Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
VREM SPITALE ŞI NU CATEDRALE. STAŢI ACASĂ!
Nu am îndemânare la condei pe cât s-ar cuveni ca să scriu despre strigătul de odinioară: „Vrem spitale şi nu catedrale”. Pe toţi, dacă nu pe toţi, pe cei mai mulţi ne-a cuprins… groaza fenomenului pandemiei coronavirus. Şi ne întrebăm: De ce? Mulţi răspundem: Dumnezeu ştie. Unii spun: Păcatele oamenilor. Dar nu toţi sunt păcătoşi. Iisus Hristos zice despre Galileenii ucişi de Pilat şi despre cei optsprezece inşi peste care a căzut turnul Siloam: „Credeţi oare că aceşti Galileeni au fost mai păcătoşi decât toţi Galileenii fiindcă au pătimit acestea? Vă spun Eu vouă: Nu!, dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel. Sau acei optsprezece inşi peste care a căzut turnul în Siloam şi i-a omorât, credeţi oare că au fost ei mai păcătoşi decât toţi oamenii care locuiesc în Ierusalim? Vă spun Eu vouă: Nu!, dar dacă nu vă veţi pocăi, toţi veţi pieri la fel.” (Luca 13, 2-5). Dumnezeu „face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni, şi face să plouă şi peste cei drepţi şi peste cei nedrepţii” ( Matei 5, 45). Tot aşa, pandemia coronavirus vine deopotrivă şi peste cei buni şi peste cei răi. Dar de ce şi peste cei buni? Pentru că şi peste cei răi vin soarele şi ploaia, darurile şi binecuvântarea lui Dumnezeu.
Sfânta Scriptură ne spune să nu judecăm ca să nu fim judecaţi, dar când lucrătorii viei s-au găsit nevrednici, Domnul întreabă: „Deci, când va veni stăpânul viei, ce le va face lucrătorilor acelora?” (Matei 21, 40). De ce întreabă? Pentru ca să-i provoace „la judecată”, la cugetare, pe ascultători. După ce ascultătorii au „judecat” şi au cugetat au răspuns: „Pe cei răi cu rău îi va pierde, iar via o va da altor lucrători care-i vor da roadele la vremea lor” (Matei 21, 41). Aşadar, fiecare se cuvine „să judecăm”, nu acuzator condamnând pe cineva chiar păcătos fiind, ci să raţionăm, să judecăm ce ni se poate întâmpla dacă vom avea o atitudine sau alta, potrivită sau nu cu voia lui Dumnezeu.
Toţi ne aducem aminte cum s-a strigat adeseori: „Vrem spitale şi nu catedrale!”. Acest strigăt, fără să „judecăm” pe cineva, nu a fost o rugăciune pentru că nu se adresa lui Dumnezeu, dar a fost o ofensă, o jignire adusă lui Dumnezeu.
Înainte de patima Sa, când Iisus se afla în Betania în casa lui Simon Leprosul, „Maria luând o litră cu mir de nard curat, de mult preţ, a uns picioarele lui Iisus şi le-a şters cu părul capului ei; iar casa s-a umplut de mireasma mirului. Dar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Săi – cel care avea să-L vândă, a zis: De ce nu s-a vândut mirul acesta cu trei sute de dinari şi să-i fi dat săracilor? Iar el a zis aceasta nu pentru că îi era lui grijă de săraci, ci pentru că era fur şi, având punga, lua ce se punea întrânsa… că pe săraci îi aveţi pururea cu voi, dar pe Mine nu Mă aveţi pururi.” (Ioan 12, 3-8). Trei sute de dinari era echivalentul plăţii unui lucrător pe un an, o sumă destul de consistentă. Aici vedem foarte bine atitudinea celor care au strigat vrem spitale şi nu catedrale în vorbele lui Iuda. Atitudinea celor care ajută la construirea de biserici o vedem în gestul femeii care a uns cu mir de nard de mare preţ picioarele lui Iisus, Care nu i-a nesocotit şi nici nu le face nedreptate când zice că sărăci vor exista pururea tocmai pentru ca să avem spre cine ne îndrepta oricând mila şi ajutorul.
