Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Valori de multiculturalitate şi multiconfesionalism în siturile Natura 2000 Pricop Huta - Certeze, Tisa Superioară şi 2573 Pădurea Ronişoara
Astăzi multiculturalitatea e o realitate care defineşte din plin cele două situri. Diferitele etnii trăiesc alături şi împart teritoriul de secole întregi, în pace, având respect pentru confesionalitatea şi culturalitatea tuturora. Un astfel de exemplu avem la Mănăstirea Bixad unde de 300 de ani se adună populaţia din mai multe judeţe, anual, să sărbătorească împreună ziua Adormirii Maicii Domnului.
O parte a credincioşilor şi în zilele noastre străbat drumul pe jos ca odinioară, purtând pe frunte crucea de lemn care era împodobită cu cununi de grâu şi stergare albe, cântând imnuri religioase. Din revista Hirnok, din 1841, aflăm că această sărbătoare adună la Mănăstire şvabi, români, ucraineni şi unguri din Ugocea, Sătmar şi Maramureş. După terminarea liturghiei, participanţii se duceau împreună la joc. Şi în zilele noastre a rămas cel mai vestit loc de pelerinaj din zonă, atracţia Mănăstirii fiind Icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, care, din spusele călugărilor, a făcut mai multe minuni.
Acest tip de eveniment aduce o valoare atât culturală zonei, cât şi una economică, dat fiind faptul că numărul pelerinilor poate depăşi 30000 de persoane. Ţara Oaşului şi Ţara Maramureşului sunt adevărate modele de toleranţă inter-etnică, de multiculturalitate şi multiconfesionalism. Atunci când vorbim despre multiculturalitate, vorbim despre unitate şi diversitate.
Diversitatea este esenţa multiculturalităţii, ea ne prezintă diferenţele dintre culturi şi, totodată, frumuseţea de a le găsi în acelaşi loc. Acestea sunt adevărate valori pentru cele 2 situri Natura 2000, iar valorificarea lor va aduce bunăstare comunităţilor locale.
Katona Payer Sebastian
Mareş Lucian