Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
* Marti, 13 aprilie a.c., Galeriile Uniunii Artistilor Plastici din Baia Mare au gazduit vernisajul expozitiei de pictura „150x150”, semnata Calin Moldovan. Este prima expozitie personala a tanarului artist baimarean, expozitie care ramane deschisa pana in 27 aprilie.
Calin Moldovan s-a nascut la 2 iulie 1979, in Baia Mare. In 1998, a absolvit Liceul de Arta din Baia Mare, dupa care a urmat cursurile Universitatii de Nord Baia Mare, sectia Arte Plastice, pe care a absolvit-o in anul 2006. Expozitia vernisata martea trecuta este prima personala a artistului, dar acesta a participat la toate expozitiile de grup realizate in Baia Mare in ultimii ani. Mai mult, lucrari realizate de el se afla in colectii particulare din Romania, Italia, Austria, Germania si America de Sud. Toate cele zece tablouri expuse (”Ars Poetica”, „Ploaia”, „Acoperisul”, „Luna”, „Pisica”, „Nebunul”, Luna plina”, „Perspectiva”, „Umbrele 1” si Umbrele 2” au fost realizate in ultimul an si au dimensiunile de 150x150 cm, de aici venind si titlul expozitiei. Calin Moldovan si-a ales ca tema a expozitiei umbra, o tema interesanta, abordata intr-o maniera expresionista cu tente hiperrealiste.
Vernisajul a fost deschis de prof.univ.dr. Nicolae Suciu, presedintele UAPR filiala Baia Mare, si a beneficiat de un invitat special in persoana cercetatorului francez Michelle Klusca, consilier cultural pe probleme culturale din Amiens, localitate situata in sudul Frantei.
„Cele zece lucrari au ca tema generala reprezentarea umanului, a universului uman in general si a figurii umane in particular. Aceasta din urma, figura umana, este reprezentata fragmentat si, in principal, prin intermediul umbrei. Umbra, acest alter-ego al omului, domina suprafata lucrarilor in detrimentul figurii propriu zise. Tot ea, umbra, nu poate exista in absenta luminii, iar daca lumina reprezinta cunoasterea, ea fiind cea care ne dezvaluie universul, atunci umbra in opozitie cu ea reprezinta ceea ce ne ramane ascuns, inefabilul din universul interior si exterior al omului. Pe langa reprezentarea antropomorfului, in lucrari isi face simtita prezenta si elementul zoomorf, dar si acesta tot in stransa legatura cu omul (cainele – lesa; pasarile, pisica – acoperisul, structura apartinand universului uman). Tehnica lucrarilor este acrilic pe panza. In realizarea acestora se propune o sinergie intre mai multe moduri de exprimare plastica (expresionism si pictura decorativa, acestea doua fiind contrapunctate de accente hiperrealiste), ne-a declarat Calin Moldovan.
150X150CM – Calin Moldovan
Absolvent in 2006 al Universitatii de Nord Baia Mare, Facultatea de Litere, Sectia Arte Plastice – Pictura, Calin Moldovan se prezinta in fata publicului baimarean iubitor de arta cu zece lucrari (150 X 150 CM) care, adunate pe simezele Galeriei de Arta a Filialei Baia Mare a Uniunii Artistilor Plastici din Romania, se constituie in prima sa expozitie personala.
Expozitia se remarca inca de la prima privire prin unitatea de masura, pictorul alegand sa expuna lucrari de aceeasi dimensiune, dar si prin unitatea stilistica si incarcatura mesajelor transmise prin intermediul imaginilor plastice prezentate. Remarc la Calin Moldovan un traseu ascendent in evolutia expresiei plastice care continua demersul plastic si cautarile din timpul studentiei, dar la care pictorul adauga in mod firesc acumularile ultimilor ani, vizibile mai ales in registrul semantic, dar si al expresiei picturale.
Omul este in centrul atentiei pictorului, chiar si atunci cand avem in fata imaginea plastica a Lunii pline. El, omul, chiar daca nu este prezent in spatiul plastic, este cel care priveste Luna. Prezenta lui se simte, sau, poate fi substituita de artistul insusi, care priveste astrul si ne transmite noua, privitorilor de tablouri, acea imagine plastica a discului selenar, punandu-ne in ipostaza de privitori in noapte a cerului senin. Intuim aici o relatie tainica intre om si astrul noptii. Lecturand in continuare picturile expuse, deslusim noi fatete ale problematicii care sta in atentia pictorului. Omul si umbra sa in diferite ipostaze: impreuna cu animalul de companie, cu pachetul de tigari sau recipientul gol de apa minerala, proaspat aruncate pe jos la voia intamplarii, sau umbra jucatorilor de sah intr-un plan secund, lasand prim-planul pieselor de pe tabla, sau pisica pornita la o plimbare de seara, sau pasarile dialogand pe coama unui acoperis...
Daca omul ramane anonim, artistul nedorind sa-l personalizeze, celelalte elemente devin importante, adevarate centre de interes prin descrierea clara atat a animalului de companie cat si a pachetului de tigari sau a recipientului gol de apa minerala. Tuturor acestora, Calin Moldovan le „spune” intr-o maniera de exprimare plastica ce il caracterizeaza deja si il particularizeaza din ce in ce mai mult ca pictor, adica intr-o gama cromatica bine strunita, de cele mai multe ori retinuta, preponderent calda, in dominante de sepia, ocru, siena si umbra arsa, cu mici accente, acolo unde este nevoie, de rosu sau verde.
Concluzionand, pot afirma ca prima expozitie personala purtand semnatura Calin Moldovan este interesanta, de buna calitate, care cu siguranta va suscita interesul avizatului public baimaren si un important reper in conturarea personalitatii artistice a tanarului pictor” - asist.univ.dr. Ioan Anghel Negrean
Ioan BOTIS
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.