Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 13 August , 2007
“Baietii destepti” ai reabilitarilor de scoli
Lucrari intarziate sau deficitare, contracte controversate, subantreprize, imobile “pasate” intre primarii si Inspectoratul Scolar Judetean Maramures. Pe scurt, coordonatele unei mega-afaceri cu miros de trandafir: reabilitarea unitatilor de invatamant din Maramures, o vaca buna de muls, spun gurile rele, pentru potentatii zilei.
Reabilitarea infrastructurii educationale e unul dintre programele de „frunce” pe lista de laude a guvernantilor. Dar si unul dintre cele mai controversate programe derulate in timpul „guvernarii portocalii”. Motivul?
Sumele fabuloase destinate reabilitarilor au fost „ochite” de „baietii destepti”, cei mai multi cu un trandafir la rever.
Numai in acest an, executivul a decis alocarea de fonduri in valoare de peste 437 milioane de lei, adica peste 132 de milioane de euro. Iar aceasta suma reprezinta a doua transa de fonduri destinata investitiilor in infrastructura educationala alocata in acest an. In luna martie, Guvernul a „parafat” o alta finantare de 206 milioane de euro pentru acelasi scop. In total, din robinetul cu fonduri publice s-au „scurs”, numai in acest an, 1,1 miliarde de euro pentru acest program. Asta fara a mai pune la socoteala miliardele de lei vechi alocate in anii trecuti. Cu toate acestea, obiectivele de investitii care „au inghitit” puhoiul de bani publici au deficiente, iar unele lucrari inregistreaza intarzieri. Mai mult, programul de reabilitare a scolilor duhneste a influente politice. Se spune ca, in spatele firmelor care au castigat contractele de miliarde, se afla oameni politici din partidele care s-au perindat pe la putere. Ba mai mult, chiar pe posturile de televiziune au fost lansate acuze potrivit carora banii pentru reabilitarea scolilor au fost acordati cu dedicatie pentru anumiti constructori.
10 ani, 16 clase, 17 miliarde
Scoala cu 16 sali de clasa din Sighetu Marmatiei este unul dintre „eternele” proiecte aflate pe lista de investitii. Proiectul a fost initiat in cursul anului 1996 si, desi pana acum i-au fost alocate fonduri de peste 1.700.000 RON, nu a fost finalizat pana in prezent.
Contractul pentru executia lucrarilor a fost adjudecat de societatea AGECOM SA, condusa de deja celebrul Viorel Zoicas. Atunci acesta se obliga prin contract sa finalizeze obiectivul de investitii in 24 de luni. Suma alocata initial se cifra la 5,474 miliarde de lei vechi.
Numai ca, un an mai tarziu, au aparut complicatiile. Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures a refuzat sa plateasca o transa de 700 de milioane de lei vechi, asa ca AGECOM SA a introdus o actiune in instanta impotriva ISJ.
Prin sentinta civila nr. 1633/2001 pronuntata de Tribunalul Maramures si Decizia Civila 633/2002 pronuntata de Curtea de Apel Cluj a fost admisa actiunea societatii lui Zoicas, iar ISJ a fost obligat sa plateasca peste 4 miliarde de lei vechi, suma care includea si dobanzi si penalitati.
Numai ca ISJ a tergiversat plata datoriei pe motiv de lipsa de fonduri. Dar, in 2005, Guvernul aloca printr-o hotarare Primariei Sighetu Marmatiei suma de 405.000 RON, din fondul de rezerva bugetara. Dar imobilul se afla in patrimoniul ISJ, situatie care nu permitea alocarea sumei respective de catre Consiliul Local Sighetu Marmatiei firmei AGECOM.
In decembrie 2005, Consiliul Local Sighetu Marmatiei adopta hotararea 101 prin care se aproba preluarea cladirii in patrimoniul public al municipiul Sighetu Marmatiei. Prin urbea „de peste Deal” se zvoneste ca „papusarul” actiunii a fost consilierul democrat Sorin Petean. Oricum, intamplator sau nu, firma la care potrivit site-ului Camerei de Comert si Industrie a Romaniei acesta este actionar, PETINSTAL SRL, a preluat ulterior in subantrepriza o parte din lucrari. Se pare ca PETINSTAL a si „pasat” o parte din acestea unei alte firme, CONVAD SRL din Vadu Izei.
