• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Ioan Romaniuc, primarul comunei Rona de Sus, este unul dintre cei mai vechi, experimentaţi şi performanţi primari maramureşeni. Cei 16 ani petrecuţi la conducerea comunei sunt o veritabilă lecţie de profesionalism şi omenie.

 
Ioan Romaniuc este un primar de patru „stele” ca vechime. Şi şapte ca performanţă. Cei 16 ani petrecuţi în fruntea comunei Rona de Sus reprezintă un veritabil ABC al dezvoltării strategice.
Ioan Romaniuc spune că mandatul cu numărul patru a fost unul dificil din cauza calamităţilor naturale care au lovit localitatea: „Acesta este al patrulea mandat de primar, dar acesta a fost un mandat mai dificil şi din cauza inundaţiilor care ne-au lovit. Cu toate astea, am făcut faţă problemelor”. Una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat este proiectul de reabilitare a reţelei de apă şi canalizare, pentru care primarul s-a „bătut” luni bune. Romaniuc explică: „Problemele legate de apa potabilă au constituit o prioritate, pentru că am avut mari probleme. Avem informaţii sigure că proiectul pentru apă este finanţat prin programul de Mediu. Finanţarea este de 38 de miliarde lei vechi. Acest proiect presupune captare de apă, staţie şi reabilitarea reţelei pe circa 20 km. Acest proiect este important pentru toată comuna, pentru că este prioritar ca toată lumea să aibă apă potabilă, că până acum tare ne-am chinuit. Anul acesta trebuie să înceapă lucrările şi la apă şi la canalizare, pentru că avem reabilitări de drumuri şi săpăturile trebuie finalizate înainte să se toarne asfalt. Canalizarea este pe un alt proiect, pe Ordonanţa 7. Pentru canalizare este semnat contractul de finanţare şi-i aşteptăm în teren. Iar în luna martie vom semna contractul de finanţare şi pentru apă. Proiectul de canalizare este în valoare de 68 de miliarde lei vechi şi va fi pe o lungime de 14 km.”.
 
O altă prioritate au constituit-o drumurile. Din fericire, Rona de Sus va beneficia în acest an de două investiţii majore: reabilitarea DN 18 şi DC 16, care face legătura între Coştiui şi Rona de Sus, un drum de 3,9 km care va fi asfaltat.
Mai mult, anul trecut au fost pietruite 90% dintre drumurile comunei: „Este vorba de uliţe, dar şi accesul spre terenurile oamenilor. În total avem 51 km de drumuri şi am reuşit să punem la punct peste 40 km. Acestea erau lucrări permanente, pentru că în fiecare an am făcut pietruiri. Dar realizarea este că anul trecut s-a reuşit să se consolideze infrastructura drumului, să se umple totul cu piatră şi să nu se mai lase. Pentru că tot puneam piatră şi, neexistând o bază, se tot scufunda. Aproape peste tot se poate circula cu maşina. Înainte, pe unele drumuri nu se putea circula nici cu carul cu boi. Din fericire, în acest mandat am pus la punct drumurile, că înainte tot puneam piatră şi tot se scufunda în pământ”.
 

Dacă tot vorbim de infrastructură rutieră, o altă prioritate a primarului Romaniuc a constituit-o drumul care leagă Rona de Jos de Coştiui, pe fosta cale ferată: „Este o centură destinată utilajelor lente şi pentru animale, iar acest drum va ocoli drumul naţional. Pentru acest drum am finalizat proiectul tehnic. Proiectul este depus la Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm să vedem dacă obţinem finanţare”. Un alt proiect care va fi depus spre finanţare la acelaşi minister este realizarea unei săli de gimnastică în cadrul şcolii.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.