• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

Vă ordon: plătiţi-vă arieratele!

Nivelul arieratelor a atins pragul de 1,18 miliarde de lei, astfel că, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulară către Consilii Judeţene şi primării în care le cere să-şi plătească datoriile. 

 
 
„Având în vedere ordinea stabilită de lege pentru aceste sume, vă rugăm să luaţi toate măsurile ce se impun, astfel încât, consiliul judeţean să aloce cu prioritate sume pentru achitarea arieratelor înregistrate de unităţile administrativ-teritoriale şi, numai după achitarea integrală a acestora, să aloce sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală”.
 
Aşa sună “directiva” transmisă de Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget Consiliilor Judeţene şi primăriilor. Nivelul arieratelor a crescut la 1,18 miliarde de lei în luna ianuarie, cu aproximativ 40% mai mult decât evaluarea făcută pentru luna decembrie a anului trecut. Totuşi, decizia şi directiva lui Voinea i-a înfuriat pe aleşi, care s-au plâns premierului că dacă se plătesc toate arieratele nu mai pot susţine proiectele locale.
La sfârşitul lunii februarie, Consiliile Judeţene şi primăriile au primit o circulară semnată de ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, prin care li se cere să “ia toate măsurile care se impun pentru alocare cu prioritate a sumelor pentru achitarea arieratelor.
În document, se precizează că doar după plata acestor arierate se vor aloca sume şi pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală şi a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. Şefilor de Consilii Judeţene li se reaminteşte că există o lege pentru reducerea arieratelor, dar şi un angajament luat în faţa Fondului Monetar Internaţional.Potrivit documentului, sumele defalcate din TVA pe care le primesc judeţele, dar şi cele din taxele locale şi impozite se repartizează pentru: achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor şi pentru cofinanţarea de proiecte de dezvoltare locală sau de proiecte de infrastructură. Mai mult, vă reamintim că ordinul de a-şi plăti arieratele a devenit lege.
 
La sfârşitul lunii ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care administraţiile locale care înregistrau la acea dată arierate, respectiv datorii al căror termen scadent a fost depăşit cu 90 de zile, au fost obligate să reducă volumul acestora cu 85% până la finele lunii martie. În caz contrar, primăriile sunt ameninţate cu blocarea plăţilor.
 
În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 104/21.02.2013, a fost publicat Ordinul viceprim-ministrului, ministrului Finanţelor Publice nr. 241/2013 privind împuternicirea personalului direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti în vederea efectuării unor verificări cu privire la arieratele şi plăţile restante înregistrate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
 
Potrivit actului normativ menţionat mai sus, se împuterniceşte personalul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti să efectueze, până la 28 februarie 2013, verificări cu privire la arieratele şi plăţile restante înregistrate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale.
 
Verificările la nivelul unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale vor viza următoarele:
- evidenţierea corectă a arieratelor (plăţi restante mai mari de 90 de zile) înregistrate în contabilitatea acestora la data de 31 ianuarie 2013;
- evidenţierea corectă a plăţilor restante, cu o vechime cuprinsă între 1 şi 90 de zile, înregistrate în contabilitate la data de 31 ianuarie 2013.
 
În cazul în care, în urma verificărilor efectuate conform prevederilor de mai sus la o unitate/subdiviziune administrativ-teritorială se constată o creştere cu peste 20% a arieratelor în sold la 31 ianuarie 2013 faţă de cele în sold la 31 decembrie 2012, se va solicita Activităţii de Inspecţie Fiscală din cadrul structurilor Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală competente efectuarea de controale încrucişate la furnizorii de bunuri, prestatorii de servicii şi executanţii de lucrări care au de primit de la autorităţile administraţiei publice locale sume ce au devenit arierate în luna ianuarie 2013.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.