Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Virusul iresponsabilității lovește România
În timp ce în China situația generată de coronavirus pare să se amelioreze, situația din Europa devine tot mai alarmantă. Săptămâna trecută, întreaga Italie a intrat în carantină. Numai că măsura a fost făcută publică înainte de a intra în vigoare, astfel că, mulți cetățeni, printre care și români, au părăsit țara înainte de impunerea restricțiilor. România este amenințată de un val important de îmbolnăviri cu coronavirus în următoarele două săptămâni. Din păcate, criza este accentuată de iresponsabilitatea cetățenilor care nu respectă izolarea la domiciliu sau mint autoritățile cu privire la locul din care vin. Mai mult, noul coronavirus a generat panică și în sectorul economic I Cum este influențat mediul de afaceri, ce măsuri au fost luate în județ și în țară, și cum evoluează situația pe plan mondial?
Situația generată de coronavirus a ajuns la cote alarmante. Cu peste 15.000 de cazuri de infecții și aproape 200 de morți într-o singură zi, Italia, cea mai afectată țară din Europa și țara în care lucrează cei mai mulți români, a luat săptămâna trecută măsuri fără precedent după al doilea război mondial. Inițial s-a declarat carantină în provinciile de pe „harta roșie”.
Măsura însă a ajuns în spațiul public cu o noapte înainte de a fi pusă în aplicare, astfel că, foarte mulți cetățeni, printre care și români, au plecat din zonele care urmau să intre în carantină. În scurt timp, premierul italian a anunțat că întreaga țară intră în carantină. Însă, mulți cetățeni părăsiseră deja Italia, situație care a generat panică.
Deși situația e gravă, iar autoritățile spun că salvarea stă în mâinile oamenilor, se pare că măsurile nu sunt tratate cu seriozitate. Adriana Pop, o maramureșeancă care locuiește în Italia, povestește că: „Lucrurile s-au agravat pentru că multă lume nu a luat în serios avertismentele. Acum suntem toți în zona roșie, pentru că în zona aflată inițial în carantină, cu un simplu certificat completat de mână puteai să intri și să ieși oricând, pentru probleme de muncă sau personale. Multe restaurante sunt închise, pentru că orice activitate poate fi operativă doar între orele 6 și 18. În magazine ne dau voie doar 2-3 persoane deodată, înăuntru fiind 20 de persoane, dar la coadă stau toți îngrămădiți și atunci mă întreb ce sens au aceste măsuri? Spitalele sunt toate pline, și mulți spun că în curând vor fi nevoiți să aleagă pe cine salvează și pe cine nu, în funcție de vârstă și starea de sănătate. E foarte trist. Pe deoparte, lumea se sperie; pe de altă parte, nu reacționează responsabil. Sunt sute de persoane în piață, care stau pe băncuțe, beau cafea și aperitive și apoi se plâng că nimeni nu face nimic pentru ei. Dar tu pentru tine ce faci? Ei se plâng, dar când li se impun reguli nu le respectă. Lumea continuă să circule, merg dintr-un oraș în altul, din zonă roșie în zonă portocalie, nimeni nu se uită, nimeni nu stă în casă, toți sunt pe afară. Am văzut un reportaj dimineață, și un doctor care spune că peste o lună/două maxim, lumea nu va mai muri de coronavirus, ci de o simplă apendicită, pentru că nu va mai fi loc în spital, și atunci bolile comune nu se vor mai putea vindeca pentru că nu vei avea unde. În sudul Italiei, situația este drastică pentru că acolo nu au spitale și condiții medicale la același nivel. Deocamdată, acolo nu au fost descoperite foarte multe cazuri, dar așa cum românii noștri
s-au speriat și, inconștienți au plecat spre casă, tot așa și sudiștii s-au întors în sudul Italiei și asta va duce probabil la o revoltă din partea lor, pentru că ei sunt conștienți că nu îi mai ajută nimeni, nu au condiții, spitale, situație financiară etc. Deocamdată, măsurile s-au prelungit până în 3 aprilie: cinematografele, școlile, teatrele etc. sunt închise, restaurantele sunt deschise până la ora 18. Se impune păstrarea distanței, dar bineînțeles că nu o respectă nimeni. Noi, barmanii suntem într-o situație absurdă, pentru că trebuie să le spunem să respecte aceste măsuri, altfel îţi închid activitatea, primești 3 luni de pușcărie. Dar la cei care vin din zona roșie nu le face nimeni nimic. Eu la început nu am fost panicată, dar acum, văzând cum evoluează toată problema asta, îmi pun semne de întrebare, pentru că fără cooperare nu știu ce va fi. Începe să fie cam critică situația, dar dacă vii pe stradă nu se simte, se comportă la fel. E foarte mare diferența între cum au reacționat chinezii și cum reacționează italienii la măsurile impuse. Aici nimeni nu respectă regulile”.
