Curs valutar








Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii



7 octombrie 2019 Colocviul profesional anual al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene
Instituţie de referinţă în peisajul cultural maramureşean, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare serveşte interesele de studiu, lectură şi recreere ale utilizatorilor, dar își îndeplinește și rolul de coordonare metodologică pentru toate bibliotecile publice de pe raza judeţului Maramureş. În acest context, în fiecare toamnă, Biblioteca Județeană organizează Colocviul profesional al bibliotecarilor din bibliotecile publice maramureşene, care a avut şi în acest an o agendă bogată de activităţi specifice, dominate de implementarea Programului Libromar 2019, finanţat de Consiliul Judeţean Maramureş.
Proiectul este unul generos, de anvergură, dedicat comunităților maramureșene şi a fost demarat la iniţiativa directorului bibliotecii, dr. Teodor Ardelean, ca urmare a analizei situației achizițiilor de carte pentru bibliotecile din județ la nivelul anilor 2016-2018, de când a fost generalizat sistemul electronic (SEAP/SICAP) și potrivit Legii bibliotecilor nr. 334/202, art. 40, alineat 12, care prevede creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice cu minim 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori.
În acest context, s-a transmis o propunere către Consiliul Județean Maramureș, solicitându-se alocarea a 350.000 de lei în vederea achiziției de carte pentru fiecare bibliotecă municipală, orășenească și comunală din județ.
În referatul trimis Consiliului Județean Maramureș s-a specificat că obligația legală a fost îndeplinită, la nivelul anului 2018, doar de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și de bibliotecile comunale din Bistra și Moisei. Dacă ar fi fost respectată această prevedere legală, bibliotecile din județul Maramureș, cu excepția Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, ar fi trebuit să achiziționeze în total minim 18.820 de documente de bibliotecă, însă totalul documentelor achiziționate, în anul 2018, a fost de doar 2.185 unități biblioteconomice.
Directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, a subliniat următoarele: „Uneori cauzele pot fi centrate și pe lipsa de preocupare a bibliotecarilor și primarilor, dar, de cele mai multe ori, este vorba de o «complicație legislativă». Procedurile sunt greoaie, achiziția de carte nu se face dintr-un stoc centralizat, fiind înregistrate peste 4.000 de edituri, salariații calificați pentru realizarea achizițiilor sunt ocupați cu alte «cheltuieli» mult mai importante în derularea unor proiecte naționale sau europene”.
În urma demersurilor făcute de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Consiliul Județean Maramureș a conștientizat situația dificilă în care se află unele biblioteci și a alocat suma solicitată, implicându-se activ, ca de fiecare dată, în proiectele și acțiunile culturale ale bibliotecii.
Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și-a asumat desfășurarea activității de prospectare a pieței editoriale, realizarea achiziției electronice și livrarea cărților către biblioteci, însoțite de procese-verbale și borderouri.
În ceea ce privește achiziția, s-au respectat criteriile și principiile, care stau la baza selecției documentelor pentru Biblioteca Județeană.
Astfel, s-a avut în vedere cadrul legal, fiecare dintre bibliotecile publice din Maramureș urmând să primească cel puțin minimul legal (în total, aprox. 19.000 de documente de bibliotecă).
Localitatea Creștere anuală *
Sighetul Marmaţiei 2.205
Borşa 1.491
Vişeu de Sus 908
Baia-Sprie 854
Târgu-Lăpuş 660
Poienile de sub Munte 512
Seini 480
Moisei 465
Tăuţii Măgherăuş 402
Şomcuta Mare 400
Ulmeni 378
Recea 308
Conform Manifestului UNESCO, o bibliotecă trebuie să satisfacă nevoile informaționale, educaționale și de loisir ale utilizatorilor săi. Astfel că, în cadrul acestui program, s-au achiziționat documente care să asigure caracterul enciclopedic al colecțiilor, din domeniile: psihologie, filozofie, educație, etnologie, științe exacte, științe naturale, artă, lingvistică, literatură română și universală, istorie și geografie, carte de referință, dicționare, ghiduri, hărți, carte pentru copii, publicații seriale, documente audiovideo etc.
