* primariilor orasenesti si subunitatilor de politie urbane = 7
* institutiilor de asistenta / protectia copilului = 2
* unitatilor de reinsertie sociala = 3
* Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures, politiilor orasenesti si so-cietatilor comerciale detinatoare de discoteci / cluburi de distractii = 4
* Biroului de Politie Transporturi Maramures si Posturilor de Politie Transporturi Feroviare = 3
I asociatiilor de proprietari = 4
II. Proiectele antidrog ofertate au fost acceptate, definitivate si parafate cu conducerile unitatilor din domeniile sus mentionate, mai putin cu cele ale Primariei si Politiei orasenesti Somcuta Mare, fiind lansate in cadrul unor intalniri interactive cu salariatii / angajatii acestora.
III. Proiecte antidrog implementate de la inceputul a.c. si pana in prezent = 29, in tot atatea unitati de invatamant din sistema Inspectoratului Scolar al Judetului Maramures.
IV. Consilieri de specialitate acordate persoanelor interesate:
* numar persoane consiliate individual = 3, toate la sediul C.P.E.C.A. Maramures;
* numar de consilieri acordate celor 3 persoane = 23 Cu ocazia marcarii acestui eveniment, doresc sa evidentiez cei mai loiali si eficienti parteneri ai Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Maramures, corelativ adresarii multumirilor de rigoare si succese in cooperarile viitoare unor reprezentanti ai acestora, si anume:
* Inspectoratul Scolar al Judetului Maramures – d-nei Inspector Amelia BACIU;
* Colegiul National „Gheorghe Sincai” Baia Mare – d-nelor.: prof. Carmen ANTON - Director adj. si prof. Lacramioara RAD;
* Colegiul National „Mihai Eminescu” Baia Mare – d-nei prof. Laura NAGY;
* Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare – d-lui prof. Marius BARCUTEANU;
* Liceul Teoretic „Emil Racovita” Baia Mare – d-nelor.: prof. Dana GLODEAN – Director si prof. Valeria MIC – Director adj.;
* Liceul „Nemeth Laszlo” Baia Mare – d-nei prof. psiholog Orsolya PAL;
* Grupul Scolar „C.D. Nenitescu” Baia Mare – d-nelor: prof. Gabriela HEFFLER – Director si prof. Crina HERTA;
* Grupul Scolar Industrial Cavnic – d-nei prof. psiholog Monica PUHA;
* Grupul Scolar de Transporturi Auto Baia Sprie – d-nei prof. Mihaela SMIEDT;
* Grupul Scolar Ocna Sugatag – d-lui prof. Ilie RACHISAN – Director;
* Scoala cu cls. I – VIII „Nicolae Iorga” Baia Mare – d-lui prof. Mihai BOLOS – Director si d-nei prof. psiholog Aura IRIMUS;
* Scoala cu cls. I – VIII „Nichita Stanescu” Baia Mare – d-lui prof. Liviu STANCU– Director;
* Scoala cu cls. I – VIII „Dimitrie Cantemir” Baia Mare – d-nei prof. Ana MACOVEI;
* Scoala cu cls. I – VIII nr. 1 Seini – d-nei prof. Delia ARDELEAN – Director;
* Inspectoratul de Politie al Judetului Maramures – d-lui cms. Marius VELEA – Sef Serviciu Ordine Publica si d-nei scms. Gabriela LIAHOVICI – Compartimentul de Analiza si Prevenire a Criminalitatii;
* Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Maramures – d-nei consilier superior Mioara TANASE;
* Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Maramures – d-nei consilier superior Elena GIURGIU;
* Penitenciarul Baia Mare – d-lui cms. sef Gabriel SIMON – Sef Serviciu Asistenta Psihosociala;
* Institutiile de presa scrisa si audio – video din judet care au receptat si me-diatizat activitatile specialistilor Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Maramures, indeosebi: cotidianelor: Informatia zilei - d-lui Marius PASCA; e-Maramures – d-lui Andrei GHERGHEL; Citynews – d-nei Larisa CORDEA (TIVADAR) – Director editorial, Sighet-Online.ro – d-lor: Ioan J. POPESCU si Dani GODJA; Saptamanalului Gazeta de Maramures – d-nei Ioana LUCACEL – Director General ; postului de radio Sighet – d-lui Director Dorel TODEA; posturilor de televiziune: Maramures TV – d-lui Dan BOROTA, Sighet TV.
In incheiere, dorim sa retransmitem persoanelor interesate urmatoarele mesaje: „Drogurile sunt iluzii cu sens unic !” „Fiti responsabili, puternici si independenti!” „Stop drogurilor! Viata are prioritate !”
COORDONATOR CENTRU Inspector de specialitate grd. I, Jurist Dumitru MACELARU
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.