Pe facebook a fost creat de către Primăria Borșa, un grup „Sprijin pentru sănătatea borșenilor din Italia”. În ultimele zile au fost postate zeci de mesaje alarmante, de genul: „Acum poate nu mai pleacă nimeni spre România, să ne îngrijorăm pentru cei care au plecat deja, o să aflăm peste 7-14 zile, când virusul o să se manifeste, nu s-a terminat nimic încă.” sau „Din câte știu, în oraș au venit foarte mulți din Italia și nu a stat nimeni izolat la domiciliu, deci virusul a circulat la greu în tot orașul, ne vom trezi mai rău decât Italia, cu tot orașul infectat!”.
Din păcate, greşeala italienilor pare să fie repetată în România. În această săptămână, numărul infecțiilor cu coronavirus a crescut îngrijorător în țara noastră, în principal din cauza iresponsabilității și minciunii. Este suficient să amintim cazul fostului șef din Poliția Capitalei, care a mințit la internarea în spitalul MAI și și-a îmbolnăvit toată familia între care o fetiță de 3 ani și o femeie gravidă, două cadre medicale din spital; a băgat în carantina spitalul MAI, ADP sector 4, unde era angajat, și Primăria Generală a Bucureștilor, fiindcă nora polițistului lucrează acolo. Sau cazul angajatei Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, care a fost la Roma pe 27 februarie, la întoarcere nu a spus nimănui nimic ca să nu fie izolată la domiciliu 14 zile. A mers la serviciu a doua zi după vizita în Italia. S-a simțit rău pe 4 martie, dar nu a anunțat nici atunci, a cerut concediu de odihnă. În 7 martie, după 10 zile de la revenirea de la Roma, a fost pusă în carantină și diagnosticată pe data de 8 cu coronavirus. A intrat în contact cu 29 de oameni, toți izolați acum. OSIM e în carantină. A fost închisă și bucătăria de la Guvern, fiindcă unul din colegii de birou ai femeii e fiul bucătăresei de la Guvernul României. Sau cazul sutelor de români care au venit în țară prin Grecia sau Republica Moldova, să „fenteze” autoritățile. De altfel, săptămâna trecută au fost întocmite zeci de dosare penale din cauza acestui fapt. Avem un milion de români reveniți din Italia în ultimele 2 săptămâni conform șefului Poliției de Frontieră, dar nu se știe câți respectă carantina.
În Sighetu Marmației, într-o singură zi au intrat în carantină peste 30 de persoane. În multe localități, vecinii au sunat la poliție să anunțe că au sesizat că consăteni de-ai lor s-au întors din străinătate, în special din Italia. În comuna Șișești, de exemplu, unde au venit 10 persoane din zonele de risc în ultimele zile, primarul a făcut apel la cetățeni să îl sune direct în cazul în care observă cetățeni întorși acasă, care nu respectă regulile de autoizolare.
Pentru a face față amenințării răspândirii coronavirusului, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a luat săptămâna trecută o serie de măsuri drastice, printre care închiderea școlilor și grădinițelor, până în 22 martie. De asemenea, a fost suspendat traficul aerian și feroviar spre și dinspre Italia, până la sfârșitul lunii martie, și s-a impus un control drastic la vamă. Toți cei care intră în țară trebuie să completeze declarații pe proprie răspundere, iar cei care vin din zonele de risc, intră direct în carantină. A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitaclul în mijloacele de transport. Evenimentele cu peste 1.000 de persoane sunt interzise, pentru evenimentele cu un număr de maxim 100 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul Direcției de Sănătate Publică.
