Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României
România a făcut progrese foarte mari de la aderarea la Uniunea Europeană, dar astăzi ritmul de modernizare încetinește sau chiar involuează pe alocuri, așa că este nevoie de o conjugare a eforturilor europarlamentarilor cu membrii guvernului național pentru a reporni motorul european de dezvoltare a României.
Continuăm prezentarea celor 12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României. Astăzi, despre Fonduri UE pentru modernizarea României, cheltuite mai eficient și cu impact mai mare; Agricultură și clasa de mijloc din rural și Unirea cu Moldova în Uniunea Europeană.
Pentru mai multe detalii puteți consulta programul Dreptei Unite pe dreaptaunita.eu
Fonduri UE pentru modernizarea României,
cheltuite mai eficient și cu impact mai mare.
PNRR si bugetul de coeziune 2021/2027 reprezintă ultimele mari trenuri de finanțare a modernizării României prin fonduri UE. Mecanismul de Redresare și Reziliență, prin care este finanțat PNRR, este un program care nu se repetă, iar fondurile de coeziune nu vor mai arăta pentru România la fel ca până acum.
Pentru că România se dezvoltă din ce în ce mai mult și reduce decalajele față de statele din vest, net contributorii la bugetul UE, cumulat cu posibilitatea extinderii apropiate cu noi state membre, va face să devină ce în ce mai greu să obținem finanțări la același nivel cu cel actual.
- La Bruxelles ne vom lupta să menținem suficiente fonduri pentru dezvoltarea României și după 2027, dar nu vom putea fi credibili și nu vom face acest lucru dacă nu vom demonstra că putem și știm să folosim eficient banii europeni în țară. Pe fondurile de coeziune vom cere de la Bruxelles simplificare, debirocratizare și mai mult sprijin din partea autorităților de la București, mai ales pentru beneficiarii din mediul privat, motorul oricărei economii sănătoase.
Trebuie să ne pregătim din timp pentru următoarea generație de fonduri europene, care vor acorda cel mai probabil o pondere mult mai mare proiectelor de mediu și celor de digitalizare/cercetare. România trebuie să aibă de acum o strategie de încurajare a parteneriatelor de tip public-privat și inter-frontaliere.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor prelua inițiativa și își vor asuma rolul de intermediari între viitorii beneficiari și decidenții de la Bruxelles. Este absolut necesar să ne pregătim pentru viitoarea generație de fonduri europene și România nu-și mai permite o nouă generație de politicieni care sunt luați prin surprindere de schimbările pregătite la nivelul UE.
- Principiul “fondurile europene sunt pentru cetățeni, nu pentru politicieni”. Europarlamentarii Dreapta Unită vor propune Comisiei Europene ca banii pe care România, prin guvernele sale incompetente PSD-PNL, nu îi cheltuie și nu reușește să îi folosească pentru proiecte să rămână alocați tot României pentru alte proiecte, cu o implicare și decizie mai mare a societății civile și a organismelor locale și regionale în gestionarea fondurilor.
- Recunoscând rolul enorm al autorităților locale, județene și regionale în dezvoltarea și europenizarea României, europarlamentarii Dreapta Unită vor include în viitoarele regulamente ale fondurilor europene mai multe oportunități de accesare directă la nivelul Uniunii a fondurilor europene. În același timp vom milita pentru un rol crescut al Comitetului Regiunilor în consultările și deciziile privind regulamentele europene și folosirea banilor europeni. De asemenea, ne vom asigura că actualele fonduri europene pot fi folosite mai flexibil în situații de criză de către autoritățile naționale.
Ne vom asigura că românii vor putea beneficia în continuare de finanțări europene.
Proiectele europene trebuie să continue în România!
Agricultură și clasa de mijloc din rural
- aducem finanțarea pentru fermele de familie la nivel european.
Deși agricultura din România este beneficiar net de fonduri europene și transferuri directe de la bugetul UE, modul în care guvernul român alege să implementeze aceste politici europene este contraproductiv și subminează coeziunea europeană.
Există o piață neagră în unele domenii (legumicultură, pomicultură etc.) care destabilizează piața, dezavantajează fermierii români și face ca orice măsură de sprijin să fie ineficientă. Există de asemenea o fraudare importantă a fondurilor europene (mai ales a subvențiilor directe) care se bazează pe utilizarea unor date false.
Guvernele României au ales metode superbirocratice atât în ceea ce privește subvențiile, cât și investițiile în agricultură. APIA și AFIR trebuie reformate, iar România trebuie să se concentreze pe politici pentru fermele de familie.
Protestele agricultorilor de la începutul anului 2024 arată cum clasa politică a reușit să-i îndepărteze de ideea solidarității europene în agricultură chiar pe beneficiarii Politicii Agricole Comune.
Vom sprijini și încuraja existența unor mecanisme de gestionare a riscurilor în agricultură (fonduri mutuale, sistem de asigurări etc) pentru a combate mai eficient eventualele situații de calamitate.