Mă întrebau elevii cărora le-am predat: De ce se construiesc biserici şi nu se construiesc spitale? Şi le-am răspuns printr-o întrebare. Dacă este atâta nevoie de spitale, de ce s-au desfiinţat spitalele din Şomcuta Mare şi Baia Sprie, şi nu a putut nimeni să-mi răspundă pentru că ei erau blocaţi nu la nevoia de spitale, ci la duhul protestului. Adevărul este că, cei ce strigă, nu văd că sunt manipulaţi de duşmanii Bisericii şi strigă datorită duhului protestului faţă de credinţă, Biserică şi Dumnezeu semănat în societate de aceşti duşmani. Sistemul de sănătate este în criză nu datorită Bisericii şi nici pentru că se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului - primul care a avut această idee a fost Mihai Eminescu -, ci pentru că România este condusă de duşmanii ţării, corupţi, jefuitori şi neputincioşi. Aceşti duşmani au în spate pe neomarxişti, adepţii aşa zisei politici corecte, globaliştii care promovează universalismul ideologiei comuniste şi care vor într-un anume viitor să construiască un fel de Statele Unite ale Planetei. Profesorul de la Harvard Ovidiu Hurduzeu spune că imperiul mondial al corporatocraţiei nu are nevoie de popoare constituite pe criteriu etnic: germani catolici în Germania, turci islamici în Turcia, români ortodocşi în România etc., ci de o populaţie metisată, încrucişată din toate punctele de vedere (rasă, etnie etc.) fără cultură, fără religie sau Biserici Naţionale, fără conştiinţă de neam şi fără tradiţii (cântec, joc sau costum naţional), un fel de tocană de legume, un fel de Turn al Babilonului alcătuit din inşi cu creiere spălate prin intermediul micului ecran (televizor, telefon, tabletă, laptop şi altele), o populaţie care la un moment dat va fi microcipată pentru a putea avea asupra ei control total. Conceptul de „metisare a Europei” a fost promovat de prin 1922 de către Kalergi şi care urmăreşte distrugerea creştinismului şi a rasei albe. Mă întrebaţi cum aş vrea eu? Vă răspund. Fiecare popor să fie liber să-şi promoveze propria cultură, limbă, religie sau elemente de identitate şi astfel să trăim împreună într-un raport de complementaritate şi să ne împărtăşim reciproc experienţe. Este şi ideea academicianului Constantin Bălăceanu Stolnici care spune că globalizarea să aibă în vedere doar partea financiară şi economică şi să nu se atingă de cea culturală sau spirituală.
Dacă cineva doreşte să mă infirme, să vină cu contraargumente reale şi îmi schimb convingerea.
Iubite cititor, te rog să faci împreună cu mine un scurt exerciţiu de logică: De ce nu se deconspiră criminalii comunişti? Răspuns: Pentru că suntem conduşi de complicii lor. În 1989, comunismul nu s-a terminat, ci numai s-a „privatizat”. Persecuţia împotriva Credinţei, Bisericii Naţionale şi a lui Dumnezeu înainte de 1989 s-a făcut pe bază de violenţă, iar acum se face pe bază de ispite, spune Marcel Petrişor - fost condamnat politic. Acestea se aruncă mai ales asupra tinerilor (plăceri păcătoase, alcool, tutun, droguri, tatuaje, nonconformism, concubinaj, căsătorii necreştine, avorturi şi multe altele). De ce mai mult asupra tinerilor. Pentru că mâine societatea, Biserica, ţara, vor fi aşa cum vor fi tinerii. Se vrea o societate laicizată, fără religiozitate şi fără Dumnezeu.
Spun şi aceasta că majoritatea liderilor comunişti n-au fost români şi nici majoritatea celor de azi. De asemenea, principalele televiziuni şi mijloace media sunt ale duşmanilor României, Bisericii Naţionale şi poporului român. Puteţi afla foarte uşor de pe internat ce etnie au avut majoritatea foştilor lideri comunişti şi ce etnie au actualii.
Cei ce strigaţi împotriva Bisericii, vă rog să observaţi că şeful penitenciarului din Colibaşi, Gheorghe Bălăşoiu, care ucidea şi dădea poruncă să se ucidă oameni nevinovaţi, are pensie pe lună 676.000.000 (milioane) lei vechi, adică peste 14.000 de euro, în vreme ce bunicii sau părinţii voştri…! Care guvernare de după 89 s-a împotrivit vreunei nedreptăţi. Nici una, aşa că nu vă amăgiţi, toţi sunt pe o mână. Care guvern a oprit jaful economiei? Au tăiat şi taie în continuare păduri (trei hectare pe oră) încât s-a dereglat sistemul ecologic, au falimentat unităţile economice ca să plece din ţară românii în stare să muncească şi să nască prunci. Au plecat mult peste 4.000.000 de români, a scăzut natalitatea şi se încurajează imigrarea asiaticilor. Au vândut 5.500.000 de hectare din cel mai bun pământ al ţării la străini (echivalentul Moldovei dintre Carpaţii Orientali şi Prut). Pământul în România este de şase, şapte ori mai ieftin decât în Uniunea Europeană. Au înstrăinat petrolul, s-a vândut flota (286 de vapoare), acum se bat pentru aur. Nu observaţi că tot ce fac este împotriva şi în dauna poporului român? Numai că fac subtil şi cu discreţie încât oamenii să poată fi uşor manipulaţi. În acest context se include şi lupta împotriva Bisericii Ortodoxe prin care se urmăreşte distrugerea poporului român.
