• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Octombrie , 2023

130 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată îngustă Ghilvaci - Ardusad

Leonard Alexandru Pop
coordonatorul Cercului Filatelic
al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare

Cu 130 de ani în urmă, în 1893, a fost inaugurată o linie de cale ferată îngustă cu ecartament de 760 mm între Ghilvaci și Ardusad, în cadrul proiectului Societății de Căi Ferate „Căile Ferate locale Carei - Şomcuta Mare”. Această linie traversa terenuri variate, de la câmpia Someșului, la dealurile sătmărene și sălăjene, ajungând în cele din urmă în Șomcuta Mare, o zonă cu activități viticole și pomicole.

Din păcate, în 1970, în urma inundațiilor, sectorul de linie între Ardusad și Șomcuta Mare a fost închis, iar în 1990, porțiunea dintre Ardusad și Crucișor a fost închisă și ea. În 1994, întreaga linie a fost închisă și abandonată. Șinele și traversele de lemn au fost demontate și vândute, iar locomotivele și vagoanele au avut diverse destinații, unele fiind transferate pe alte linii înguste, în timp ce altele au fost vândute ca fier vechi.
De-a lungul anilor, două locomotive cu abur care au circulat pe această linie în secolul XX au fost restaurate și expuse în muzee. Locomotiva 764.059 este expusă în parcul de agrement „Grădina Romei” din Satu Mare, în timp ce locomotiva 764.410 a fost achi­ziționată de Primăria orașului Zlatna și este expusă în centrul orașului. Ambele locomotive au fost fabricate în 1952 la Uzinele „Domeniile Reșița” și sunt de tip D-n2, având lungimea de 7,1 metri, greutatea de 25,8 tone și o viteză maximă de 30 km/h.
Cu ocazia aniversării acestui eveniment, în cadrul Cercului Filatelic al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, a fost creat un plic ocazional cu imaginea locomotivei 764.410 expusă pe un cupon de șină.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.