O direcție strategică pentru noi este creșterea ponderii Grupurilor de Acțiune Locală/GAL – parteneriate între administrația locală, entități private și firme private reprezentanți ai sectoarelor - care trebuie să devină instrumentul principal de implementare a politicilor agricole europene în România.
- Vom cere creșterea alocației pentru axa LEADER din Programul Național de Dezvoltare Rurală astfel încât mai mulți bani să meargă prin GAL-uri pentru a face din agricultura de mijloc și ferma de familie principalul focus al politicilor europene, inclusiv în România.
- În paralel, vom încuraja formele de asociere pentru activități de marketing și pentru procurarea de inputuri agricole astfel încât fermierii românii să simtă o plasă de siguranță pentru afacerea lor, nu un stat ostil și anchilozat care pe de-o parte le dă subvenții și pe de altă parte îi nedreptățește cu sancțiuni, suprareglementare și obsesia controlului.
Dreapta Unită va sprijini consolidarea poziției producătorilor și fermelor de familie prin încurajarea formelor de asociere economică.
Unirea cu Moldova în Uniunea Europeană.
Regăsirea tuturor românilor în interiorul acelorași granițe a devenit, odată cu deschiderea negocierilor de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, un obiectiv realizabil. Românii din R. Moldova au primit, după ani de incertitudine, o perspectivă europeană clară, odată cu angajamentul ferm al aderării la valorile și principiile fundamentale europene. Chișinăul beneficiază de o fereastră de oportunitate extraordinară pentru a se desprinde definitiv de Moscova și a se alătura României în lumea liberă.
Peste 1 milion de cetățeni ai Moldovei sunt deja cetățeni europeni, iar numărul lor crește an de an. Ei trebuie să știe că nu sunt singuri, că au la Bruxelles prieteni și parteneri de încredere care vor lucra alături de ei pentru a face posibilă lărgirea familiei europene.
Este responsabilitatea noastră să susținem cu toată energia aspirațiile europene ale R. Moldova.
România poate și trebuie să aibă un rol-cheie în modelarea unui viitor prosper și stabil în întreaga regiune. Integrarea europeană a R. Moldova este, prin urmare, obiectiv cu prioritate zero al României.
Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, trebuie să sprijinim R. Moldova pe toate palierele - local, național și european. Europarlamentarii Dreapta Unită vor insista ca R. Moldova să fie evaluată de sine stătător în procesul de aderare, decuplată de Ucraina, stat care ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru aderare.
Europarlamentarii Dreapta Unită vor insista, de asemenea, asupra prioritizării, la nivelul Uniunii Europene, a soluționării conflictului transnistrean, fără a periclita sau a întârzia desfășurarea și încheierea procesului de aderare a R. Moldova.
Dezinformarea, manipularea și propaganda Rusiei sunt în continuare prezente în mass-media din R. Moldova, reprezentând una dintre cele mai mari amenințări la adresa unității românilor. Prin urmare, una dintre prioritățile europarlamentarilor Dreapta Unită va fi promovarea alocării de fonduri pentru contracararea subversiunilor rusești, pentru consolidarea digitală a infrastructurii critice și înlocuirea sistemelor de telecomunicații de origine rusă. Astfel de demersuri ar consolida capacitățile de comunicare strategice ale Republicii Moldova.
Întrucât întărirea statului de drept este o condiție fundamentală pentru aderarea Republicii Moldova la UE, vom susține procesul de modernizare a sistemului judiciar al R. Moldova, precum și dezvoltarea unei abordări integrate a combaterii corupției.
- Vom susține creșterea sprijinului financiar pentru R. Moldova, identificând surse de finanțare suplimentare din bugetul UE.
- Vom susține sporirea participării R. Moldova la programe UE precum Horizon Europe, Fiscalis, Customs, LIFE, EU4Health, Erasmus+, Erasmus Mundus și alte proiecte ce au impact direct asupra calității vieții cetățenilor.
- Vom susține extinderea măsurilor temporare de liberalizare a comerțului cu UE și după 2024 și extinderea acordului de transport rutier UE - Moldova pentru sprijinirea economiei Republicii Moldova.
- Vom susține consolidarea capacității administrative a R. Moldova, furnizarea de servicii de consultanță pentru gestionarea dificultăților întâmpinate în procesul de extindere, precum și accesul la programe dedicate de formare.
- Vom susține Republica Moldova de-a lungul procesului de aderare la UE, inclusiv în ceea ce privește armonizarea legislației naționale cu cea europeană, împărtășind atât expertiza acumulată de-a lungul procesului de integrare europeană a României, cât și lecțiile învățate pe parcurs.
- Vom susține extinderea cooperării prin Misiunea de Parteneriat UE-Moldova, Centrul de Suport UE-Moldova pentru Securitate Internă și Gestionarea Frontierei, Misiunea de Asistență la Frontiere a UE, precum și colaborarea cu agenții europene precum Frontex, Europol, Eurojust și CEPOL.
CMF: 41240005