Diavolul şi slujitorii lui ştiu teologie: „Bate-voi păstorul şi se vor risipi oile turmei.” (Matei 26, 31), de aceea caută să discrediteze conducătorii religioşi, iar credincioşii să se îndoiască de credinţa pe care aceştia o predică. Înconjoară marea şi uscatul ca să găsească vreun nefericit de preot căruia i s-a întâmplat o greşeală omenească şi în loc să dea informaţia ca ştire sau să nu o dea, televiziunile fac serial şi deformează informaţiile. Îi vorbesc de rău pe preoţi şi pe episcopi folosind cele mai licenţioase cuvinte pe motiv că au drept la liberă exprimare, dar în alte ipostaze, alţii să nu zică nimic despre ei pentru că sunt anti… nu ştiu ce. Şi de ce numai pe cei ortodocşi? Asta nu vă întrebaţi? Vă răspund eu. Poporul român a dăinuit în istorie prin Biserica Ortodoxă bimilenară pe care o avem din etnogeneză, spune Cristian Mititelu şi de aceea Mihai Eminescu o numeşte mama poporului român. Biserica Ortodoxă Română unitară este poporul român unitar, Biserica Ortodoxă Română dezbinată este poporul român dezbinat. Prietenii Bisericii Ortodoxe Române sunt prietenii poporului român, duşmanii Bisericii Ortodoxe Române sunt duşmanii poporului român. Lovesc numai în ortodoxie şi pentru că este majoritară şi pentru că a fost bine cotată în topul încrederii până ce s-au apucat s-o denigreze. Să dau un exemplu: De Sfânta Paraschiva nu se transmite Sfânta Liturghie sau predica Î.P.S. Mitropolit Teofan, ci doar cum s-au călcat pe picioare două bătrânele la sarmale. Asta-i democraţie şi respectarea drepturilor omului? Mincinoşii, mincinoşilor!
Nicolae Iorga spune, în 1939, în Sala Ateneului Român: „Dacă poporul român, prin vitregia soartei, îşi va pierde credinţa ortodoxă, va dispărea ca neam”. De aceea, iubiţi români, înţelegeţi că duşmanii Bisericii au ţinte îndepărtate. Ei vor distrugerea creştinismului în general şi a tuturor popoarelor Europei şi lumii. Şi nu construiesc o lume mai bună, sau o societate mai fericită. Am trăit vremea celor care ne-au ucis şi ne-au târât nevinovaţi în închisori ca să fim mai fericiţi. Deschideţi-vă ochii. Mincinoşii care au falsificat istoria şi au aruncat în spatele creştinismului toate relele, au comis în toată lumea, direct şi indirect, de la Karl Marx încoace, cam 260.000.000 de victime - crime - majoritatea pe timp de pace. Ce părere aveţi? Mai merită crezuţi?
Iisus a zis: „Biserica MEA, porţile iadului nu o vor birui.” (Matei 16, 18). Biserica este a lui Hristos, iar duşmanii Bisericii sunt duşmanii lui Hristos şi slujesc sau sunt, cu voie sau fără voie, „porţile iadului”.
Dragii mei, am văzut personal cum a vrut să spună un preot foarte popular şi cunoscut, ceea ce ştiam, că de la post şi de la Sfânta Împărtăşanie, de două mii de ani nu s-a îmbolnăvit nici un om. S-a tăiat înregistrarea cu esenţialul şi ce cuvinte jignitoare a rostit omul televiziunii la adresa preotului nu se pot reproduce nici într-o ipostază.
Domnilor, care sunteţi împotriva Bisericii Ortodoxe, şi care sunteţi atât de informaţi, nu ne puteţi spune un nume de om care s-a îmbolnăvit de la Sfânta Împărtăşanie? Sau voi v-aţi folosit de această ocazie pentru a-i îndepărta pe oameni de Biserică şi de Dumnezeu?
