Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României
România a făcut progrese foarte mari de la aderarea la Uniunea Europeană, dar astăzi ritmul de modernizare încetinește sau chiar involuează pe alocuri, așa că este nevoie de o conjugare a eforturilor europarlamentarilor cu membrii guvernului național pentru a reporni motorul european de dezvoltare a României.
Continuăm prezentarea celor 12 Priorități ale Dreptei Unite pentru a finaliza integrarea europeană și modernizarea României. Astăzi, despre stabilitate economică prin trecerea la Euro, prosperitate prin industrializare, comerț și inovare; despre lupta anticorupție și reforma statului. Pentru mai multe detalii puteți consulta programul Dreptei Unite pe dreaptaunita.eu
Un trai european pentru români.
Stabilitate economică prin trecerea la Euro, prosperitate prin industrializare, comerț și inovare.
Inflație mică, dobânzi mai mici și credite mai ieftine, salarii mai stabile și mai apropiate de nivelul european, stabilitate monetară mai mare, toate acestea sunt beneficii concrete, pe care românii le pot simți prin aderarea la moneda unică Euro. Le este răpită această șansă pentru că guverne iresponsabile aruncă țara în haos economic.
Aderarea la Euro și integrarea în zona Euro reprezintă finalizarea integrării economice a României în UE. 53% dintre români cred că trecerea la Euro ar fi benefică pentru ei personal, iar 63% ar fi de acord cu adoptarea Euro, potrivit unui eurobarometru publicat de Comisia Europeană în 2020. Românii sunt mai înțelepți decât PSD-PNL. Nu suntem astăzi nici măcar pe drumul către aderarea la moneda unică pentru că PSD și PNL au preferat să poată să se joace cu inflația pentru a acoperi deficitul bugetar, chiar dacă asta înseamnă sărăcirea populației.
Aderarea la Euro înseamnă chibzuință bugetară. Înseamnă că statul obez nu mai agresează mediul privat prin schimbări bruște de fiscalitate, ca să acopere funcționarea statului și pensiile speciale.
Fără jaf din bani publici, fără risipă, fără sinecuri. Singura forță politică ce își poate asuma și își dorește să parcurgă procesul de aderare la Euro este Dreapta Unită. Pentru a putea parcurge drumul spre îndeplinirea condițiilor de aderare la Euro trebuie să oprim jaful din bani publici, să eficientizăm cheltuielile statului și să ținem inflația sub control.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor urmări respectarea indicatorilor tehnici și bugetari necesari aderării la Euro și vor trage semnale de alarmă de fiecare dată când executivul de la București riscă să deraieze de la îndeplinirea lor.
- Prosperitatea românilor este influențată de sprijinul și oportunitățile oferite de Uniunea Europeană, dar este bazată pe o guvernare națională onestă și eficientă. Dreapta Unită va sprijini de la București proiectul de dezvoltare și prosperitate al românilor prin măsuri de reducere a impozitării muncii, una dintre cele mai ridicate din întreaga UE.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor fi conectați la realitatea românească pentru a prelua dorințele cetățenilor și pentru a contribui la rezolvarea problemelor acestora prin implicarea directă alături de aleșii locali ai Dreapta Unită în comunitate.
Euro trebuie să devină moneda în care românii își pot face cumpărăturile nu doar în străinătate, ci și la ei acasă. De ce să ne uităm mereu la cursul de schimb cu teamă ? De ce să ne temem de creșterea prețurilor influențată de cursul de schimb, așa cum e acum ?
România are nevoie de o monedă puternică. Euro va genera stabilitate economică și va atrage investiții străine în România.
O economie performantă
Criza de sănătate și criza economică ce i-a urmat ne-au arătat că este nevoie ca Uniunea Europeană să fie autonomă din punct de vedere economic. Concurența globală pentru dezvoltarea industriilor viitorului – microcipuri, procesoare, semiconductori, inteligență artificială, mașini electrice, hidrogen, lanțuri de aprovizionare pentru industria verde etc – se va duce la nivel continental și foarte probabil Uniunea Europeană se îndreaptă spre politici de industrializare la nivel continental, unde va concura în special cu China. Revoluția inteligenței artificiale trebuie să ducă în Uniunea Europeană nu doar la reglementare, ci și la fructificarea oportunităților date de inovare.
Dreapta Unită va urmări aceste oportunități din Parlamentul European și va poziționa prin guvernarea de la București România astfel încât noile investiții din domeniu să fie atrase în țara noastră.