Numai ca, autoritatile locale din Sighetu Marmatiei nu erau foarte multumite nici in trecut de calitatea lucrarilor efectuate de AGECOM SA. Drept dovada sta o adresa din 2003 a primariei Sighetu Marmatiei catre ISJ Maramures in care se arata ca: „titularul finantarii, ISJ Maramures, impreuna cu executantul lucrarii SC AGECOM SA Baia Mare au convenit intr-o discutie cu viceprimarul municipiului, domnul Zahoranszki si specialistii din institutie abordarea, cu prioritate, a lucrarilor de inchidere a parterului imobilului, pana la finele anului trecut, pentru protejarea lui. (...) Nici pana la aceasta data nu a fost executata niciun fel de lucrare la obiectivul amintit. Am incercat sa impiedicam deteriorarea imobilului, care, din pacate, este vandalizat. Au fost dislocati peretii despartitori, iar mai nou se fura tigla de pe acoperisul viitoarei scoli. (...) Daca pana la data de 11.08.2003 nu vor fi atacate aceste lucrari, voi sesiza despre aceasta conducerea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Corpul de Control al Primului Ministru”.
In mai 2006 Guvernul emite o noua hotarare prin care aloca 800.000 RON pentru acelasi obiectiv. De aceasta data, banii au fost trecuti in contul ISJ. Motiv pentru care, conducerea inspectoratului solicita trecerea imobilului din nou in administrarea acestei institutii, pe motiv ca numai in acest mod se pot cheltui banii. Exista suspiciuni ca rocada a fost de fapt motivata de intentia declarata a autoritatilor din Sighetu Marmatiei de a nu continua lucrarile cu AGECOM SA, si implicit cu subantreprenorul PETINSTAL SRL. De altfel, tot zvonistica spune ca Petean este un „obisnuit al casei” in ISJ Maramures, unde este vazut destul de des. In fine, anul acesta Primaria Sighetu Marmatiei a primit inca 9 miliarde pentru aceasta scoala. Intrebarea e daca lucrarea va continua cu acelasi constructor. Primarul Eugenia Godja spune ca: „anul acesta am primit pe reabilitari 23 de miliarde, din care 9 miliarde pe Scoala cu 16 sali. N-am dat drumul la bani pentru ca n-am permis sa intre vechiul constructor, care facea acolo subantrepriza, pana nu vine o comisie de la inspectorat si Agecom (care e titular pe contract) sa vedem care e stadiul fizic, sa stim de unde plecam. Au fost multe probleme. Nici n-au lucrat bine, au lucrat cum au vrut, materiale in custodie”.
PETINSTAL si-a adjudecat si alte contracte de reabilitare de scoli. Un exemplu ar fi investitiile de la Liceul Lovely Klara din Sighetu Marmatiei, care „bat” spre 2 miliarde de lei vechi, desi initial se vorbea de 1,2 miliarde de lei vechi.
„Interese personale si de grup”
In vara anului trecut, Guvernul a mai „parafat” o alta hotarare prin care s-au acordat finantari necesare executiei unor lucrari la Liceul Bogdan Voda din Viseu de Sus si Scolii din Sieu (250.000 RON, respectiv 77.000 RON). Acestea au fost atribuite firmei SC OGLINDA SRL. Potrivit datelor noastre, asociat la aceasta societate este Maria Tomsa, sotia unui alt consilier local din Sighetu Marmatiei, Petru Tomsa. Ati ghicit, si acesta inregimentat in PD.
Aceeasi firma OGLINDA SRL si-a adjudecat executarea si a altor proiecte de investitii mentionate in anexa HG 1426 din octombrie 2006: Scoala cu clasele I-VIII Poienile de sub Munte 75.000 RON.
In schimb, executarea lucrarilor de la Grupul Scolar Forestier din Sighetu Marmatiei, in total 350.000 RON, a ajuns la SC TEO NIK COMPANY SA, a carui actionar e Nicolae Mutiu, fost lider PD de Sighetu Marmatiei.
