• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Iulie , 2019

Zilele Comunei Dumbrăviţa Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş - ediția a XIII-a

De 13 ani, dumbrăvițenii își promovează portul, tradițiile, obiceiurile, cântecul și jocul străbun în cadrul unui eveniment de excepție: Zilele Comunei Dumbrăviţa -  Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş.

 

 

Dumbrăvița este o comună model la nivel județean și național, atât în ceea ce privește dezvoltarea, cât și în ceea ce privește păstrarea identității, a tradițiilor și obiceiurilor moștenite din străbuni. Tocmai de aceea, an de an, la începutul lunii iulie, cu ocazia Zilelor Comunei Dumbrăviţa - Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş -, strada principală se transformă într-o imensă scenă în aer liber, pe care pot fi admirați locuitorii comunei de toate vârstele și invitații speciali, purtând frumosul costum popular de pe Fisculaș.
Evenimentul ajuns la cea de-a XIII-a ediție a crescut de la an la an și, în timp, a devenit el însuşi o tradiție a satului, un prilej prin care dumbră­vițenii să-și afirme cu mândrie identitatea, portul și cultura tradițională.

Ca în fiecare an, Zilele Comunei Dumbrăviţa - Festivalul portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş au debutat cu o paradă a portului popular, care a pornit din curtea primăriei și și-a urmat traseul prin centrul satului până la scena amplasată în curtea Școlii Profesio­nale Dumbrăvița. Parada a fost deschisă de caii și poneiul lui Cosmin Trif din Cărbunari. Alături de tineri și bătrâni îmbrăcaţi în port popular, s-au aflat și preoții Bogdan Ciocotișan, Alin Erdei, Vasile Tarța, primarul Felician Ciceu, împreună cu familia, Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, îm­preună cu soția sa, directorul școlii Dumbrăvița - Magdalena Tomșa, viceprimarul comunei, consilieri locali și invitați de onoare din rândul autorităților centrale, județene și a localităților apropiate.
Alaiul a fost întâmpinat în curtea Școlii Profesionale Dumbrăvița de o „mare” de oameni, cei mai mulți îmbrăcați la rândul lor în costum popular. A urmat apoi, momentul deschiderii oficiale a sărbătorii. Dan Carpov, prezentatorul evenimentului, a dat întâi cuvântul preoților, pentru a începe evenimentul cum se cuvine, cu o rugăciune de mulțu­mire. Preotul paroh Bogdan Cio­cotișan a spus: „Din partea preoților din comuna noastră vă adresăm tuturor un călduros bun venit la cea de-a XIII-a ediție a Festivalului portului, dansului şi cântecului de pe Fisculaş. Anul acesta este un an foarte important pentru biserica noastră și pentru România, deoarece Patriarhia a declarat anul 2019 anul omagial al satului românesc. Este și anul primarului gospodar, al preo­ților și dascălilor din satele româ­nești. Vă îndemn să spuneți la fel ca și cei 1200 de tineri de la Reuniunea care a avut loc vineri la Baia Mare: iubesc satul românesc. Dumnezeu să ne binecuvânteze, să avem o zi cu bucurie și cu pace”.

