Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
102 taxe eliminate în 15 zile
Legea propusă de PSD, privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, inclusiv taxa radio-TV, a trecut în timp record de cele două camere ale Parlamentului. Actul normativ a reuşit să elimine în 15 zile biruri ca timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru, taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.
Proiectul de lege al şefului PSD, Liviu Dragnea, de eliminare a 102 taxe nefiscale, a fost votat marţi în unanimitate de Camera Deputaţilor, cu tot cu eliminarea taxelor pentru radioul şi televiziunea publică. Dragnea a cerut în plenul Camerei Deputaţilor să se păstreze până la urmă aceasta prevedere din proiectul său de lege, după ce luni comisia de buget votase în unanimitate ca cele două taxe să rămână în vigoare.
Proiectul lui Dragnea a fost votat cu 225 voturi „pentru” şi niciun vot „împotrivă”, deşi, în ceea ce priveşte taxa radio-TV, liberalii s-au declarat „împotrivă”.
Totuşi, liberalii au anunţat că vor uza toate căile legale pentru a o bloca, din cauza eliminării taxei radio-TV, inclusiv prin atacarea la Curtea Constituţională.
Premierul Dacian Cioloş a declarat că va decide, în funcţie de analiza ministerelor responsabile, dacă va ataca la Curtea Constituţională „anumite elemente” din legea iniţiată de PSD de eliminare a unor taxe nefiscale, susţinând că eliminarea taxei radio-TV este în afara legii: „În unele cazuri, eliminând taxele, înseamnă o presiune pe buget, ceea ce va duce la mărirea de impozit”.
Din rândul celor 102 taxe eliminate fac parte timbrul de mediu pentru autovehicule, 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxele radio-TV, taxa suplimentară pentru eliminarea paşaportului, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ / sportiv.
Întrebat dacă va promulga legea în cazul în care ajunge la el în aceeaşi formă, preşedintele Iohannis a dat de înţeles că nu: „Pe mine această abordare nu m-a convins deloc. Nu se poate lucra aşa. Ce să-şi imagineze un antreprenor că azi există unele taxe şi peste o săptămâna altele, pentru că vine campania electorală?! Orice om normal îşi face bugetul acasă, îşi numără bănuţii, atât pentru pâine, atât pentru hainele copiilor şi atât pentru bicicletă, şi după îşi dă seama că nu mai e aşa. D-apoi la un investitor? Aceste lucruri trebuie discutate cu mediul de afaceri, sindicatele, societatea civilă. Dacă anumite taxe aduc mai multă birocraţie decât bani la buget, bun, hai să renunţăm la ele, să vedem ce punem în loc, dar să fie o discuţie”, a spus Iohannis.
Impactul bugetar estimat de PSD nu se potriveşte cu cel calculat de Ministerul Finanţelor Publice. Din calculele Executivului, ar fi vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB, conform celor expuse de PSD. În consecinţă, ministerul nu susţine acest proiect:
„A fost analizat, în amănunt, de Ministerul Finanţelor Publice. Menţionez că debirocratizarea este o preocupare a MFP, precum şi a Guvernului. Au fost luate o serie de măsuri pentru împlinirea acestui obiectiv. (...) Din calculele noastre a rezultat că e vorba de un impact de 0,2% din PIB, nu de 0,07% din PIB. O parte dintre taxele menţionate deja sunt eliminate. Articolul 13 din proiect devine redundant. (...) Concluzia ministerului este că nu susţine adoptarea acestei legi’’, a declarat fostul secretar de stat, Mariana Vizoli.
De asemenea, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, este de părere că dezbaterea pe marginea acestui subiect ar trebui să fie una consistentă, subliniind că impactul bugetar, estimat de Ministerul Finanţelor Publice, de 0,2% din PIB „nu putem să spunem că e un impact neglijabil”.