In toamna anului trecut, si Prefectul de Maramures, Bondi Gyongyike, a luat in vizor utilizarea fondurilor alocate pentru invatamantul preuniversitar, cerandu-le primarilor sa se implice in cheltuirea totala si eficienta a fondurilor. GAZETA a intrat in posesia unei adrese trimise de Primaria Sighetu Marmatiei drept raspuns la aceasta solicitare, in care se arata ca: „din pacate, eu ca primar, dar nici CL nu am fost consultati asupra oportunitatii cheltuirii acestor sume. Din aceste motive apreciem drept revoltator modul in care intelege ISJ sa trateze situatiile in care se afla unitatile de invatamant de pe raza comunitatii noastre – spre exemplu, ca sa dau doar unul, Gradinita situata pe strada Popa Lupui are grupul social in curte. De aceea imi permit sa apreciez ca la baza alocarii acestor sume au stat interese personale si de grup si nu o evaluare obiectiva a situatiei fiecarei unitati de invatamant in parte. In alta ordine de idei, tinand seama de faptul ca Scoala cu 16 sali de clasa din Cartierul Bogdan Voda este administrata de ISJ Maramures (administratia locala nu are nicio competenta), iar lucrarile atribuite anterior SC AGECOM , dar date in subantrepriza unor alte firme, dar si pe fondul reclamatiilor pe care le avem referitor la cantitatea si calitatea lucrarilor executate la aceasta investitie, rog dispuneti un audit care sa verifice toate lucrarile care s-au executat sau sunt in curs de executie”.
Neoficial am aflat ca, s-a creat o adevarata „filiera” pe linia reabilitarilor unitatilor de invatamant, care merge pana la MEC, mai exact la Directia Financiar si de Investitii din cadrul MEC. Daca zvonul e real sau nu, asteptam sa verifice organele de control.
„Trece pe langa noi trenul”
Sandu Baban, inginer, compartimentul patrimoniu investitii ISJ, a spus ca scoala cu 16 sali de clasa a fost „pasata” intre ISJ si primarie datorita finantarii cu protocoale: „O data a fost finantata de noi, acum e finantata de ei. Noi am predat la stadiul fizic actual si valoric, iar acum o finanteaza ei. Acum cladirea e la CL. Din 1996 se lucreaza acolo. Pana in 1998 au fost bani, iar de atunci pana in 2002 n-a mai fost niciun leu. In ‘98 a aparut Ordonanta de Urgenta 30, prin care trebuiau sa treaca toate investitiile la consiliile locale. Dar ei n-au vrut s-o preia si a ramas nefinantata pana in 2002. De atunci s-au reinceput lucrarile. Normal, anul acesta, in toamna, ar trebui sa fie gata. Daca era finantarea la noi, noi va promiteam ca-i gata, dar daca-i la ei, eu nu mai pot sa promit. In afara de finantare n-au fost alte probleme. Ca au mai furat o tigla sau doua in perioada aia, de pe scoala, dar n-au putut sa le fure pe toate”.
Baban spune ca celelalte scoli „prinse” in programul de reabilitare sunt in administrarea consiliilor locale: „noi suntem un fel de... trece pe langa noi trenul. De anul trecut e situatia asta. Ei fac licitatii, ei semneaza, stii-i Dumnezeu ce fac. Sunt cateva primarii care se ocupa si ne cheama si la receptii, dar sunt si care nu stim ce fac acolo. De exemplu, Coltau de anul acesta. Anul trecut am avut finantare prin Phare si era lucrare in continuare. Anul acesta n-a mai vrut sa dea primarul pentru ca vroia sa refaca licitatia, desi constructorul era in faza finala. Asta ce da de inteles? Ca el vrea sa-si aduca constructorii lui. Cum? Daca au fost speculatii sa se spuna ca ne-am adus noi constructorii nostri, la fel cum zicem noi ca si-i aduc pe ai lor? Nu, pentru ca noi am facut prin licitatie chestia asta.”
„Treziti-va!
Desi in acest an au fost alocate pentru reabilitarea scolilor sume record, Sindicatului Liber din Invatamant Maramures sustine intr-un comunicat ca multe dintre primariile maramuresene nu incepusera demersurile pentru utilizarea fondurilor pana la finele lunii iulie: „desi HG 300 si HG 454 au aparut de multa vreme, in Maramures sunt primari care nu fac nimic pentru scolile din urbea pe care o conduc. Se pare ca vacanta a venit si in ograda lor. Astfel, la peste 50 de scoli nu s-a efectuat nici un demers in folosirea banilor pana la sfarsitul lunii iulie. Stim ca sumele sunt intre 50 si 3.034 mii RON. Vacanta de vara a inceput, iar majoritatea lucrarilor care trebuie efectuate sunt de utilitati si reabilitari. Nu vrem ca anul scolar 2007-2008 sa ne gaseasca cu santiere in scoli, iar numarul autorizatiilor de functionare sau sanitare sa fie la fel de mic ca anul acesta. Nu credem ca e momentul ca Maramuresul sa nu foloseasca cei 18.517 mii RON (din cei aproximativ 27.586 mii RON cati sunt in cele doua acte) destinati unitatilor scolare. Asa ca onorati primari si domni directori .. Treziti-va!”.
