• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 28 Noiembrie , 2012

Zilele Filmului Norvegian la Bastionul Măcelarilor

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş împreună cu Ambasada Regală a Norvegiei la Bucureşti are plăcerea de a vă invita la Zilele Filmului Norvegian.

Evenimentul are loc în Baia Mare, la Bastionul Măcelarilor, Piaţa Izvoarelor, nr. 1, în perioada 22-25 noiembrie. Parteneri în cadrul acestui eveniment sunt Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia Re/Creativ Baia Mare.

 
 

Zilele Filmului Norvegian speră să ofere publicului român o perspectivă asupra noului val din cinematografia norvegiană, aşa numitul Norwave. Atât filmele norvegiene cât şi noul val din cinematografia românească au o trăsătură comună importantă, aceea că ambele au devenit neobişnuit de populare şi apreciate, atât în cadrul festivalurilor de film, cât şi în cinematografe. Noul mileniu a adus o schimbare semnificativă în cinematografia norvegiană: globalizarea.

Joi, 22 noiembrie, a putut fi vizionat filmul “Nord”, iar vineri, 23 noiembrie, filmul “Upperdog”, urmând ca sâmbătă, 24 noiembrie, de la orele 19.00, să ruleze filmul “Cel mai mare din lume”, iar duminică, 25 noiembrie, de la aceeaşi oră, “Omul care l-a iubit pe Yngve”. Filmele au subtitrare în limba română, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

„Omul care l-a iubit pe Yngve”

 

Un film neaşteptat de încântător, Omul care l-a iubit pe Yngve spune irezistibila poveste a maturizării, captând cu sensibilitate atât cinismul, cât şi inocenţa auto-descoperirii. O interpretare remarcabilă şi o naraţiune solidă i-au permis regizorului Stian Kristiansen să realizeze un film memorabil. Noiembrie 1989. Căderea Zidului Berlinului. În oraşul Stavanger, Jarle Klepp (17 ani) nu are de unde să ştie că totul este pe cale să se schimbe. Până acum a avut tot ce şi-ar fi putut dori: cea mai bună prietenă din lume şi cel mai simpatic amic. În curând vor lansa împreună o nouă formaţie de muzică punk. Dar un nou băiat vine în clasa lor, Yngve, iar faptul că nu pare să semene cu nimeni altcineva îl uimeşte şi tulbură pe Jarle. Confuz, realizează că întâlnirile sale cu Yngve devin tot mai dese, chiar dacă asta presupune să facă lucruri care altfel îi displac, precum să joace tenis sau să asculte Duran Duran. Încet, dar sigur, Jarle îi va dezamăgi pe toţi cei apropiaţi şi va afla ce înseamnă singurătatea.

 

„Cel mai mare din lume”

 

“Cel mai mare din lume” este un film bazat pe unul din principalele romane ale literaturii norvegiene – Fiica pescarului – scris de laureatul Premiului Nobel pentru literatură, Bjørnstjerne Bjørnson. Acţiunea filmului se situează undeva la mijlocul secolului al XIX-lea, în centrul său fiind Petra, o tânără îndrăzneaţă, dar lipsită de protecţia unei figuri paterne. Dintr-o combinaţie de pasiune romantică şi dorinţă de libertate, Petra se trezeşte logodită cu trei tineri din oraşul ei de origine. Nevoită să îşi părăsească locuinţa, Petra porneşte spre Copenhaga, dar îşi va încheia călătoria mai devreme, în casa parohială a unui preot văduv danez şi a fiicei acestuia. O prietenie strânsă, dar nu lipsită de încercări, le va lega pe cele două femei. Dar această relaţie este pusă la grea încercare în momentul în care îşi dau seama că iubesc acelaşi bărbat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.