Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
15 tabere pentru copiii din Maramureş şi Satu Mare
„Eu am fost de exemplu zilele trecute la tabăra de la Poiana Codrului unde au participat preoţii din parohiile de pe Valea Someşului. Am văzut că au fost selectaţi copii din toate categoriile sociale, în primul rând cei care nu au avut posibilitatea să meargă cu părinţii în concedii, sau din lipsuri materiale nu-şi pot permite nici măcar să vadă muntele sau marea. Spre bucuria noastră, la tabăra respectivă au fost 70 de copii din parohiile someşene. În prima zi au fost organizate câteva drumeţii şi copiii au fost foarte fericiţi pentru că au văzut prima dată în viaţa lor un cerb şi nişte iepuri de câmp.
În a doua zi s-a organizat o mică tabără de pictură la Căminul cultural din Poiana Codrului.
Pe lângă preoţii din cercul pastoral Someş au fost cooptaţi şi profesorii şi învăţătorii, aşa că în a treia zi profesorii de sport au organizat tot felul de jocuri sportive, ca să-i facă pe copii să se simtă bine.
A fost o tabără foarte frumoasă, după care o să merg la o altă tabără în zona Oaş, organizată de Protopopiatul Negreşti la Mănăstirea Luna-Şes. Aceasta este în Munţii Oaşului unde participă 75 de copii”, ne-a detaliat părintele Vasile Augustin, vicar administrativ al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Trebuie menţionat că organizatorii acestor tabere din Maramureş şi Satu Mare, nu au solicitat ajutor de la nimeni, ei s-au organizat pe plan local cu toate cele necesare, cu ajutorul primăriilor, parohiilor, a sponsorilor locali şi uneori chiar al părinţilor.
„Aceste tabere sunt binevenite atât din punctul de vedere al socializării copiilor, oferindu-li-se programe de recreere, dar şi pentru că în felul acesta ne creştem sănătos viitorii credincioşi. Şi în felul acesta îi ţinem aproape de Biserică. Copiii sunt de la grădiniţă până în clasa a VIII-a”, a adăugat părintele Augustin.
Programul este asemănător în toate taberele: dimineaţa începe cu un program de rugăciune la biserica din localitatea respectivă, apoi unul dintre preoţii implicaţi în proiect rosteşte un cuvânt de învăţătură, după care, se prezintă un film cu conţinut religios şi urmează diverse activităţi recreative.
Menţionăm că la finalul fiecărei tabere copiii au primit diplome, iar din partea Preasfinţitului Justin s-au înmânat fiecărui participant câte o icoană şi o diplomă de participare din partea Episcopiei.
Toate cele 15 tabere sunt organizate în perioada iulie-august. Mai exact, copiilor din Protopopiatul Baia Mare li s-au pregătit trei tabere (Baia Mare, Rohiiţa, Dumbrăviţa), copiii din Carei vor merge la Tăşnad, cei din Chioar la Bicaz. În zona Lăpuş s-au pregătit trei tabere în Munţii Ţibleşului, Rohiiţa şi Rohia, în Oaş două tabere la Tur şi Luna Şes, iar copiii din Vişeu au fost deja la Cabana Paltinul de pe Valea Vişeului. De asemenea, cei din protopopiatul Satu Mare au organizat patru tabere la Livada Mică, Poiana Codrului, Odoreu şi Mărtineşti.