S-a avut în vedere și criteriul accesibilității, achiziționându-se ediții ce cuprind tratarea gradată a subiectelor, dar și criteriul regionalismului, achiziționându-se volume despre zona Maramureșului și despre personalitățile sale.
De asemenea, merită evidențiată buna colaborare în acest proiect dintre Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare și unele dintre cele mai prestigioase edituri din România: Grup Editorial Litera, RAO, Grup Editorial Art, Polirom, Niculescu, Humanitas, Nemira, Corint, Școala Ardeleană, Limes, Societatea Pro Maramureș, Tipo Moldova, Univers sau Editura Ethnologica.
Până în prezent, un număr de 42 de biblioteci publice maramureşene
şi-au îmbogăţit fondul de carte prin acest proiect, fiind livrate jumătate din totalul celor aproximativ 19.000 de exemplare, ce vor fi trimise până la sfârşitul anului, aşa cum a precizat Ioan Neamţiu, bibliotecar metodist la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, responsabil proiect. Sarcina implementării acestui program a revenit, în special, Compartimentului de asistență metodică al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, însă circuitul documentelor de bibliotecă, de la achiziționare și până la intrarea efectivă în posesia beneficiarilor, presupune interacțiunea lor cu o echipă mai largă: Meda Gogota, director economic, Daliana Bonaț, director adjunct de specialitate, Ioan Neamțiu, dr. Ioan Gogota, Minodora Clițan, Firuța Șomcutean, Radu Cărburean și alții, sub competenta îndrumare și coordonare a managerului dr. Teodor Ardelean.
Chiar și în epoca evoluției accelerate a tehnicii computerizate și digitalizării accentuate a activității umane, care vehiculează tot felul de scenarii apocaliptice cu privire la viitorul cărții, constituirea, completarea și reînnoirea colecțiilor sunt obiectivele principale ale unei biblioteci. Prin urmare, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, ca for metodologic, nu a putut rămâne pasivă la penuria ce caracterizează bibliotecile coordonate, în ceea ce privește achiziția de carte.
Programul Libromar 2019, ca demers concret de îmbogățire a fondului de carte din bibliotecile publice maramureșene, face parte din pledoaria continuă pe care o face această instituție pe lângă autoritățile locale pentru asigurarea funcționalității ferestrelor de lumină de pe raza lor teritorială.
În concluzie, acest program a fost formula gândită de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, pentru a veni în ajutorul bibliotecilor publice din județ în ceea ce privește achiziția de carte, pentru care și-a asumat o sarcină suplimentară, angrenând implicarea şi contribuţia colectivului propriu și nu numai, voluntarii fiind și ei o verigă importantă în buna desfășurare a proiectului, demonstrând că prin unirea eforturilor și prin debarasarea de „barierele” ce, inevitabil, mai apar, se pot realiza lucruri deosebite.
Rezultatul tuturor acestor eforturi depinde, cu siguranță, mereu de câteva coordonate, după care se ghidează activitatea acestei instituții: colaborare, rigurozitate, organizare, notabilitate, implicare, competenţă și acţiune.
Conştienţi de anvergura unei astfel de activităţi, de misiunea şi responsabilitatea încredinţată, putem spune că Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” şi-a prefigurat locul său de participant important la creşterea şi consolidarea culturii în judeţul nostru. Avem în față imaginea unei suite de eforturi şi întemeieri, dublate, dar şi împletite cu altă suită de încercări şi strategii de dezvoltare pe termen lung, care reliefează modul în care biblioteca știe să își onoreze statutul său educaţional, informaţional şi cultural și, până la urmă, cât de legată este de viaţa comunităţii.
Desigur, acest lucru nu ar fi fost posibil fără susținerea financiară a Consiliului Județean Maramureș, care a înțeles necesitatea demarării unui astfel de program special ce vine cu soluții practice reparatorii.
Feedback-ul primit, deja, de la o parte din beneficiari este pozitiv și dătător de speranță că va fi și integrativ, inclusiv al gândurilor bune și sensibilizării ordonatorilor de credite în vederea continuării și în anii următori de programe similare.
Criteriile de achiziţie din cadrul acestui important program, precum şi etapele procesului de evidenţă în cazul documentelor de bibliotecă au fost prezentate printr-un material PowerPoint, cu exemplificări concrete, de către Daliana Bonaţ, director adjunct de specialitate în cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare.