„Fiecare se ocupa cu afacerile lui”
Sorin Petean, vicepresedintele PD Maramures si consilier local in Sighetu Marmatiei respinge acuzatiile potrivit carora banii pentru reabilitarea scolilor s-au acordat „cu dedicatie”: „Nu cred ca este asa, acum serviciile electronice de achizitii publice sunt la primarii, deci sunt licitatii si e foarte bine ca sunt bani. Nu au fost niciodata atatia bani, nu vreau sa zic de timpul PSD-ului. E foarte bine ca se reabiliteaza scolile, ca stiti ca a fost dezastru.
Sunt discutii ca sunt membri PD? Fiecare se ocupa cu afacerile lui. Pot sa va spun ca am licitatii castigate, dar si licitatii pierdute chiar la primarii PD. Asta este, oferta-i oferta. Unele se castiga, altele nu. N-avem ce sa discutam ca vine cu constructori si asa mai departe. Asta-i o parere, probabil din timpul PSD, cand intr-adevar a fost asa”. Petean spune ca firma sa lucreaza din 2000 si recunoaste ca in momentul de fata are si niste lucrari pentru reabilitarea scolilor, una dintre ele e deja celebra scoala cu 16 clase. Petean spune insa ca lucrarile de acolo „nu au cum sa fie gata pana la inceputul anului scolar. S-a incercat prin 20 martie sa se dea hotarare de guvern, s-a dat finantare pentru cele 9 miliarde, dar banii nu au fost asigurati, ca s-au oprit undeva pe la Ministerul Finantelor. Desi s-au inceput atunci ceva lucrari... chiar va spun ca am fost subantreprenor la lucrarea asta, am lucrat trei saptamani, mi-am blocat banii si va dati seama ca este luna august si nu mi-am scos nici macar lucrarile efectuate anul asta. Oricum, cele 9 miliarde nu ajung pentru finalizare. Dupa calculele AGECOM, pe langa cele 9 miliarde mai e nevoie de circa 18 – 19 miliarde”
Si Petru Tomsa, presedintele organizatiei municipale PD din Sighetu Marmatiei recunoaste ca firma sotiei sale, Oglinda SRL, a contractat niste lucrari pentru reablitarea scolilor. Dar neaga zvonistica. Are si argumente: licitatiile si faptul ca nu a lucrat la nicio scoala din Sighetu Marmatiei unde este consilier municipal: “eu pot sa va spun despre firma mea, anul trecut am luat intr-adevar niste lucrari, prin licitatie. Am fost invitati la selectie de oferte cum era legea anul trecut, si am castigat doua licitatii: Liceul din Viseu de Sus si Scoala Sieu. Anul asta am mai avut lucrari prin Banca Mondiala la care s-au tinut licitatiile la Bucuresti. Am intrat in ceva colaborare cu niste firme mai mari ca eu deja nu mai faceam fata la cerintele de la Banca Mondiala. Pe raza municipiului Sighet nu puteam sa iau lucrari, ca eram consilier municipal. Si domnul Petean e consilier, dar din cate stiu e in subantrepriza si contractul nu-i a lui.”
Man, you have an obsession!
L-am intrebat si pe liderul PD Mircea Man, cel „atotschimbator”, daca stie despre povestile care circula prin judet. Nu de alta, dar reabilitarea scolilor se afla si pe lista lui de laude, iar modul de atribuire a lucrarilor era unul dintre subiectele sale preferate in timpul guvernarii PSD. Si se pare ca inca mai este: „nu cred ca lucrarile au venit cu tot cu constructori, mai ales ca in acest an toti banii sunt repartizati prin primarii, deci, trec prin Inspectoratul General. Primariile sunt cele care fac licitatiile, isi aleg constructorii etc. Au fost si lucrari in continuare anul trecut, dar si aici sunt multe de discutat. Adica, daca o firma are un membru PD, pardon nu mai poata sa faca lucrari? Daca practicile PSD dinainte erau de asa natura... iata ca acum nu se practica asa ceva. Sigur, sunt membri PD care au firme si care fac lucrari la scoli, dar eu sunt convins ca toate astea sunt dupa licitatii”.
Ioana LUCACEL
ioana@gazetademaramures.ro
Mircea CRISAN
mircea@gazetademaramures.ro
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.