• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 27 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

Vrei să vorbim despre asta? / Indecizia

Unele dintre cele mai mari daruri ale speciei umane este liberul arbitru şi puterea de a decide ce este mai bine pentru noi. Dar, în unele cazuri, aceste daruri preţioase devin o corvoadă şi o problemă în sine.

De exemplu, ai nevoie de un coleg de cameră – pe cine alegi din cei doi sau trei candidaţi? Ai nevoie de un telefon nou – pe care îl alegi din vasta selecţie de pe piaţă? Să vorbim despre carieră – deja lucrurile se complică şi devin confuze.

Dacă ne analizăm viaţa îndeaproape, observăm că noi luăm decizii în fiecare zi. Pentru a putea lua o decizie mai uşor şi să nu ne mai simţim pierduţi, în primul rând ar trebui să înţelegem motivele din spatele indeciziei noastre.

Când trebuie să alegem între mai multe opţiuni, pe lângă avantajele fiecăreia dintre ele, mai trebuie să luam în calcul şi dezavantajele. Acestea din urmă ne vor asigura că vom face cea mai potrivită alegere pentru noi. Totul se rezumă la ce fel de consecinţe putem accepta. Cele mai multe persoane cred că evitarea luării unei decizii vine din teama de a alege greşit. Chiar dacă acesta este un factor incontestabil, totuşi, la baza dificultăţii de a lua o decizie stă un alt motiv, şi anume, incapacitatea de a accepta consecinţele.

Tendinţa de a nu accepta ce se întâmplă în viaţă în general este cauza mai multor deficite ale personalităţii noastre. Acceptarea nu înseamnă că ne place situaţia în care ne aflăm, ci înseamnă că ne construim un plan mai bun pentru a ne atinge scopul.

Data viitoare când ne dăm seama că am luat iniţial o decizie mai puţin bună sau ceva din viaţa noastră nu funcţionează corespunzător, vom învăţa ca pe viitor să alegem mai bine. Avem abilitatea de a învăţa din alegerile greşite pe care le facem şi să le acceptăm prin construirea unor strategii mai bune. Negreşit, vom deveni mult mai buni la luarea deciziilor. Pentru a ne asigura că am ales cel mai bine, am putea să ne facem un plan de management al consecinţelor. Astfel, indiferent de rezultate, suntem pregătiţi să ne reducem pierderile. Totodată, ne simţim şi mai confortabil cu alegerea făcută şi putem să acceptăm cu mai mare uşurinţă faptul că există şansa ca lucrurile să nu se desfăşoare aşa cum ne dorim.

Dorinţa noastră pentru câştiguri imediate în pofida celor corecte dar târzii este o altă cauză a deciziilor mai puţin potrivite. În general, oamenii nu au răbdare şi înclină înspre lucrurile rapide şi distractive, mai mult decât înspre cele corecte şi durabile.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.