Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
500 de tineri în Țara Chioarului
Megaproiectul „Maramureș, țara voievozilor, eroilor și sfinților. Repere cultural-istorice pentru tineri” a ajuns la jumătate * Săptămâna trecută, a avut loc al doilea tur itinerant, din cele patru organizate în cele patru țări istorico-etnografice ale județului * După Țara Codrului, săptămâna trecută, circa 500 de elevi din Țara Chioarului au parcurs un traseu al cunoașterii istoriei și identității, la principale case memoriale, lăcașuri de cult și locuri în care au avut loc evenimente istorice importante. Elevii s-au bucurat de întâlnirea cu ierarhii noștri, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin și Preasfințitul Timotei Sătmăreanul, arhiereu vicar.
Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare (ATOP-BM), în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și GAZETA de Maramureș, au demarat un megaproiect care se întinde pe toată durata lunii mai și prin care circa 2000 de elevi din județul nostru își vor cunoaște mai bine istoria și identitatea.
Proiectul cuprinde patru tururi itinerante în cele patru țări istorico-etnografice ale județului. Vineri, 5 mai, a avut loc prima excursie itinerantă în Țara Codrului, la care au participat circa 500 de elevi și profesori, fiind reprezentate toate școlile din această zonă, iar vinerea trecută, în 12 mai, a avut cea de-a doua excursie itinerantă în Țara Chioarului.
Au participat aproximativ 500 de elevi de gimnaziu, însoțiți de cadrele didactice, din 15 unități de învățământ: Colegiul Economic „Pintea Viteazul” Cavnic, Școala Gimnazială „Gheorghe Lupan” Groși, Școala Profesională Dumbrăvița, Școala Gimnazială Satulung, Școala Gimnazială „I.L. Caragiale” Baia Mare, Școala Gimnazială „Lucian Blaga” Baia Mare, Școala Gimnazială Recea, Școala Gimnazială Mireșu Mare, Liceul Teoretic „Ioan Buteanu” Șomcuta Mare, Școala Gimnazială Săcălășeni, Școala Gimnazială „Ion Popescu” Coaș, Școala Gimnazială Remetea Chioarului, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” Șișești, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Baia Sprie și Școala Gimnazială „Dr. Teodor Mihali” Boiu Mare.
Acest tur al Țării Chioarului nu putea începe decât în „capitala Țării Chioarului”, Șomcuta Mare, unde elevii au fost întâmpinați de primarul Gheorghe Buda, directorul Liceului Teoretic „Ioan Buteanu” Alina Talpoș, Părintele protopop al Protopopiatului Chioar Ciprian Coza. După cuvântul de bun venit rostit de Preot Bogdan Ciocotișan, președinte ATOP-BM și moderatorul excursiei, de inspectorul Marius Voinaghi, dar și de gazde, lectorul univ. dr. Ilie Gherheș a vorbit despre Ioan Buteanu.
De aici, elevii s-au îndreptat spre Mănăstirea „Învierea Domnului” Habra, unde au avut bucuria de a-l întâlni pe Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
Înainte de a poposi în curtea mănăstirii, Preasfințitul Părinte Iustin a fost întâmpinat de cei prezenți într-o zonă mirifică, pitorească și încărcată de istorie. Cu acest prilej, Preasfinția Sa i-a binecuvântat, au cântat împreună „Hristos a Înviat!”, după care au continuat itinerariul pe jos, până în curtea mănăstirii.
„Dragi tineri, voi, cei de astăzi, sunteți viitorul de mâine. Aici, în Maramureș și în toată România - «Grădina Maicii Domnului» - sunteți crescuți în familii creștine, în normalitate și simplitate, în credință, adevăr și iubire. Trebuie să duceți mai departe tradițiile moștenite din moși-strămoși, să mărturisiți pe Hristos, «fratele și prietenul» vostru mai mare și să apărați valorile noastre sfinte. Aici, împreună, parcă suntem în mijlocul Raiului, în cerul lui Dumnezeu”, a explicat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin.
La acest eveniment, alături de Ierarhii Episcopiei noastre, au participat reprezentanți ai instituțiilor partenere. Amintim aici pe domnul Filip Dan-Andrei, inspector școlar general adjunct, Pr. Virgil Jicărean, consilier al sectorului patrimoniu sacru și pictură bisericească, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizare, preoți din protopopiat, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Gherasim Nap, Ipod. Vasile Pop.
După această vizită, cu sprijinul Primăriei Groși și a primarului Florin Boltea, toți elevii au primit o porție delicioasă de gulaș cald. Apoi, excursia itinerantă a continuat la Muzeul Satului, acolo unde, în mijlocul tinerilor, a fost prezent Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului. Tot aici, lector univ. dr. Ilie Gherheș a vorbit despre personalitatea lui Pintea Viteazul, dar și despre satul tradițional maramureșean.
Excursia a continuat la Baia Sprie, loc aflat în „triunghiul morții”, din cauza fostei colonii de muncă în care au fost exterminați deținuții politici în timpul regimului comunist. Aici, inspectorul Marius Voinaghi și geologul Alexandru Nicolici le-au vorbit elevilor despre această pagină de istorie recentă. Aici, în1954, în ciuda represiunii crunte, foștii deținuți politici au sărbătorit Paștele la 800 de metri în adâncuri, cântând „Hristos a Înviat”. Elevii care au vizitat muzeul amenajat în acest sens au cântat și ei imnul de biruință „Hristos a Înviat!”, reeditând acest moment emoționant.
Apoi, excursia a continuat la Șișești, la Complexul Muzeal „Vasile Lucaciu”, unde au fost întâmpinați de primarul Ioan Mircea Tentiș, muzeograful Maria Butica și preotul satului. Despre personalitatea lui Lucaciu a vorbit inspectorul Marius Voinaghi, apoi elevii au vizitat muzeul, Biserica și, la plecare, au primit un pachet pregătit de primarul Ioan Mircea Tentiș.
Ultima oprire din acest tur al Țării Chioarului a avut loc la Cavnic, unde elevii au fost întâmpinați de doi brondoși. Nu întâmplător, deoarece acest obicei este legat de ultima invazie a tătarilor în Maramureș, moment despre care a vorbit prof. Cristina Gherheș și Monica Puha, care le-a prezentat elevilor câteva date interesante din istoria orașului.