• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Mihai Nemeş ocupă fotoliul de primar al comunei Călineşti de aproape 8 ani. Provenind din mediul de afaceri, extrem de serios, bine pregătit, ambiţios şi implicat în viaţa comunităţii, Nemeş este unul dintre cei mai destoinici aleşi ai Maramureşului.

 
Reporter: Care sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră din acest mandat?
Mihai Nemeş: Printre lucrările care au început în mandatul trecut şi s-au finalizat în mandatul acesta se numără Reabilitare, extindere, modernizare şi dotare Cămin Cultural la Corneşti. Este făcut cu toate dotările inclusiv bucătărie. Lucrarea este făcută în regie proprie. În mod normal proiectul s-ar fi ridicat la peste 10 miliarde, iar noi am făcut totul cu 3,5 miliarde lei vechi. S-a făcut pe banii Primăriei, numai că am angajat oameni prin AJOFM şi cu ei am făcut totul la 30% din preţul normal. Noi am cumpărat numai materialele şi strict ce a fost nevoie. La fel am făcut şi Dispensarul şi Farmacia, poduri, cărări şi multe altele. Toate le-am făcut cu oameni angajaţi prin AJOFM. Un alt proiect important este darea în folosinţă a unei Farmacii moderne care s-a inaugurat în toamna anului trecut. Nu exista aşa ceva, iar acum oamenii nu mai sunt nevoiţi să meargă la Sighet sau Ocna pentru medicamente.
De asemenea, zilele acestea dăm în folosinţă un cabinet stomatologic. Un alt proiect este amenajarea unui teren de fotbal. Valoarea este în jur de un miliard de lei vechi, cu tot cu amenajare. Pe viitor avem în plan să demarăm un proiect de finanţare pentru tribune, nocturnă, vestiare şi celelalte ce presupune o bază sportivă.
Reporter: Ce investiţii importante s-au făcut pentru modernizarea şi reabilitarea drumurilor?
M.N.: Amenajarea şi pietruirea drumurilor a fost o prioritate constantă pentru noi. Avem în jur de 40 km de uliţe pentru că vorbim de 3 localităţi, iar suprafaţa comunei este foarte mare.
Avem maşină şi buldoescavator şi am închiriat utilajul pentru deszăpezire, iar în contravaloarea închirierii reparăm cărările comunei. Avantajul este că avem autorizaţie pentru o carieră a Primăriei. Avem carieră proprie pe care o folosim strict în interesul comunei. Nu vindem piatră pentru că nu se pretează decât pentru lucrări la drumuri. În acest fel cărările vor fi rezolvate în scurt timp.
Apoi, pe Măsura 125 „Reabilitare drum forestier” Văleni-Pădurea Comunală s-a făcut un drum pe o lungime de 10 km. Valoarea investiţiei a fost un milion de euro. Lucrarea a fost dată în folosinţă. Este vorba despre un drum forestier pe care l-am luat de la Romsilva prin hotărâre de guvern şi a trecut în domeniul public al comunei. Iar apoi am accesat un proiect de finanţare pentru reabilitare.
Reporter: Dar pe sectoare conexe, gen transportul în comun şi creşterea confortului călătorilor?
M.N.: Am mai făcut 5 staţii de autobuz pe raza comunei. Tot din bugetul propriu. În felul acesta oamenii nu mai stau în ploaie şi vânt când au de mers undeva. Se foloseşte multă lume de ele.
Rep.: Călineşti a fost ferită de inundaţii în ultimii ani.
M.N.: Da, am investit şi în acest sector. S-a finalizat obiectivul regularizarea Râului Cosău pe o lungime de 7 km. Pentru această lucrare am apelat la cei de la Cluj de la Apele Române. Directorul Flaviu Pop ne-a dat un buldozer mare pentru care noi am suportat doar motorina. Ei ne-au dat utilajul şi angajatul, iar în acest fel am regularizat râul pe 7 km şi l-am adus într-o stare foarte bună. A fost absolut nevoie pentru că de-a lungul timpului lumea a tot venit la Primărie de fiecare dată când erau ape mari. Pentru că se produceau fel de fel de pagube. Cu utilajele noastre n-am putut face mare lucru, aşa că am apelat la domnul Pop şi cu un utilaj performant am reuşit să rezolvăm problema. Este adevărat că în alte părţi autorităţile aşteaptă să vină să li se facă, dar noi n-am mai putut aştepta aşa că am fost nevoiţi să găsim soluţia.
Rep.: Care este situaţia iluminatului public?
M.N.: S-a finalizat un proiect de modernizare a iluminatului public. Am achiziţionat 165 de corpuri de iluminat economice, iar la cele vechi s-au schimbat doar becurile. Mai exact, s-a şi extins reţeaua de iluminat. Am pus 165 de corpuri noi, iar cele vechi au fost reparate. Cheltuielile s-au redus datorită corpurilor economice. Şi chiar dacă-s mai multe şi s-a extins reţeaua, am reuşit performanţa să avem facturi chiar mai mici decât în trecut. În final ne dorim să avem peste 700 de corpuri de iluminat economice, iar până în toamnă vreau să modernizăm complet reţeaua de iluminat public.
Rep.: Ce proiecte s-au derulat în sectorul cultural?
M.N.: În domeniul cultural am finalizat un proiect extrem de important: lansarea Monografiei comunei Călineşti intitulată „Oameni, locuri, fapt şi tradiţii”. Am luat în calcul inclusiv o posibilă continuare a acestui volum, pentru că mai sunt foarte multe lucruri de adăugat despre comuna noastră. Pentru această carte s-au alocat 170 milioane lei vechi din bugetul local şi a contribuit şi Consiliul Judeţea prin Comisia de Cultură.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.