Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
15 ani de excelenţă în administraţie
Interviu cu Liviu Tămaş, primarul comunei Budeşti
Liviu Tămaş a fost, timp de două mandate, cel mai tânăr primar din judeţ, dar, în acelaşi timp, este, de 15 ani, unul dintre cei mai performanţi aleşi locali din ţară. Practic, întreaga dezvoltare a comunei Budeşti se leagă de numele său şi a echipei pe care o conduce. Nu a contabilizat la cât se ridică fondurile atrase în comună şi investiţiile realizate în acest interval de timp, dar suma ar fi cu siguranţă de ordinul milioanelor de euro. Primarul comunei Budeşti spune însă că cea mai importantă realizare profesională din aceşti ani rămâne relaţia deschisă pe care o are cu oamenii.
Reporter: Când aţi devenit primarul comunei Budeşti?
Liviu Tămaş: Sunt primar din anul 2000, de 15 ani. Timp de două mandate am fost cel mai tânăr primar din Maramureş, din 2000 până în 2008, ajungând primar la vârsta de 29 de ani. Cum de m-au votat oamenii prima dată, fiind atât de tânăr? Probabil pentru că mă simţeau aproape de ei. Şi spun asta pentru că înainte, până în 2000, am fost 5 ani contabil la Mina Cavnic, şi făceam naveta cu oamenii din Budeşti, pentru că foarte mulţi lucrau acolo. Şi, de foarte multe ori, ei intrau în mină şi îmi lăsau să le rezolv anumite probleme, dacă aveau nevoie de ceva hârtii de la birouri, iar când ieşea din schimb, le dădeam hârtiile de care aveau nevoie. Şi mă gândesc că, probabil, prin aceste gesturi, din vorbă în vorbă, oamenii au aflat de mine şi au căpătat încredere şi m-au considerat aproape de ei. Pentru că nu mă puteam raporta la activităţi de amploare. Sigur că între timp lucrurile s-au schimbat, pentru că după primul mandat s-au văzut rezultatele, şi de fiecare dată am fost ales cu peste 60%.
Reporter: Practic, se poate spune că toată dezvoltarea Budeştiului, aşa cum arată astăzi, aţi reuşit-o dumneavoastră, în etape.
Liviu Tămaş: Numai în etape s-au realizat toate. Pentru că la început nici eu nu am ştiut mare lucru despre ce înseamnă administraţia. Dar m-am informat. Nu mi-a fost ruşine să întreb chiar şi de două ori până am fost sigur că am priceput cum stă treaba.
Liviu Tămaş: Nu cred că au fost lu-cruri foarte grele, pe care să nu le pot depăşi. Greu este că nu poţi să faci tot ce ţi-ai propus, fiind într-o zonă în care nu putem atrage investitori care să ne ajute să ne dezvoltăm şi mai tare. Pe buget am făcut cât am putut, şi în rest ne-am luptat foarte mult pentru proiecte şi finanţări.
Reporter: Despre realizările ultimului mandat, şi despre cele mai importante proiecte pe care le-aţi gândit în mandatele trecute, dar care s-au materializat abia acum?
Liviu Tămaş: Cel mai important proiect pe care l-am gândit şi pe care l-am început încă din primul mandat, cu un studiu de fezabilitate, a fost cel privind aducţiunea de apă potabilă. Sper să putem încheia proiectul în acest mandat. Acesta a fost cel mai de durată şi cel mai greu proiect. În rest, toate celelalte, chiar dacă le-am început într-un mandat, le-am terminat în următorul mandat. Dar acesta a fost cel mai greu, fiind un proiect amplu, cu o valoare foarte mare, a fost greu să prindem toată comuna, lucrările au fost grele, având în vedere că amplasarea noastră este mai mult pe suprafaţă stâncoasă. Comuna noastră are peste 3200 de locuitori în Budeşti şi Sârbi.
Reporter: Cum colaboraţi cu CL şi cu localnicii?
Liviu Tămaş: De-a lungul anilor am colaborat foarte bine şi cu localnicii, dar şi cu reprezentanţii Consiliului Local. Niciodată nu am avut probleme, şi de-a lungul mandatelor nu ştiu dacă au existat vreo 4 – 5 proiecte de hotărâre care să fie respinse, dar şi acelea au fost respinse pentru că erau chestiuni mai mult procedurale, adică „trebuie să o discutăm în Consiliul Local, dar din start problema este respinsă pentru că nu este în avantajul comunităţii”. Am colaborat foarte bine cu reprezentanţii Consiliului Local, pentru că, din punctul meu de vedere, am încercat să fiu cât se poate de corect şi cinstit cu ei. Nu am avut nimic de ascuns şi dacă cineva a avut o nelămurire, i-am oferit toate serviciile din aparatul de specialitate al primarului, pornind de la registrul agricol, până la aspecte juridice sau economice.
