Ieri, la București, la sediul Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, în prezența ministrului Adrian Câciu s-a semnat unul dintre cele mai importante contracte pentru viitorul județului Maramureș: finanțarea în valoare de peste 2,3 miliarde de lei pentru extinderea rețelei de apă și canalizare în județ. Semnatarii acestui acord au fost primarul ales al municipiului Baia Mare, Dancus Ioan Doru
, alături de Alexandrina Bancoș, directorul general al VITAL SA și ministrul MIPE. Acest proiect esențial va aduce beneficii nu doar municipiului Baia Mare, ci și altor 30 de unități administrativ-teritoriale din județ. În luna aprilie am fost cu directorul Alexandrina Bancoș în biroul ministrului Fondurilor Europene, Adrian Câciu pentru a salva acest proiect ratat de actuala administrație județeană. Atunci am obținut promisiunea că acest contract va avea fondurile alocate, iar acum proiectul a fost semnat.
Finanțarea vine la aproape doi ani după ce, în Maramureș, fostul ministru PNL al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, și (încă) președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan au semnat un proiect similar care, din păcate, a rămas la stadiul de semnătură. De atunci proiectul a fost uitat, iar maramureșenii au rămas doar cu hârtii, promisiuni goale și o problemă acută cu apa potabilă.
Lucrurile se vor schimba de luna viitoare pentru că, în calitate de președinte al Consiliului Județean îmi iau angajamentul să redeschid șantierele și să repun Maramureșul pe drumul corect al dezvoltării.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Maramureș”, finanțat prin Programul de Dezvoltare Durabilă 2021-2027 este un proiect pe care eu și colegii mei nu îl vom rata, așa cum s-a întâmplat sub conducerea actuală a județului. Este inadmisibil ca, în anul 2024, să mai existe maramureșeni care nu au acces la apă potabilă și canalizare. În urma acestui proiect, peste 100.000 de maramureșeni vor beneficia de extinderea rețelei de apă, iar peste 31.000 de locuitori vor avea acces la rețeaua de canalizare. În total vor fi construiți 531 de kilometri de conducte de apă potabilă, 274 de kilometri de conducte pentru ape uzate, se vor monta peste 130 de stații de pompare și 37 de stații de clorinare. Este extrem de important faptul că proiectul va genera noi locuri de muncă în întreg Maramureșul, șantierele fiind o oportunitate de dezvoltare economică pentru firmele locale și pentru cei care doresc să muncească aici, acasă. Astfel de proiecte vor continua și în viitor, printr-o colaborare strânsă între viitoarea administrație județeană și toți primarii din Maramureș. Îi asigur pe maramureșeni că voi fi mereu un sprijin de încredere și un partener al tuturor inițiativelor benefice care duc la dezvoltarea durabilă a județului nostru!
Gabriel Zetea - Deputat PSD