Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 9 Mai , 2005
5 mai - Ziua Artistului Plastic Baimarean
Anul trecut a fost sarbatorita pentru prima oara Ziua Artistului Plastic Baimarean. Existenta de peste un secol a Centrului Artistic Baia Mare, marile valori pe care le-a produs de-a lungul timpului Scoala de pictura baimareana si rolul exceptional pe care comunitatea artistilor plastici l-a avut in promovarea imaginii orasului sunt argumente suficiente pentru ca artistii baimareni sa fie sarbatoriti o data pe an.
In acest an, se implinesc 109 ani de la intemeierea Scolii de pictura baimarene de catre Hollosy Simon. Ziua Artistului Plastic Baimarean a fost, in aceste conditii, o repetitie pentru sarbatoarea de anul viitor, una care se anunta de exceptie. Programul zilei a cuprins un pelerinaj la mormintele artistilor care-si dorm somnul de veci in cimitirele baimarene, o sedinta festiva desfasurata in Sala Europa din cadrul Primariei Baia Mare si vernisajul expozitiei “Salonul de primavara” de la Colonia Pictorilor.
“Activitatea deosebita desfasurata de artistii plastici baimareni in toti acesti ani confirma convingerea noastra cu privire la valoarea comunitatii artistice locale. Este binecunoscuta contributia majora pe care artistii plastici au adus-o la promovarea imaginii urbei noastre in plan national si international. Regasim la creatorii de azi aceeasi framantare specifica frumosului, activitatea intensa a acestora regasindu-se in numeroasele expozitii personale si colective, care duc mai departe faima unei scoli binecunoscute in plan international”, a tinut sa sublinieze Cristian Anghel, primarul Baii Mari, care a inmanat artistilor diplome de excelenta.
“Salon de primavara” cu premiu
Expozitia de la Colonia Pictorilor reuneste lucrari ale artistilor plastici baimareni, unii dintre acestia consacrati (Ioan Anghel Negrean, Iudita si Gheorghe Craciun, Nicolae Suciu, Aurel Dan, Valentin Itu, Gyula Dudas), altii la inceput de cariera (de retinut numele lui Dorel Topan, prezent cu un “experiment” si hotarat sa revina “la lucruri mai serioase”). Pentru toti e valabila asertiunea lui Marius Jucan: “Artistul poate fi considerat un erou cultural de lunga cariera”.
La fel ca anul trecut, a fost decernat si Marele Premiu pentru Arte Plastice, un premiu instituit de filiala baimareana a Uniunii Artistilor Plastici, Primaria si Consiliul Local Baia Mare. Au existat trei nominalizari in acest an: criticul de arta Tiberiu Alexa si pictorii Aurel Dan si Nicolae Suciu. Premiul, in valoare de 500 de euro, i-a revenit pictorului Nicolae Suciu. Poate nu intamplator, prin cele sapte lucrari expuse, Nicolae Suciu are cea mai consistenta prezenta in cadrul “Salonului de primavara”.
Revenind la expozitie, cred ca i se potrivesc cuvintele pe care criticul de arta Brett Yviet le folosea pentru e defini miscarea artistica contemporana: “Granitele dintre realitate si arta se dizolva, arta si ceea ce numim real devin simple interpretari diferite ale unei lumi identice, puncte de vedere diferite. Rolul artistului este de a redimensiona lumea, de a-i dezvalui structura artistica, de a re-prezenta, nu de a inventa, ci de a descoperi.” Ca tot veni vorba de descoperit, unde-o fi gasit Andrei Szanto modelul pentru “Nud”?
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.