De asemenea, în cadrul colocviului a fost lansat şi volumul de publicistică literară, interviuri şi eseuri „Oglinzile Nordului. Din dreapta Tisei, la Cernăuţi”, autor Gheorghe Pârja, carte editată de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.
Conf. univ. dr. Ştefan Vişovan, cercetător în cadrul Centrului de Cercetare şi Documentare Baia Mare al Academiei Române a făcut câteva aprecieri însemnate cu privire la acest volum de tablete şi interviuri, publicate în cotidianul „Graiul Maramureşului” şi revista „Nord literar”, în perioada 1990-2019. „Prezenţa autorului la o întâlnire cu bibliotecarii din judeţ este un eveniment important şi vom pleca de aici îmbogăţiţi spiritual”, a precizat conf. univ. dr. Ştefan Vişovan.
Creaţia lui Gheorghe Pârja, jurnalist şi scriitor talentat, a atras multe aprecieri din partea mai multor
critici literari. „Oglinzile Nordului” reprezintă o „istorie trăită pe viu”, un omagiu adus românilor rămaşi în afara graniţelor actuale ale ţării, care nu şi-au trădat rădăcinile istorice ale neamului şi pentru care Gheorghe Pârja a făcut mai mult decât cei cu responsabilităţi exprese în acest domeniu. Protagoniştii tabletelor sale literare sunt: ziarişti, scriitori, profesori, cântăreţi sau oameni simpli din nordul Bucovinei şi Maramureşul din dreapta Tisei, aşa cum evidenţiază Ilie Tudor Zegrea în prefaţa volumului.
În postfaţă, dr. Teodor Ardelean foloseşte sintagma „carte busolă” pentru a descrie acest volum, care împreună cu „Ochii Basarabiei”, cuprinde cele mai frumoase mănunchiuri de vorbe alese şi de trăiri esenţiale pe relaţia cu românii din jurul României.
La rândul său, autorul a apreciat această lansare de carte în mijlocul bibliotecarilor ca fiind „cea mai profundă şi cu folos, deoarece va ajunge acolo unde trebuie: în ţesătura judeţului”.
Continuând agenda de activități a colocviului profesional, bibliotecarilor Iulian Moga, de la Biblioteca Comunală Bistra, şi Ioanei Tomoiagă, de la Biblioteca Comunală Moisei, le-au fost acordate diplome de merit pentru contribuţia adusă la dezvoltarea colecţiilor, la prelucrarea şi valorificarea acestora, iar domnului Vasile Duciuc, primarul Comunei Bistra, şi domnului Toader Şteţcu, primar al Comunei Moisei, li s-au oferit diplome pentru sprijinul constant acordat bibliotecilor comunale, în special pentru sprijinul material acordat achiziţiei de carte.
Rodica Băbuţ, bibliotecar la Biblioteca Comunală Recea, a primit o diplomă de recunoştinţă decernată în semn de apreciere pentru întreaga activitate profesională.
Colegii bibliotecari au putut găsi în mapele profesionale distribuite, cartea „Oglinzile Nordului. Din dreapta Tisei, la Cernăuţi”, cu autograful autorului, precum şi materiale utile privind evidenţa şi gestionarea documentelor de bibliotecă, materiale care vor veni în sprijinul prelucrării documentelor primite prin Programul Libromar 2019.
Concluziile acestei întâlniri au întărit rolul de instituţii de cunoaştere pe care bibliotecile îl deţin în comunitate şi au oferit celor prezenți câteva instrumente metodologice în vederea consolidării profesiei de bibliotecar. Biblioteca este instituţia care face educaţie pentru toate vârstele şi pentru orice categorie profesională, iar acest rol de educator îl realizează în complementaritate cu şcoala, cu alte instituţii de cultură şi, uneori, la concurenţă cu acestea. Crearea, menţinerea şi dezvoltarea acestor relaţii se realizează prin implementarea unor servicii şi programe de acţiune menite să servească şi să apropie interesele instituţiei de cele ale publicului utilizator şi, în acelaşi timp, să favorizeze un climat de încredere şi simpatie în rândul publicului.