La mijlocul săptămânii, s-a întrunit și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, care a decis, printre altele, interzicerea organizării de târguri și expoziții în județul nostru, până la data de 31 martie a.c.: „Măsura stabilită poate fi prelungită în funcție de evoluția situației la nivel național. De asemenea, se suspendă transportul rutier de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport, până la data de 31 martie a.c., spre Italia și din Italia. Operatorii de transport rutier de persoane care efectuează servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale, care tranzitează Italia, au obligația de a comunica cetățenilor / maramureșenilor care se vor îmbarca faptul că vor intra în carantină, respectiv autoizolare pe teritoriul țării și își vor asuma responsabilitatea prin completarea unei declarații pe propria răspundere la îmbarcarea în vehicule. Pentru evenimentele organizate cu un număr maxim de 100 de participanți nu mai este nevoie de obținerea avizului de evaluare a riscului de la Direcția de Sănătate Publică. Măsuri obligatorii ce revin unităților de alimentație publică, furnizorilor de servicii publice și private: unitățile de alimentație publică (hyper-market, super-market, market, magazine de cartier, cluburi, baruri, cafenele, restaurante etc.), dar și furnizorii de servicii publice sau private au obligația de a lua măsuri pentru asigurarea: dezinfecției frecvente a suprafețelor, în special în zona caselor de marcat, precum și în alte locuri expuse; evitarea aglomerării de persoane în spațiile comerciale; dezinfectarea frecventă a habitaclului mijlocului de transport la finalizarea traseului (scaune, bare și suporți de susținere, uși etc.). Toate instituțiile publice și private, inclusiv agenții economici trebuie să asigure la toalete materiale destinate igienei personale (săpun, prosoape hârtie, uscătoare de mâini), dezinfecția frecventă a clanțelor ușilor, precum și a altor suprafețe expuse (mese, conferințe, birouri etc.). Autoritățile cu responsabilități în gestionarea riscului manifestat de COVID-19 vor intensifica acțiunile preventive derulate în spațiile publice cu aflux de persoane în vederea conștientizării populației cu privire la importanța respectării măsurilor de sănătate dispuse”, se arată în comunicat.
Ulterior, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc ședința Grupului tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. În urma acestei ședințe, au fost propuse spre aprobarea CNSSU mai multe măsuri printre care:
- Suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu COVID-19, în afara teritoriului României. Lista de medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătății;
- Recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. - Pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie, în aceleași condiții menționate mai sus, în perioada 12-31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire.
- Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire;
- Sistarea activităților cu public pentru muzee. Măsura este valabilă, de asemenea, până la 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire etc.
De asemenea, Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare a intrat în carantină totală până la 31 martie 2020, respectând, astfel, deciziile anunțate de secretarul de stat Raed Arafat, în cursul zilei de duminică, 8 martie 2020. Pe 31 martie se va face o evaluare a riscului de infectare cu COVID-19, iar atunci se va decide dacă interdicţia se va ridica sau se va prelungi. Unele instituții publice, cum este cazul Casei de Pensii Județene Maramureș, și-au restrâns activitatea cu publicul.
Dincolo de riscul ca numărul persoanelor infectate cu coronavirus să crească, există numeroase implicații ale acestei crize. Deocamdată, toate evenimentele publice, fie că vorbim de Zilele comunelor sau de evenimente culturale, sunt sub semnul întrebării. Iar partea cea mai dureroasă a acestui context e reprezentată de temerile economice.
O serie de agenţi economici aveau deja probleme din cauza întârzierii livrării unor echipamente sau materiale din China. Situația din Italia generează reacții în lanț în România, având în vedere că italienii se numără printre principali investitori din ţara noastră. Dacă mai punem la socoteală pierderile companiilor aeriene, ale celor de transport, turism sau micile afaceri care au de suferit din cauza măsurilor impuse, cum sunt firmele de catering afectate de suspendarea cursurilor școlare, avem tabloul complet și sumbru al unei situații care nu știm încotro merge și unde se va opri. Tocmai de aceea, la nivel național se solicită soluții de sprijinire a sectorului economic, așa cum au luat sau vor lua toate statele importante. Potrivit specialiștilor, se așteaptă însă ca vârful epidemiei să fie în preajma Sărbătorilor Pascale.
