• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 2 Septembrie , 2014

Zbor deasupra unui cuib de discordie

Şedinţa Consiliului Judeţean de săptămâna trecută a fost una atipică, cu dispute, discuţii şi acuze. Mărul discordiei a fost un proiect de hotărâre privind Aeroportul Internaţional Baia Mare.

 
 

Multă gargară şi scandal pentru nimic. Pe scurt, concluzia unei şedinţe de Consiliu Judeţean cu „cântec şi circ”, din cauza unor interpretări eronate sau răuvoitoare.

Pe lista proiectelor de hotărâre s-au aflat mai multe puncte care au devenit „mărul discordiei”. Cel mai discutat şi disputat s-a referit la „stabilirea modului de exercitare a atribuţiilor de conducere executivă a Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Baia Mare”. O poveste care, din punct de vedere legal, e extrem de simplă. Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş explică:

„Prin Ordonanţa 109 din 2011 se stabileşte un anumit mod de organizare şi conducere a societăţilor comerciale şi regiilor autonome care au capital majoritar public. Această dispoziţie legală stabileşte în sarcina autorităţii locale anumite categorii de obligaţii. Una dintre acestea care a generat supărări în şedinţă a fost proiectul de hotărâre privind stabilirea modalităţii de exercitare a conducerii executive.

Prin art. 18 din această Ordonanţă se stabileşte că, prin actul de înfiinţare, sau ulterior, autoritatea tutelară stabileşte modul de exercitare a conducerii respective, adică dacă regia e condusă prin Consiliul de Administraţie sau a unui director pe care îl numeşte Consiliul de Administraţie.

Proiectul de hotărâre asta a prevăzut: a se stabili modalitatea de exercitare a conducerii executive de către director. A generat o mare supărare, mai ales în şedinţa de Comisie juridică a domnului director şi nu am înţeles de ce, pentru că şi astăzi asta este modalitatea. Domnia sa spunea că nu este în competenţa CJ acest lucru. Cu tot respectul pentru domnia sa, pe care îl apreciez, a greşit.

Ca să terminăm cu tot felul de speculaţii: legea dă în competenţa autorităţii tutelare posibilitatea de a stabili numărul de membri în Consiliul de Administraţie”.

 

Iniţial, în primul proiect de hotărâre, prin 2012, erau prevăzuţi şapte membri. Apoi s-a ajuns la 5. După alte discuţii, s-a stabilit că şapte minţi gândesc mai bine decât cinci şi numărul membrilor a fost crescut din nou, şi apoi iar redus, din motive economice: „au fost tot felul de discuţii, inclusiv aprobarea bugetului Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Baia Mare, iar remunerarea membrilor Consiliului de Administraţie au fost diminuate foarte mult cu ocazia diminuării bugetului. Acesta a fost una dintre considerentele pentru care s-a redus numărul de membri de la 7 la 5 şi totodată s-a stabilit componenţa Consiliului de Administraţie”.

 

Alte discuţii au fost generate de procedura de selecţie a membrilor. Și aici, legea e foarte clară: „legea stabileşte în sarcina autorităţii tutelare ca înainte de a numi administratorii să facă o procedură de selecţie, să verifice îndeplinirea anumitor cerinţe minime stabilite prin lege. Acest lucru poate fi făcut de către o societate de profil şi noi aşa am vrut, pentru a se evita discuţiile care am ştiut că vor fi dacă o facem noi, sau de către autoritatea însăşi.

Pentru că nu am găsit pe nimeni dispus să facă această procedură dintre agenţii economici autorizaţi, am organizat-o noi. Cu ocazia acestei organizări a procedurii de selecţie au fost publicate anunţuri şi s-au depus o serie de candidaturi. Comisia a verificat dacă aceştia îndeplinesc condiţiile pentru a fi selectaţi. Cei care nu au avut dosarele complete au primit adrese să şi le completeze. Unii s-au conformat, alţii nu.

Cei care s-au conformat au urmat faza a doua a interviului, cei care nu au depus, au fost declaraţi respinşi.

Toţi cei care au promovat selecţia au devenit potenţiali candidaţi pentru a fi numiţi în Consiliul de Administraţie. N-am avut niciun fel de contestaţii. Consiliul Judeţean poate să ia pe oricare dintre cei care îndeplinesc condiţiile de selecţie. Toţi cei care au fost admişi au devenit candidaţi pentru nominalizare. Este atributul suveran al CJ de a alege dintre cei care îndeplinesc condiţiile pe cine numeşte. Avem două poziţii impuse oarecum de lege: reprezentantul Ministerului Finanţelor şi reprezentantul autorităţii.

Pentru reprezentantul CJ a fost o singură cerere, pentru celelalte 3 poziţii au fost 8 admişi. Dintre acei 8, Consiliul a ales 3. Membrii în Consiliul de Administraţie sunt temporari şi revocabili. Consiliul poate schimba un membru sau tot Consiliul, fără nicio explicaţie. Singura cerinţă a legii este că, dacă revocarea este nejustificată, cel revocat are dreptul la daune. Restul e poveste, e interes. Pe mine mă interesează problema de legalitate şi în acest caz nu am văzut niciun impediment legal pentru ca această hotărâre să nu fie adoptată. Este responsabilitatea Consiliului şi şi-a exprimat-o prin vot”, a explicat Zamfir Ciceu, preşedintele CJ Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.