Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Zilele culturale ale oraşului Şomcuta Mare
Centrul muzicii corale româneşti s-a mutat, pentru o zi, în Maramureş, la Şomcuta Mare. Sâmbăta trecută a avut loc un eveniment cultural de excepţie: „Zilele culturale ale oraşului Şomcuta Mare”, eveniment organizat de Consiliul Local şi Primăria Şomcuta Mare, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Maramureş, în cadrul căruia au fost aniversaţi 125 de ani de activitate a corului „Glasul Chioarului”.
Un maestru spunea că muzica corală reuşeşte acolo unde cuvintele eşuează: în „sudarea” relaţiilor dintre oameni şi, mai ales în „sudarea” sufletelor. Poate de aceea, corurile au avut un rol esenţial în păstrarea identităţii naţionale, culturale şi religioase a acestui Neam. În momentele grele ale istoriei, corurile au ţinut vie flacăra speranţei. Iar azi, o întreţin pe cea a patriotismului şi culturii. Ele sunt, poate, cea mai vie carte de vizită a unei comunităţi, servind totodată ca „testament” al generaţiilor trecute şi „paşaport” al celor viitoare.
Corul „Glasul Chioarului”, cel mai vechi din judeţ, demonstrează din plin această „axiomă”. Recent, corul a împlinit 125 de ani de activitate, pasiune şi dăruire. Iar evenimentul a fost aniversat în cadrul „Zilelor culturale ale oraşului Şomcuta Mare”, care a avut loc sâmbăta trecută.
Într-o atmosferă emoţionantă şi totodată solemnă, primarul Florin Vasile Talpoş a felicitat formaţiunea corală „Glasul Chioarului”, precum şi celelalte ansambluri participante la evenimente: Corul de la Finteuşu Mare, Corul de la Buciumi, corul de la Vălenii Şomcutei şi invitaţii, două coruri de la Hunedoara, respectiv Câmpulung Moldovenesc, mulţumindu-le pentru participare. De asemenea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Emil Marinescu şi directorul Bibliotecii Judeţene „PetreDulfu” din Baia Mare au rostit un cuvânt de felicitare.
Evenimentul a început, firesc, cu un moment artistic deosebit, susţinut de formaţiunea aniversată. Apoi, prezentatorul Octavian Butuza a evocat istoria deosebită a acestui cor.
Înfiinţat în anul 1889 sub denumirea de „Reuniunea corală a plugarilor români” din localitatea Şomcuta Mare (districtul Chioar), avândul ca dirijor pe învăţătorul Elie Pop; corul era format din 29 de ţărani, pe patru voci egale bărbăteşti. Printre membrii fondatori ai corului s-au înscris: Vasile Lucaciu, Gheorghe Pop de Băseşti, doctor Titi Hendea, Nicolae Nilvan - avocat, Vasile Dragoş - notar şi alţii. Având o activitate neîntreruptă de peste 115 ani, la pupitrul corului s-au perindat peste 25 de dirijori inimoşi, care au continuat tradiţia corală în zonă.
Astăzi, corul mixt „Glasul Chioarului”, denumire ce şi-a luat-o din momentul în care a venit la cârma sa profesorul dirijor Iustin Podăreanu (1979), numără peste 50 de corişti care provin din diferite medii profesionale, cu vârste între 14 şi 75 de ani. Prin activitatea concertistică şi participarea la diferite festivaluri şi concursuri interjudeţene (Lugoj, Piteşti, Suceava, Cluj, Blaj, Ploiesti, Orăştie etc.), corul a fost distins cu premii, diplome si trofee. În anul 2010, corul a fost distins cu ordinul „Meritul cultural în grad de ofiţer categoria B (muzică)”, semnat de preşedintele ţării.
În anul 2005 corul s-a transformat în „Asociaţia corală Glasul Chioarului”, cu personalitate juridică.
Primarul Florin Talpoş a dorit să răsplătească pasiunea şi dăruirea dirijorului prin acordarea titlului de cetăţean de onoare al oraşului Şomcuta Mare, iar membrii Asociaţiei corale au fost răsplătiţi cu diplome.
Corul a fost condus iniţial de învăţătorul Elie Pop, iar printre fondatori s-au numărat Vasile Lucaciu şi George Pop de Băseşti. Bagheta dirijorală a aparţinut de-a lungul anilor unor muzicieni de marcă, printre care se numără Augustin Ungur, Nistor Dragoş, Vasile Barna, Rosznyai Adalbert, Gheorghe Pop, Livia Frenţiu, Ioab Buda, Ioan Andreicuţ, Roman Sadoveanu, Vasile Bărbuş, Valentin Băinţan, Liviu Borlan sau Marius Lazăr.
Din 1978, dirijorul corului este profesorul Iustin Podăreanu, care în această perioadă s-a dedicat trup şi suflet muncii sale, contribuind în mod decisiv la obţinerea unor distincţii importante ce aduc onoare tuturor şomcutenilor.
Descendent al unei familii de muzicieni, profesorul Podăreanu a impulsionat dintru început activitatea corală prestată în oraşul Şomcuta Mare, lărgind repertoriul formaţiei muzicale căreia dânsul, bine inspirat, i-a sugerat denumirea de „Glasul Chioarului”.
Numărul coriştilor, bărbaţi şi femei, se ridică la 50, oameni de cele mai diferite profesii: profesori, medici, avocaţi, ingineri, funcţionari, tehnicieni etc…