Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Ziua internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului
Aproximativ două sute de sigheteni au participat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului
Sală plină, aproximativ două sute de sigheteni, alături de membri ai comunităţii evreieşti din Sighetu Marmaţiei au participat la evenimentul organizat cu prilejul Zilei internaţionale pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului, la Centrul Cultural din municipiu. Pornind de la întâmplări reale din viaţa evreilor sigheteni, prof. Gheorghe Todincă, directorul Muzeului Maramureşului, a subliniat într-un mod convingător semnificaţia evenimentului.
Preşedinte Comunităţii evreieşti, ing. Markus Hari, a prezentat date concrete cu situaţia evreilor deportaţi, care au rămas în viaţă din lagărele de exterminare, s-au reîntors în Maramureş ori s-au stabilit în SUA sau alte ţări din Europa. Amfitrionul evenimentului, Spiridon Pralea, managerul Centrului cultural, a prezentat un scurt istoric al textului piesei JANKA, interpreţii şi realizatorii spectacolului. Piesa evocă ororile regimului nazist şi drama suferită de milioanele de evrei care au trăit coşmarul lagărelor de concentrare. Personajul Janka Festinger s-a născut la Sighet şi povestea ei a rămas spusă de copiii ei David şi Oscar Speace, într-un documentar artistic, în piesa care îi poartă numele. Textul a fost dramatizat şi montat în regia artistică (decor, muzică şi lumini) a lui Dorel Todea.
Artistele care au dat viaţă personajului sunt: Ioana Vraja (Janka la maturitate), Alina Marina (Janka în lagăr), Adela Neag (Janka la vârsta căsătoriei), Denisa Vraja (adolescentă la Sighet), iar prologul spectacolului a fost interpretat de Dorel Todea, aducându-l în scenă pe Oscar-fiul.
Cei prezenţi au răsplătit cu aplauze îndelungate (având lacrimi în ochi) actorii unui spectacol de referinţă în teatrul sighetean şi nu numai!