Vom reveni.
* * *
Gabriel Zetea, vicepreședinte CJSU: „Lansez un apel la calm și recomand maramureșenilor respectarea tuturor măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19”
Vicepreședintele CJSU, Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș a făcut un nou apel la calm, sugerând maramureșenilor să încerce să nu răspândească panică. „Am propus să facem periodic comunicări oficiale și să anunțăm faptul că lucrurile pot fi ținute sub control. Astfel, îi îndemn pe maramureșeni să nu facă provizii pe luni de zile înainte și nici să golească rafturile magazinelor, deoarece în afara unor alimente neperisabile, celelalte produse oricum trebuie achiziționate la anumite intervale de timp. Recomand, însă, ca atunci când se fac cumpărături, acestea să fie realizate pentru o perioadă de câteva zile, maximum o săptămână, evitându-se astfel drumurile zilnice la magazin și aglomerările mari în hipermarketuri.
Depinde de fiecare dintre noi să transmitem mesaje de încredere și, cel mai important, pe lângă a respecta regulile elementare transmise pentru prevenirea COVID-19, să încercăm să nu ne panicăm și să nu îi panicăm pe cei din jur”, a declarat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședinte al CJSU Maramureș.
* * *
Măsuri la nivelul municipiului Baia Mare
Săptămâna trecută, Comitetul Local pentru Situații de Urgență de la nivelul municipiului Baia Mare, a dispus o serie de măsuri suplimentare pentru a limita răspândirea infecțiilor cu coronavirus: a fost suspendată activitatea creșelor; s-a dispus fragmentarea activității instituțiilor publice care oferă servicii directe de relații cu publicul; în privința centrelor sociale pe care le deține municipiul Baia Mare, în special cele care au proiecte cu părinți și copii, precum și activități comune cu aceștia, respectiv cu asistenții sociali, s-a decis limitarea activității acestora; în cazul proiectelor cu finanțare europeană s-a luat măsura amânării până după data de 31 martie.
Nu în ultimul rând, s-a dispus
coordonarea și verificarea în
continuare a dezinfecţiei şi sterilizării spațiilor și a mijloacelor de transport în comun pe care le deține societate Urbis.
O altă hotărâre adoptată vizează centrele sociale ale municipiului Baia Mare care dețin spații de cazare, respectiv spațiile de locuit comasate în clădiri distincte – Horea 46 și Melodiei 2, dar și alte spații cum ar fi blocul R1A care se finalizează acum la intersecția B-dului Republicii cu Vasile Alecsandri, în total 200 de locuințe care vor fi puse la dispoziția autorităților pentru a deveni spații de cazare – izolare pentru cei care, în perspectivă, ar putea fi nevoiți să intre în carantină. „În raport cu această decizie vom genera și mobilarea acestor spații pentru că izolarea se face individual și este necesar ca inclusiv chestiunile de ordin sanitar - locativ să fie puse la punct, respectiv dotările să fie cel puțin la standard minim. Vom face o adresă către Ministerul de Interne, respectiv Ministerul Apărării cu privire la spațiile pe care le dețin pe B-dul Unirii, spații care au un anumit caracter locativ și care sunt utilizate doar în anumite situații, pentru a putea fi utilate și folosite în cazul în care situația o va cere. Vom proceda la fel cu Direcția de Tineret și Sport, respectiv vom identifica acele clădiri cu funcțiunea de cazare, în principal izolate și fără impact economic negativ pentru proprietari astfel încât să poată fi folosite dacă va fi nevoie pentru izolare. În plus, avem în vedere ca cele două cantine sociale din municipiu,
respectiv trei dintre cantinele unităților școlare din Baia Mare cu personalul pe care o să îl identificăm și care va fi strict dedicat acestor acțiuni, să ofere servicii de catering, respectiv de furnizare a hranei persoanelor aflate în izolare. Ne dorim să avem izolarea cât mai mult orientată spre domiciliu și să asigurăm tot acolo aceste servicii de asigurare a hranei, respectiv anumite servicii de consiliere și consultanță sau orice alt sprijin pe care putem să îl dăm cetățenilor, decât să avem aglomerări în alte tipuri de clădiri. Municipiul Baia Mare va efectua o acțiune de distribuire de materiale de dezinfecție pentru cetățeni, dar și o amplă campanie de informare, clară și orientată direct către cetățean. Acțiunea va fi coordonată de Municipiul Baia Mare, dar și achitată de către autoritatea locală. Bineînțeles, în acest sens, vom colabora cu cei care dețin spații publicitare care vor putea fi folosite în scopul mediatizării măsurilor de prevenție”, a spus primarul Cătălin Cherecheș.