Reporter: Sunteţi unul dintre puţinii primari cu reputaţie impecabilă. Cum aţi reuşit?
Liviu Tămaş: Am avut întotdeauna controale de la Curtea de Conturi, dar niciodată nu am avut probleme grave, iar mici sugestii sunt fireşti. Nu ştiu dacă pentru asta m-a ajutat pregătirea profesională, dar sigur că şi asta este un avantaj, că ştiu despre ce vorbesc şi cum să punem problema. Dar cel mai mult contează modul de lucru al echipei, pentru că degeaba mi-aş impune punctul de vedere, în condiţiile în care există aparatul de specialitate al primarului, despre care ştiu că ei sunt specialiştii din Primărie.
Reporter: De asemenea, în tot acest timp, aţi fost stabil din punct de vedere politic, n-aţi trecut la alte partide.
Liviu Tămaş: Oamenii au apreciat şi că am fost stabil din punct de vedere politic, cu toate că am avut şi am dezamăgiri şi astăzi. Dar, decât să am dezamăgirile unor străini, mai bine să am dezamăgirile mele.
Reporter: Câţi bani aţi atras în total în comună şi care a fost cea mai bună perioadă din aceşti 15 ani?
Liviu Tămaş: Cele mai multe proiecte le-am avut în momentul în care era Tăriceanu prim-ministru şi din proiectele pe care le-am prins atunci am venit cu ele până în 2012. Atunci am implementat două proiecte pe Programul SAPARD. A fost mandatul cu cele mai multe proiecte, iar atunci am acumulat şi mai multă experienţă. În perioada aceasta n-au mai fost atâţia bani, dar totuşi ne-am mişcat pentru că datorită experienţei am reuşit să facem lucruri importante. Nu am făcut un calcul privind totalul banilor pe care i-am atras în Budeşti, dar fără discuţie sunt câteva milioane de euro numai pe proiectele mari.
Dar, cu toate acestea, tot nu am terminat ce avem de făcut, şi tot nu vom finaliza în grabă. La un moment dat respiram uşurat că am terminat o uliţă într-o zonă şi spuneam că am cam terminat, dar, trăgând linie şi văzând că şi pe partea cealaltă a satului mai avem de lucru, ne-am pus mâinile în cap. Important este că nu stăm cu mâinile în sân şi încercăm tot timpul să facem ceva pentru a fi şi mai bine în comuna noastră.
Reporter: Cea mai mare realizare din aceşti 15 ani?
Liviu Tămaş: Cea mai mare realizare de-a lungul mandatelor a fost colaborarea cu oamenii. Dar, dacă am văzut că jumătate plus unu sunt alături de mine, eu spun că mai mare satisfacţie nu poţi să ai. Satisfacţia este că am văzut că oamenii apreciază ceea ce am lucrat şi ce am făcut. Şi, în general, oamenii simpli sunt cei mai sinceri. La noi nu este program de audienţe, pentru că mergem pe principiul că trebuie să fim la dispoziţia oamenilor atunci când au ei nevoie. Mă sună chiar şi în afara orelor de program, dar nu este nicio problemă pentru mine. Mă contactează chiar şi sâmbăta şi duminica, şi e normal să fie aşa, pentru că sunt aici în sat cu ei. Dar oamenii au învăţat să facă distincţia între aspectele pe care le rezolvă primarul şi cele pentru care trebuie să se adreseze altora.
La început veneau la mine pentru orice adeverinţă, şi chiar dacă îi trimiteam la secretar, spuneau să merg cu ei, aşa că mă ridicam de la masă şi mergeam, pentru că asta îi liniştea. Dar, în timp, asemenea situaţii au intrat pe făgaşul normal, pentru că le-am explicat că problemele ce ţin de un anumit compartiment le rezolvă acel compartiment. Iar angajaţii au înţeles că noi suntem aici pentru a rezolva problemele oamenilor. Primăria are 10 funcţionari, dar avem şi muncitor de întreţinere, şofer. Foarte important este că avem două persoane care lucrează pe implementarea proiectelor. Şi toţi, împreună, formăm o echipă care lucrează în folosul oamenilor.