Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Duminică, 4 decembrie 2016, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare, a avut loc premiera spectacolului Zorba’s Dionysos, regia artistică Marcel Ţop, scenografia Anca Cernea. Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă.
Spectacolul regizat de Marcel Ţop reia o parte dintre întâmplările din celebrul roman al lui Nikos Kazantzakis, publicat pentru prima oară în urmă cu şaptezeci de ani şi ecranizat în anul 1964 de Mihalis Kakoyannis, filmul câştigând trei premii Oscar.
Pentru că ambiţia lui Marcel Ţop a fost aceea de a trece cu povestea din piesă prin mai multe ţări din Balcani, rolul patronului lui Zorba a fost împărţit în trei roluri, astfel încât „stăpânul” din roman a fost multiplicat în trei „stăpâni”, fiecare dintre aceştia sfârşindu-şi călătoria începută în Grecia alături de Zorba într-o ţară balcanică: Turcia, Serbia şi România. Cei trei descoperă alături de Zorba o nouă formă de înţelegere a lumii, o poftă de viaţă extraordinară, o libertate a trăirii în care doar bucuriile sufleteşti sunt importante, împlinirile materiale ocupând un rol secundar. Nu întâmplător spectacolul are ca motto un vechi proverb cretan: „Omule, mergi până acolo unde nu mai poţi”.
Zorba’s Dionysos este o piesă despre viaţă şi moarte, despre iubire şi suferinţă, iar titlul trimite la zeul pelasgo-trac al vinului şi viei şi la misterele ce îi erau dedicate, în timpul cărora oamenii se eliberau de inhibiţii şi de constrângerile sociale obişnuite.
Personajul Zorba se înscrie în ceea ce Nietzsche desemna prin „dionisiac”: o atitudine afectivă, care exprimă impulsurile iraţionale ale vieţii, extatice, proprii inspiraţiei, entuziasmului, care exprimă stări pasionale şi zbucium sufletesc.
Din distribuţie fac parte Vali Doran, Inna Andriucă, Aurora Prodan, Wanda Farcaş, Diana Podăreanu, Rodica Dunca, Sanda Szavolszky, Alexandra Vanci, Andrei Dinu, Corina Marchiş, Dorin Griguţă, Dan Cordea, Ioan Costin, Raul Hotcaş, Denisa Blag, Eduard Trifa, Dragoş Călin, Eduard Bîndiu, Mircea Gligor, Doru Fîrte, Răzvan Paşca şi Romok Carol.
„Zorba’s Dionysos este o punere în scenă liberă, după un scenariu inspirat de opera lui Nikos Kazantzakis. Spectacolul decantează întâmplări şi fapte din viaţa neasemuită a legendarului Zorba, figură dionisiacă de grec adevărat ce a adunat în jurul său personaje pitoreşti, pe care le-a învăţat să iubească viaţa şi să înţeleagă moartea. Fie că a fost vorba despre femeile pe care le-a sedus cu uşurinţă de-a lungul vieţii, fie că a fost vorba despre preoţii, călugării şi stăpânii pe care i-a întâlnit în peregrinările sale, Zorba s-a impus în faţa tuturor ca un personaj ale cărui învăţături au prins aripi în sufletul oamenilor. În spectacolul lui Marcel Ţop, Zorba e viu, trăieşte în fiecare dintre noi şi, asemeni zeului Dionysos, aşteaptă să fie invocat şi chemat la o cană cu vin.
Un spectacol antropologico-holografic, care reconciliază Orientul cu Occidentul, surprinzând peripeţiile unui erou colectiv, călăuzit de mare, un şaman – la fel ca Don Juan-ul lui Carlos Castaneda. Grecia, Turcia, Serbia, România îşi dezvăluie parfumul lor specific, în care ancestralul se amestecă organic cu modernismul. Marea Trecere, Sacrul şi Profanul, ritualurile zilnice se succed dinamic într-o tectonică a civilizaţiilor. O adevărată odisee care ne vorbeşte despre comuniune, dar şi despre intoleranţa cu efecte tragice asupra comunităţii. Un spectacol care te învaţă cum să respiri aerul pur al clipei trăite ca iluminare”
Ana Liliana Ilea
Regizorul spectacolului
Marcel Ţop s-a născut pe 25 septembrie 1977 în Cehu Silvaniei, dar a copilărit în Maramureş, bunicii lui fiind de loc din Băiţa de sub Codru. Ca regizor a fost întotdeauna interesat să stârnească în oameni reacţii sincere şi puternice şi să se provoace pe sine.
A pus în scenă „Amadeus” la Opera Naţională, dar şi numeroase texte contemporane, la Green Hours şi în alte spaţii independente, de la „Natural Born Fuckers” la „Deformaţii” şi de la „G.O.D.” la „Dumnezeul de a doua zi” sau „Kasa poporului”, „Woyzeck Transilvania” la Teatrul de Nord din Satu Mare, „Hamlet”, prezentat la Teatrul Nottara din Bucureşti, „Visul unei nopţi de vară” la Teatrul de Stat din Constanţa şi – mai ales – „Butoiul cu praf şi pulbere” şi „Casa de pe graniţă” la Teatrul Municipal din Baia Mare.
Marcel Ţop este un regizor dispus să încerce orice gen şi orice text, atâta timp cât simte că-l provoacă. Un om cu o poveste de viaţă ca un roman, un regizor care îşi doreşte să-i stârnească reacţii viscerale spectatorului.