• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Iunie , 2024

𝐂𝐚̆𝐦𝐚𝐬̦𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐚𝐦𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐞𝐚𝐧𝐚̆, 𝐭𝐫𝐚𝐝𝐢𝐭̦𝐈𝐄 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚̆𝐢𝐞𝐬𝐭𝐫𝐈𝐄

Cu ocazia Zilei Universale a Iei Românești, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș și Vivo Mall vă invită la expoziția Cămașa Maramureșeană – tradițIE și măiestrIE. Bunurile, de mare însemnătate pentru cultura tradițională a Maramureșului, au fost expuse într-un spațiu neconvențional, accesibil tuturor, tocmai pentru a scoate în evidență faptul că elementele identitare sunt cu noi indiferent de loc.

 

Expoziția pune în centrul atenției cămașa specifică celor patru zone etnografice ale județului Maramureș - Chioar, Codru, Lăpuș și Maramureșul Voievodal. Sunt cămăși cusute cu măiestrie și migală, de multe ori la lumina opaițului, pe timp de iarnă, atunci când femeia avea timp să intre în lumea minunată a miticului și a frumosului.

 

Parte integrantă din expoziție sunt imaginile sugestive realizate de fotografii Mariana Scubli, Gabriel Motica, Vasile Chira, Vlad Dumitrescu, Dan Griga și Marius Ionuțaș, care surprind discret oameni, simboluri, tradiții și obiceiuri.

 

Expoziția constituie o panoramă asupra diversității elementelor fundamentale ale cămășii: material, croi, dispunerea ornamentelor și cromatica, oferind vizitatorului posibilitatea de a remarca frecventa reîntoarcere la motivele etnice.

 

Vernisajul a avut loc 𝐣𝐨𝐢, 𝟐𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞, 𝐨𝐫𝐚 𝟏𝟕.𝟎𝟎, la 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐕𝐢𝐯𝐨 𝐌𝐚𝐥𝐥 𝐁𝐚𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐫𝐞, iar expoziția poate fi vizitată în perioada 𝟐𝟎-𝟑𝟎 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟒.

 

Momentul artistic a fost susținut de către Ansamblul ,,Doina Lăpușului” din comuna Lăpuș

Locație: Vivo Baia Mare, parter, strada Victoriei, nr. 73.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.