Este nevoie şi de spitale, nu zice nimeni, mai ales acum de bună seamă, dar, punându-vă atât de mult împotriva Bisericii, eu cred că Dumnezeu s-a supărat şi ne-a dat ocazia să stăm la o adică în spitale. Nu era mai bine să căutăm sănătatea în Biserică şi să o dobândim preventiv acolo, decât să ajungem să o dobândim curativ în spitale?
De câte ori am fost chemaţi de Dumnezeu, duminica şi-n sărbători, la Sfânta Liturghie, care este Ospăţul Dumnezeiesc al Împărăţiei, iar mulţi, foarte mulţi dintre noi nu doar că nu s-au scuzat ca cei din Evanghelie: „ţarină mi-am cumpărat”, „cinci perechi de boi mi-am cumpărat”, „femeie mi-am luat şi nu pot veni”, dar şi-au zis adesea: „stau acasă!”, „stau acasă!”. Ne-am cerut osândă? Ne-am condamnat pe noi înşine? Acum putem să stăm acasă. Şi trebuie să stăm, dar după ce va trece criza, vom conştientiza să fim mai credincioşi, mai buni şi mai înnoiţi sufleteşte?
Când a fost vorba să votăm în favoarea familiei după voia lui Dumnezeu, ni s-a spus să „stăm acasă” şi mulţi „au stat acasă”. Şi prin aceasta ne-am cerut osândă şi ne-a ajuns mustrarea lui Dumnezeu. Poate că vrea să ne dea ocazie să vedem cum au trăit credinţa creştină cei „din catacombe, din munţi, din peşteri şi din crăpăturile pământului”.
Oare câţi au ochi de văzut şi urechi de auzit cele ale lui Dumnezeu? Nu ştiu.
Iubiţi cei care citiţi, recunosc fără îndoială că în anumite puncte am fost mai dur şi poate inconfortabil pentru unii, dar nu există şansă pentru nimeni decât întoarcere la Dumnezeu şi la Biserica bimilenară pe care Hristos a întemeiat-o. Pentru aceasta trebuie pocăinţă necesară şi suficientă. Pandemia aceasta va trece într-un timp anume, o lună, două sau mai mult, dar necazuri vor mai veni şi mai mari şi este bine să ne găsească aproape de Dumnezeu şi în Biserică.
Pe vremea copilăriei mele, la noi în casă nu se negociau în principal trei lucruri: postul, rugăciunea şi mersul la Biserică. Mă întreb şi vă întreb: Ciuma aceasta pe câţi îi va întoarce la postul poruncit de Biserică, la rugăciune fierbinte şi la mers la Sfânta Liturghie în fiecare duminică şi sărbătoare? Nu aştept răspuns.
În evanghelia de la Luca, Mântuitorul zice: „Atunci vor începe să spună munţilor: Cădeţi peste noi!, şi dealurilor: Acoperiţi-ne!” (Luca 23, 30) arătând prin aceasta că necazuri pot să vină şi vor veni mai mari decât această ciumă. Când şi în ce fel numai Dumnezeu ştie. Important este să ne găsească pregătiţi. Când Pilat a cerut „demosului” – poporului manipulat desigur – „Iar arhiereii şi bătrânii au înduplecat mulţimile (au manipulat) să-l ceară pe Baraba, iar pe Iisus să-L piardă” (Matei 27, 20) pe cine să elibereze, poporul a strigat: „Nu pe Iisus, ci pe Baraba!... Iar Baraba era tâlhar” (Ioan, 18, 40).
Dragii mei, nu vă lăsaţi manipulaţi de duşmanii lui Iisus şi ai Bisericii Lui, preferându-l pe Baraba şi pe tâlharii dovediţi. Vă invit, ca şi mine, să aveţi faţă de Ortodoxie pentru care şi-a dat viaţa Brâncoveanu şi cei patru fii ai săi Constantin, Ştefan, Radu şi Matei împreună cu sfetnicul Ianache, atitudinea lui Ioan Alexandru pe care o aflăm în poezia „Imnul lui Constantin Brâncoveanu”:
„Sece carnea mea de pe pământ
Putrezească sufletul în mine
De voi ruşina credinţa ta
Brâncovene frate Constantine”.
Dragii mei, dacă mai aveţi îndoieli, pe mine păcătosul mă puteţi contesta, dar realităţile evidente, sau personalităţile pe ale căror idei şi afirmaţii mi-am sprijinit argumentele, nu le puteţi contesta decât dacă veţi ajunge cel puţin la nivelul lor. Până atunci, să vă lumineze şi să vă binecuvânteze Dumnezeu.
Pr. Florian Nechita