Apoi, primarul Felician Ciceu, gazda evenimentului, le-a adresat un cuvânt de bun venit tuturor oas­peților și participanților: „Iată că Bunul Dumnezeu ne-a dăruit o zi frumoasă pentru sărbătoarea noas­tră. Este o zi în care dorim să cinstim tradiția, să o păstrăm vie, să pro­movăm tradițiile și datinile noastre strămoșești. Felicitări tuturor celor care ați îmbrăcat astăzi frumosul nostru costum popular. Felicitări ansamblurilor care ne onorează azi cu prezența. Mulțumesc Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, mulțumesc domnului director Daniel Vărzaru și UAC Europe pentru întreaga susținere, și mulțumesc Consiliului Judeţean Maramureș, re­pre­­zentat astăzi aici prin domnul vicepreședinte Doru Ioan Dăncuș, pentru că de trei ani sprijină acest festival și a înțeles că nu este doar un eveniment de importanţă locală, ci și județeană, și l-a introdus în programul de acțiuni prioritare de la nivelul județului.
Mulțumesc reprezentanților din Parlamentul României, ne onorează cu prezența doamna senator Severica Covaciu. Mulțumesc tuturor cole­gilor primari și colegilor consilieri locali și județeni. Mulțumesc Consiliului Local, domnului viceprimar, domnului secretar și dumneavoastră, dumbrăvițenilor, pentru că această sărbătoare este a comunității. Mulțu­mesc doamnei director pentru găz­duire. Împreună, alături de biserică, școală și UAC Europe facem lucruri frumoase pentru comunitate, pentru oameni. Felicitări dragi locuitori ai comunei Dumbrăvița, vă doresc să aveți parte de o zi frumoasă și să păstrați vie tradiția populară. Astăzi dorim să-i cinstim și pe tinerii care intră în rândul persoanelor majore, cu drepturi depline, cât și cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsnicie. Să le dea Dumnezeu sănătate. Printre aceste cupluri se numără și părinții mei, pe care doresc să-i salut și să-i felicit.
N-am crezut vreodată că o să fiu eu cel care le înmânez această diplomă, în calitate de primar. Să le dea Dumnezeu sănătate tuturor!”.
După aceea, primarul i-a dat cuvântul lui Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, care an de an sprijină acest eveniment drag dumbrăvițenilor și îl onorează cu prezența: „E o zi specială pentru Dumbrăvița, un festival care a devenit tradiţie și pe care eu personal și UAC Europe suntem mândri să îl sprijinim. Mă bucur să fiu în mijlocul dumneavoastră și sunt mândru că am îmbrăcat portul dumneavoastră po­pu­lar atât de frumos. Vă mulțumesc și vă doresc să aveți o zi minu­nată!”.
Senatorul Severica Covaciu i-a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestui eveniment și i-a felicitat pe toți cei care au îmbrăcat cu mândrie portul popular.
Doru Ioan Dăncuș, vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș a spus: „De fiecare dată când vin aici la Dumbrăvița vin cu emoții, pentru că jumătate dintre cele 13 ediții ale festivalului le-am petrecut în calitate de co-organizator sau prestator de servicii, și jumătate în calitate de susținător, ca și reprezentant al CJ Maramureș.
Meritați din plin ca acest eveniment să fie introdus în programul cultural prioritar al ju­dețului Maramureș, pentru că dum­neavoastră, dum­brăviţenii, ad­mi­nistrația locală ați demonstrat că știți ce vă doriți, ați fost hotărâţi atunci când v-ați asumat ca în această comună să vină un investitor serios care a adus plus valoare acestei zone, atunci când ați iniţiat acest eveniment, ați dat dovadă de profesionalism și înțe­lepciune de fiecare dată când veniţi cu proiecte pentru comunitate. Acest lucru nu trebuie să treacă neobservat, de aceea dați-mi voie să-i ofer primarului dumneavoastră o pla­chetă pe care Consiliul Județean o oferă primarilor harnici. Este o plachetă în care sunt marcate două simboluri ale Maramureșului: bise­rica și poarta maramureșeană, care se sprijină pe opincă. Adică aceste două valori, credința și tradiția au la bază satul românesc, țăranul român. Și pentru că dumneavoastră faceți tot ceea ce faceți în spiritul credinței și tradițiilor, vă rog să primiți în numele Consiliului Județean această distincție”.
Ştefan Mariş, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş a spus: „De la prima ediţie am fost alături insti­tuțional de această comună și am încercat să facem ceea ce noi considerăm foarte important pentru Maramureș și România: refacerea, acolo unde s-a pierdut, a legăturii ancestrale cu pământul, adică tradiția noastră strămoșească. Și pentru că
s-a tot vorbit că anul acesta este anul satului românesc, cred că ar trebui să dăm un răspuns la întrebarea: de ce e atât de important satul românesc? Răspunsul meu este unul cât se poate de ferm și clar: satul românesc este important pentru că într-o lume și o Europă bulversată de diferite idei mai mult sau puțin normale și firești, observăm că lumea se îndepărtează din ce în ce mai mult de la lucrurile simple și firești, care țin de făptura umană. Deja s-a depășit un prag peste care nu ar fi trebuit să se treacă, modelul satului nostru românesc este bazat pe credință și tradiţie, asta înseamnă o integrare a omului în cosmos și nu o încercare prin care dorești să supui cosmosul. Dacă ar fi să sintetizăm asta ar fi așa: oamenii azi, în lumea modernă, se cred mici dumnezei, ceea ce este foarte grav și cred că ne putem întoarce la modelul satului tradițional ca să înțelegem că e necesar să ne revenim din acest dezechilibru. Prin această manifestare încercăm să punem și noi o piesă la acest puzzle ale frumosului”.
Consilierul local Călin Bota a spus: „Deși nu am originile pe aceste meleaguri, de câte ori vin în Dum­bră­vița mă simt ca acasă. Prietenul meu Felician, pe care îl știu de mai bine de zece ani, a știut să dezvolte frumos această comunitate și asta pentru că, așa cum a spus părintele în cuvântul de învățătură, ați știut să fiți, înainte de a avea. În afară de a fi harnici, ordonați și ambițioși, ați știut să fiți oameni. Vreau să vă felicit pentru ceea ce ați făcut în această comunitate, pentru că sunteți unul dintre pilonii importanți ai județului”.
Primarul comunei Groși a transmis un salut în numele colegilor primari și i-a felicit pe organizatori.
A luat cuvântul și Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș, fiu al satului Dumbrăvița: „Nicăieri nu e mai bine ca acasă, la Dumbrăvița, printre oamenii alături de care am crescut și de la care am învățat să prețuiesc valorile și tradițiile noastre. Am revăzut prieteni dragi, vecini și mulți oameni apropiați, pe care
m-am bucurat să îi întâlnesc în zi de sărbătoare a satului nostru.
Pe cei care prețuiesc frumusețea portului maramureșan, îi invit să vină măcar o dată în viață să vadă parada portului popular, care se desfășoară cu ocazia acestui eveniment, și îi asigur că vor fi fascinați de fru­musețea costumelor purtate cu mândrie de către participanți”.
Apoi, a urmat premierea tinerilor care au împlinit 18 ani și a cuplu­rilor care au sărbătorit nunta de aur.
După aceea, a urmat un adevărat regal folcloric. Au urcat pe rând, pe scenă: Ansamblul „Dumbră­vi­cea­na”, Ansamblul „Fisculașului” din Șindrești și Unguraș, Ansamblul „Cearcănelul” din Borșa, Ansamblul „Cununa Chioarului” din Satulung, Ansamblul „Flori de Ma­­­ra­mureș” din Baia Mare, An­sam­­blul „Mă­renii” din Mara, An­samblul „Ciol­tișorul” din Ciolt, Ansamblul „Florile Chioarului” din Săcălășeni, Ansamblul „Cărbună­reana” din Cărbunari, Ansamblul „Berințana” din Berința, Ansamblul „Tradiții Lăpușene” din Târgu Lăpuș, Ansamblul „Vasile Lucaciu” din Șișești, Ansamblul „Strugurelul” din Cicârlău, Ansamblul „Dăn­țăușii” din Groși.

