• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2024

55 de ani de excelență în popularizarea astronomiei, la Biblioteca Județeană

Sub egida Consiliului Județean Maramureș și în organizarea Muzeului Județean de Științe Astronomice – Planetariul Baia Mare în colaborare cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, a avut loc marți, 9 iulie, în Sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, simpozionul „Planetariul Baia Mare – 55 ani: 1969-2024”, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de excelență în popularizarea astronomiei și promovarea științei în comunitatea băimăreană și maramureșeană.

 

Evenimentul a avut loc în prezența unui public distins, format din oaspeți din țară și străinătate, reprezentanți ai instituțiilor de cultură din oraș, profesori și studenți.

 

Din păcate  invitatul special, dr. ing. cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu, membru de onoare al Academiei Române, nu a putut fi prezent la manifestare, din cauza anulării cursei TAROM, acesta nemaiputând să zboare la Baia Mare.

 

Moderatorul evenimentului Ovidiu Ignat, managerul Muzeului de Științe Astronomice – Planetariul Baia Mare, l-a prezentat publicului pe primul director al Planetariului Baia Mare, domnul Augustin Mada, care alături de doamna muzeograf  Janeta Ciocan, au rememorat episodul înființării instituției în anul 1969.

Au luat cuvântul autoritățile județene și locale: Doru Lazăr, vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, primarul municipiului Baia Mare, Brian Cristian, deputat de Maramureș, care au oferit diplome de excelență prestigioasei instituții băimărene aniversate.

 

În calitate de gazdă, a luat cuvântul dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare, care a subliniat rolul de frunte jucat de județul Maramureș și orașul Baia Mare în istoria și cultura poporului român și faptul că instituțiile educaționale și de cultură din oraș trebuie să-și conjuge eforturile pentru creșterea gradului de cultură și educație al comunității băimărene.

 

Apoi, Ovidiu Ignat și-a prezentat colegii cu care lucrează în cadrul Muzeului de Științe Astronomice, pe profesorul Lucian Stoian (Colegiul Național „Vasile Lucaciu”), precum și studenții Traian Tuș (Oxford) și Vlad Koblicica (astrofotograf), prezenți la eveniment, care la rândul lor au spus câteva cuvinte despre colaborarea cu Planetariul Baia Mare.

 

La finalul evenimentului, participanții au primit câte un pliant realizat de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, care ilustrează activitatea cosmonautului Dumitru Dorin Prunariu, text extras din „Membrii Academiei Române: Dicționar”, de Dorina N. Rusu.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.