• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 Iunie , 2019

Ziua Eroilor şi hramul bisericii „Înălţarea Domnului” din Baia Mare

Joi, 6 iunie 2019, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte Înălţarea Domnului şi cinsteşte pe eroii neamului românesc, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia „Înălţarea Domnului” din Baia Mare în fruntea unui sobor de preoţi, a oficiat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească cu ocazia hramului şi a înălţat rugăciuni pentru eroii neamului.

 

 

Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie
 

Din soborul slujitor au făcut parte Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Pr. Lect. Univ. Dr. Marius Nechita, slujitor al acestui Sfânt Altar, directorul Se­minarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Alexandru Buteanu, paroh, Pr. Prof. Dr. Andrei Baboşan, de la Seminar şi paroh în Tg. Lăpuş, Pr. Gheorghe Călăuz, din Protopopiatul Beclean, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, 6 diaconi.
Aceasta este prima Sfântă Liturghie care se săvârşeşte în biserica propriu-zisă, aflată în stadiu de pictură, nu în demisolul acesteia cum se făcea până în prezent.
Un număr mare de credincioşi a venit să se închine cu Preasfinţitul Părinte Iustin şi soborul pentru a-i aduce mulţumiri lui Dumnezeu că această biserică a ajuns în faza de pictură, fiind deja pictată bolta şi o parte din Sfântul Altar, pictor Emil Stoica. Alături de credincioşi au sosit elevii şi elevele de la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare. Răspunsurile la Sfânta Litur­ghie au fost date de Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturi­sitorul” din Baia Mare, dirijat de Dorin Alexandru Gelu Hotea, elev în anul al III-lea la Seminarul Teologic Ortodox băimărean, precum şi de corul bisericii „Înălţarea Domnului”, dirijat de Prof. Simion Vaida. Construcţia bisericii a început în anul 1997, are dimensiuni de 44 metri lungime şi 24 metri lăţime.
 

Cuvântul de învăţătură
 

Un cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, vorbindu-le credincioşilor
despre importanţa praznicului îm­pără­tesc al Înălţării Domnului, des­pre perioada pe care am parcurs-o de la Învierea Domnului până la Înălţarea la Cer a Domnului, precum şi despre teologia sărbătorii de azi:

„Prin întreaga sa viaţă şi activitate, Mântuitorul a îndumnezeit trupul omenesc, a îndumnezeit firea ome­nească şi prin întrupare, prin pătimire, prin răstignire, prin moarte şi înviere a îndumnezeit, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. A luat firea noastră şi a îndumnezeit-o, a înnobilat-o. Prin Înălţarea la Ceruri, însă, a transfigurat-o şi, purtând firea noastră, s-a Înălţat cu ea la Ceruri şi şade de-a dreapta Tatălui. Care este miracolul? Că Hristos n-a plecat din lumea văzută, din lumea noastră, ci a zis: Iată eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârşitul veacurilor. Şi cum este cu noi? Hristos după Înălţare devine interior nouă. Zice: Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul nostru, este în inima voastră. Hristos poate deveni interior nouă: dacă-L che­măm, dacă-L aşteptăm, dacă postim, dacă-I deschidem uşa, dacă inima noastră este împărăţia lui pe pământ, El este cu noi în toate zilele. Pe de o parte. Pe de altă parte, Înăl­ţându-Se la cer ne arată destinaţia noastră. Destinaţia noastră nu este pământul. Nu este mormântul. Nu este infernul. Este cerul lui Dumnezeu. Este veşnicia. Este fericirea veş­nică şi lumea Preasfintei Treimi. Pe de o parte, ne arată destinaţia unde vom merge şi noi, dar nu vom merge de la noi putere, ca Hristos, că El este Calea, Ade­vărul şi Viaţa şi cu puterea Lui, pentru că El este Calea, El ne va dărui putere şi ne va atrage la Sine dacă vom rămâne fideli şi mărturisitori ai Lui cum au fost Sfinţii Apostoli. Să ne ajute Bunul Dumnezeu să Îl mărtu­risim pe Hristos, să credem în El că este Fiul lui Dumnezeu, că
S-a întrupat, că a pătimit, că S-a Răstignit, că a murit şi a Înviat a treia zi şi S-a Înălţat la Ceruri.
Să-L iubim şi să-L mărturi­sim, şi să-L rugăm să ne facă parte şi nouă de viaţa veşnică şi de lumina Preasfintei Treimi şi să ne dă­ruiască puterea de a fi apărători ai dreptei credinţe şi eroi ai neamului prin tot ce facem. Prin faptul că întemeiem o familie, că ne creştem copiii, că ne luptăm să răspândim în lume lumina ade­vărului, a binelui, a frumosului, prin tot ce facem suntem eroi ai lui Dumnezeu, suntem de par­tea bi­nelui. Să ne dăruiască Dumnezeu această putere ca să ră­mânem fii ai Săi şi mărturisitori şi eroi ai neamului şi ai credinţei noastre ortodoxe strămoşeşti”,
s-a rugat în încheiere Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.

În încheiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a primit din partea preoţilor şi a credincioşilor o icoană a Sfântului Iustin Martirul şi Filozoful şi cartea „Maramu­reşul muzical. Lexicon biobiblio­grafic” scrisă de Lotica şi Simion Vaida, dirijorul corului bisericii.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.