Îndemn părintesc la vreme de încercare
Ținând cont, pe de-o parte, că măsurile luate în întreaga țară sunt cele care limitează numărul de persoane ce pot participa în spații închise (deci și în biserici) la 100, iar pe de altă parte, că Biserica este chemată în aceste vremuri de boală și suferință să înmulțească rugăciunile și să sporească postul și fapta bună creștină, îndemnăm slujitorii Sfintelor Altare ca la Sfânta Liturghie, la Ectenia întreită, și la toate Slujbele care se vor săvârși în această perioadă la parohii și mănăstiri să fie citită rugăciunea pe care Patriarhia Română a trimis-o în teritoriu cu această îndrumare, nutrind credința neîmpuținată și nădejdea statornică că Dumnezeul milei și al îndurărilor ne va izbăvi și de această încercare prin care trece omenirea.
În vremuri de molime și boli, Biserica nu poate intra în carantină, iar Hristos nu trebuie închis între ziduri, El este Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre și vrea, și trebuie să fie cu noi spre a ne aduce liniște, pace și grabnică izbăvire din toată strâmtorarea, precum și alinare și vindecare.
Pentru a fi în acord cu măsurile luate și recomandările făcute de autorități, dar și pentru ca Biserica să-și îndeplinească misiunea ei de Mamă rugătoare pentru fiii săi, slujbele de la parohii și mănăstiri vor fi săvârșite de către preoți și monahi în interiorul spațiului de cult cu participarea unui număr de sub 100 de persoane, iar în aer liber pe altarele de vară sau în pridvoarele bisericii cu o participare mai numeroasă.
De asemenea, facem un apel părintesc către frații și surorile noastre veniți în această perioadă acasă din străinătate, să răspundă neîntârziat și cu sinceritate solicitărilor autorităților medicale și administrative locale sau județene de a-și anunța reîntoarcerea acasă și a respecta toate măsurile impuse în această perioadă, pentru a nu-și expune, pe de-o parte, familiile, iar pe de altă parte, comunitatea în care au revenit, riscului îmbolnăvirii. (...)
În urma discuțiilor purtate cu Prefectul Județului Maramureș și reprezentații Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș, a fost revizuită și clarificată hotărârea luată în acest sens, punându-se în acord cu hotărârea luată la nivel național.
Biserica Ortodoxă Română, ca o instituție venerabilă și responsabilă, ce a trecut împreună cu poporul român credincios prin multe situații limită și a știut să gestioneze cu înțelepciune și să-și îndeplinească misiunea ei în sânul poporului credincios rămâne aceeași, alături în toate încercările prin care trece acesta.
Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, în colaborare cu instituțiile implicate, a convenit, dacă va fi nevoie, să pună la dispoziție în unele mănăstiri și locații proprii spații pentru găzduirea celor în carantină. (...)
Să facem din România creștină o Sfântă și Mare Biserică, rugându-ne în locașurile de cult și în afara lor, în familie și la locul de muncă, pentru ca Dumnezeu să abată de la noi primejdia ce ne-a cuprins și toată boala aducătoare de moarte, spre a ne putea pregăti în liniște și pace de Praznicul cel Sfânt al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
Dumnezeu să ocrotească lumea!
Dumnezeu să ocrotească România!
Dumnezeu să ocrotească Poporul Român!
Baia Mare,12 martie 2020
† IUSTIN, Episcopul Maramureșului și Sătmarului