În jurul orei 18 au urcat pe scenă tinerele talente ale comunei Dum­brăvița, iar apoi a urmat un recital susţinut de Ansamblul Folcloric Naţional „Transilvania” și invitații Lavinia Goste și Marius Zorilă, Cornelia și Lupu Rednic. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii și cu „Danţu satului” cu Formația Select.

 

 

Promotori ai identității, culturii și tradițiilor comunei Dumbrăvița

Ca în fiecare an, cu ocazia Zilelor comunei au fost premiați și elevii care au urmat cursul de Istorie, cultură și identitate locală, predat de preotul Bogdan Ciocotișan și psihologul Monica Puha. La sfârșitul cursului, elevii au întocmit un eseu sub forma unei scrisori către un prieten de departe, în care explică care sunt motivele pentru care sunt mândri că sunt dumbrăviţeni. Autorii celor mai bune trei lucrări au fost recompensați cu diplome și premii de către UAC Europe:
Locul I – Daiana Curtuiușan
Locul II – Mihai Vari
Locul III – Ionuț Cerneștean.
 

„E o zi specială pentru Dumbrăvița, un festival care a devenit tradiţie și pe care eu personal și UAC Europe suntem mândri să îl sprijinim. Mă bucur să fiu în mijlocul dumneavoastră și sunt mândru că am îmbrăcat portul dumneavoastră popular atât de frumos. Vă mulțumesc și vă doresc să aveți o zi minunată!”.
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.