România a fost avantajată, de la aderarea la UE, de apartenența la o piață uriașă de desfacere – vedeți numai cazul Dacia. Principala categorie de exporturi românești este în prezent - fără precedent în istoria noastră - mașini și subcomponente de mașini. Reindustrializarea României după 2007, făcută prin inițiativă și investiții private, fără planuri cincinale, arată că putem moderniza economia prin capitalism și libertate. România de astăzi exportă de 10 ori mai mult decât economia din vremea comunismului. Acest lucru s-a întâmplat pentru că ne-am integrat în piața și politicile industriale europene. Acum este timpul pentru pasul următor. Dată fiind
fragmentarea globalizării la nivel continental, suntem la începutul unei noi curse de industrializare. Putem fi un câștigător net din localizarea industriei în Europa și din dezvoltarea noilor ramuri industriale.
România este pe ultimul loc la inovare în Uniunea Europeană. Nu pentru că nu putem mai mult, ci pentru că există un dezinteres total din partea unui stat teleghidat spre schimbări de fațadă. Avem însă un potențial imens: forță de muncă capabilă să fie motorul unor idei ce nu doar trec pragul inovării, ci pot aduce României și un avantaj competitiv din punct de vedere economic.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor urmări extinderea STEP (Platforma Tehnologii Strategice pentru Europa) astfel încât România să se poată dezvolta substanțial la acest capitol. Pe termen mediu, reforma politicii de coeziune prin stimularea inovației este un alt punct cu potențial pentru România.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor urmări întărirea sprijinului pentru accesarea de către antreprenori și cercetători români a fondurilor europene gestionate direct de către Comisia Europeană, prin reducerea birocrației.
Comerț internațional între blocuri democratice
- Semnarea unui acord de liber-schimb transatlantic cu SUA trebuie să se producă mai repede, ca cea mai bună modalitate de a stimula creșterea economică, crearea de locuri de muncă și pentru a ne îndeplini obiectivele comune privind clima.
- Uniunea Europeană trebuie să pregătească noi acorduri comerciale și de investiții cu economii deschise, de piață, cum ar fi SUA, Australia, Mercosur, parteneri africani și din regiunea Indo-Pacifică.
- Uniunea Europeană trebuie să-și stabilească obiectivul curajos de a-și reduce dependența de regimurile totalitare, care nu împărtășesc valorile europene, aplicând principiul reducerii riscurilor. Acordul CAI cu China poate fi readus în discuție doar atunci când autoritățile de la Beijing își vor lua angajamente clare privind drepturile omului, drepturile lucrătorilor, mediu sau protecția proprietății intelectuale pentru entitățile europene.
Lupta nu s-a încheiat.
Reforma statului și anticorupția vor continua.
Corupția rămâne o uriașă problemă pentru România. De aceea nu avem autostrăzi, de aceea ne îmbolnăvim în spitale, de aceea nu avem școli, dar ei se îmbogățesc. Devine tot mai clar că după încetarea monitorizării prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), se manifestă fenomenul “ne-am văzut cu sacii în căruță”.
Nu numai că DNA, DIICOT, ANI nu mai funcționează la nivelul la care au funcționat atunci când au fost create pentru aderarea la UE, ci au început să fie contraproductive în efortul anticorupție pentru că ne lovim de aplicarea selectivă a legii. Mecanismele anticorupție create la cererea UE au fost deturnate de statul securistic al lui Iohannis și Ciolacu spre aplicarea arbitrară a legii și spre abuz, adică contrar valorilor europene. România riscă să fie aruncată de Iohannis și Ciolacu în categoria Ungaria, între statele ”infractor”.
- Raportul de țară pe Stat de drept, la crearea căruia europarlamentarii noștri au avut o contribuție importantă, trebuie să se concentreze pe menținerea luptei cu corupția în România. Europarlamentarii Dreapta Unită vor face demersuri constante la nivelul Comisiei Europene pe această temă. Avem nevoie în continuare să menținem acest subiect pe agenda publică, lupta cu corupția nu se încheie odată cu semnarea unui document.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor susține în continuare instituția Procurorului Public European, prin consolidarea bugetului și resurselor tehnice și umane de care acesta dispune la nivel european. Instituția condusă de Laura Codruța Kovesi și-a dovedit valoarea adăugată la nivel european și contribuie la o mai mare credibilitate a UE în raport cu cetățenii.
- Europarlamentarii Dreapta Unită vor participa activ la redefinirea cadrului legislativ al UE privind combaterea corupției, o prioritate pe agenda UE, în special în ceea ce privește infracțiunile complexe de corupție și extinderea termenului de prescripție pentru urmărirea penală a corupților în instanțe.
Românii s-au săturat să vadă cum politicieni corupți le fură banii cu sacoșa. Vom elimina orice influențe ale politicului în sistemul de justiție, iar cei care fură România vor fi pedepsiți.
Corupția poate fi învinsă, nu renunțăm!
Cod unic de identificare 41240005.