• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iulie , 2014

Vizită internaţională de documentare la Romaltyn

Un grup de studenţi germani şi austrieci au vizitat, vineri, 18 iulie, societatea Romaltyn Mining. Evenimentul a avut loc în cadrul unei şcoli de vară organizate de Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, ce se derulează pe parcursul a două săptămâni. În acest timp, studenţii au avut ocazia să viziteze mai multe amplasamente din Ungaria şi România, în special pe probleme legate de mediu, dar şi de urbanism şi organizarea teritoriului, dezvoltare regională etc.

 
 

Grupul, format din 13 studenţi şi doi profesori însoţitori, a făcut o oprire la Romaltyn de doar câteva ore, însă timpul a fost suficient pentru ca tinerii să poată vedea cu ochii lor efectele activităţii industriale din minerit, dar şi activitatea firmei Romaltyn, care s-a angajat să scape oraşul de milioane de tone de material poluator. În imediata vecinătate a municipiului reşedinţă de judeţ, studenţii au putut să vadă Iazul Central, care poluează zona de zeci de ani.

 

După vizitarea acestui amplasament, grupul s-a deplasat la Iazul Aurul, care este singurul construit conform tuturor normelor europene, singurul autorizat, de altfel. Aici, tinerii au fost interesaţi de procesul tehnologic prin care sterilul prelucrat la uzină este depozitat, respectându-se condiţiile de mediu.

De asemenea, au fost interesaţi să vadă staţia de tratare a apei, construită după o tehnologie de ultimă oră. „Apa tratată este monitorizată automat, fără intervenţie umană. Dacă nu corespunde, este redirecţionată automat spre un nou ciclu de tratare”, au explicat specialiştii din cadrul Romaltyn Mining.

 

Vizitatorii au pus o mulţime de întrebări, unul dintre ei fiind foarte interesat de efectele pe termen lung ale acestor măsuri de ecologizare. „În Germania e foarte importantă tema reziduurilor radioactive. Şi pentru că există foarte multe reziduuri care se testează pe un termen prea scurt, nu se ştie încă ce efecte au pe termen lung asupra împrejurimilor”, a tradus pentru tânărul student însoţitoarea grupului, Xenia Havadi, cadru didactic la Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii Babeş - Bolyai (UBB).

 

„Se referă în general la faptul că se fac proiecte şi teste, dar poate că există anumiţi factori la care nu ne gândim şi care ar putea influenţa pe termen lung aceste măsuri”, a continuat ea să explice îngrijorarea tânărului. Studentului i s-a explicat, apoi, că Iazul Aurul urmează a fi ecologizat şi monitorizat încă 30 de ani după închiderea activităţii, până când acesta va fi integrat în natură.

Tot cu această ocazie, studenţilor li     s-au prezentat imagini cu Iazul Săsar (Meda), înainte de a fi prelucrat, dar şi din timpul procesării. Apoi, ei au putut vedea cu ochii lor cum arată astăzi câmpul înierbat pe care a fost amplasat acest iaz. Imaginile au vorbit de la sine, iar participanţii la această vizită s-au declarat impresionaţi.

 

Alte două studente au opinat că vizita a fost foarte interesantă şi chiar i-au cerut organizatoarei să includă în program acest obiectiv şi pe viitor, explicând că nu au mai avut oportunitatea să vadă un astfel de proiect.

„Sunt încântate pentru că li s-a explicat tot procesul pe înţelesul lor, chiar dacă nu cunosc chimie sau alte elemente despre acest proces. Au fost foarte impresionant să vadă şi amploarea acestei situaţii care este în Baia Mare, legat de reziduurile industriale, dar şi măsurile ce se pot lua”, a menţionat Xenia Havadi.

 

Întrebată dacă i se pare un proiect util pentru comunitate, Xenia Havadi a răspuns: „Din ce am văzut aici, pare un proiect pozitiv pentru comunitate, pentru că elimină unele situaţii care au fost şi înainte de accidentul din 2000, dar şi pentru că rezolvă situaţia unor locuri de muncă”.

 

Şcoala de vară organizată de UBB are susţinere şi din partea unei asociaţii germane care se ocupă de schimburile academice, atât între studenţi, cât şi între cadre universitare. Evenimentul se desfăşoară pe durata a două săptămâni, iar o parte din timp a fost petrecut în Ungaria. Temele abordate în cadrul acestui eveniment au fost legate de amenajarea teritorială şi dezvoltare regională, atât în zona rurală, cât şi cea urbană. Una dintre tematicile abordate este mineritul şi implicaţiile lui economico-sociale şi de mediu.

Pe lângă cei 13 studenţi, la Baia Mare au mai fost prezenţi conf. univ. dr. Schreiber Eckart Wilfried şi şef de lucrări dr. Havadi - Nagy Kinga Xenia, ambii de la UBB. Din partea Romaltyn, explicaţiile au fost date de directorul executiv, ing. Mircia Bizo şi de responsabilul de iaz, ing. Aurel Zaharia.

 

Conducerea Romaltyn Mining este deschisă oricăror iniţiative de acest gen şi oferă posibilitatea vizitării tuturor amplasamentelor tehnologice aparţinând societăţii, în cadru organizat, cu oferirea explicaţiilor privind procesul tehnologic şi măsurile luate pentru reducerea la minimum a riscurilor pentru populaţie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.