Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 6 Iulie , 2009
40 de ani de astronomie, la Planetariul Baia Mare
* La 1 iulie 2009, la Planetariul din Baia Mare au fost sarbatorite patru decenii de astronomie. Actiunea a fost sustinuta de CJ Maramures, Muzeul de Mineralogie si Planetariul Baia Mare si s-a bucurat de participarea unor specialisti de marca in domeniu din Galati, Pitesti, Suceava si Constanta.
La 1 iulie 1969, in Baia Mare, a fost inaugurat primul Planetariu din Romania. Un an mai tarziu, a fost data in folosinta cladirea Observatorului Astronomic. Primele dotari de care a beneficiat institutia au fost un telescop, doua lunete si un aparat de proiectie ZKP-1, de productie Carl-Zeiss Jena, aparat care se afla si astazi in stare de functionare. In timpul manifestarii, a putut fi admirata expozitia de timbre filatelice „Omul, in spatiul extraterestru”, o colectie unica in felul ei, de mare valoare stiintifica si documentara, bazata pe imagini vizuale policrome ilustrate pe marcile postale ce s-au aflat in circulatie uzuala in perioada 1942-1999, in peste 65 de tari de pe toate continentele. Cele peste 650 de piese filatelice de mare frumusete si acuratete artistica sunt structurate pe 60 de file de album special, recomandate de Federatia Internationala a Filatelistilor si prezinta, intr-o tematica stiintifica, aspecte din preocuparile oamenilor de stiinta de-a lungul timpului privind cercetarea si cunoasterea sistemului planetar, explicarea fenomenelor ceresti si patrunderea, cu mijloace tehnice create de om, in domeniul atmosferei terestre si in spatiul cosmic. Valoroasa si impresionanta colectie filatelica cu tematica astronomica a fost achizitionata in anul 2003 de la prof. Aurel Festila.
O alta expozitie documentara, de aceasta data de fotografii, „Primul roman in cosmos: Dumitru Prunariu”, este una dintre manifestarile inscrise in programul aniversarii a 40 de ani de astronomie la Planetariul Baia Mare. Expozitia inaugureaza noua sala multifunctionala a Planetariului Baia Mare (spatiu expozitional, sala de conferinta, sala de proiectii multimedia) si surprinde patru momente distincte ale acelui zbor cosmic: etapa premergatoare zborului (cei trei ani petrecuti de Dumitru Prunariu in Zviozdnii Gorodok – „Oraselul Stelar”), lansarea rachetei purtatoare a navetei Soyuz 40, zilele petrecute in spatiu de cosmonautul roman si revenirea pe Terra. „Intentia Planetariului Baia Mare este ca aceasta expozitie sa devina itineranta, astfel ca un numar cat mai mare de persoane sa impartaseasca, intr-o mai mare sau mai mica masura, emotiile traite de cosmonautul Dumitru Prunariu pe parcursul acestui zbor catre stele”, afirma muzeograful Ovidiu Ignat.
„Cu patru decenii in urma, doar cateva zile inainte ca omul sa faca primul pas pe Luna, Baia Mare inaugura primul planetariu din Romania, urmat la scurt timp de un observator astronomic” – Magda Stavinschi, presedintele Comisiei de educatie si dezvoltare – Uniunea Astronomica Internationala
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.