• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 26 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2019

Vă mulţumim! Vă iubim!

Pentru oamenii „GAZETEI de Maramureş”, cei 17 ani reprezintă peste 6.200 de zile în care au trudit pentru ca minunatul nostru săptămânal să poată ajunge în fiecare sâmbătă dimineaţa în chioşcurile de ziare. Este mult, este puţin, putem discuta la nesfârşit. Dar pentru oamenii care lucrează la acest ziar a însemnat totul sau aproape totul.

Poate nu am fi reuşit să avem cel mai minunat ziar din întreaga lume dacă nu am fi avut prie­teni şi colaboratori pe măsură.
În aceste două pagini, o parte a celor care ne-au fost alături, într-un fel sau altul, ne trimit gânduri din inimă. Le mulţumim!
Aşa cum le mulţumim şi celor care nu au trimis gânduri în scris. Şi le mulţumim cititorilor noştri fără de care nu am exista!
 

 

Mesajul Președintelui Consiliului Județean Maramureș, la aniversarea a 17 ani de la primul număr al „GAZETEI de Maramureș”
 

Au trecut 17 ani de când „GAZETA de Maramureș” a văzut pentru prima dată lumina tiparului și a debutat pe piața publicistică maramureșeană, și tot atât timp de când această pu­blicație livrează săptămânal cititorilor informații imparțiale și va­lo­roase, lărgindu-le orizontul cu­­noaș­terii și aducând realitatea mai aproape de ei.

De 17 ani, „GAZETA de Mara­mureș” formează și infor­mează, expune și sintetizează, analizează și critică asumat, toate acestea pentru a aduce în atenția maramureșenilor subiecte dintre cele mai importante.
În vremuri în care presa este sub un continuu asediu și cei care aleg
să-și facă meseria într-un mod neviciat sunt tot mai puțini, jurnaliștii „GAZETEI de Maramureș” se achită onorabil de meseria pe care și-au ales-o și dau dovadă de originalitate și profesionalism în abordarea fiecărui material, respectând înalte norme de conduită morală și standarde profesionale de neclintit.
Astăzi, la moment de sărbătoare pentru presa maramureșeană, felicit colectivul „GAZETEI de Maramu­reș” pentru felul în care reușește
să-și asume, cu fiecare publicație, rolul de formator al societății și să treacă prin lentila obiectivismului orice cuvânt așternut pe hârtie.
În numele Consiliului Județean Ma­ramureș, dar și în nume personal, vă doresc ca dăruirea și profesionalismul să vă fie răsplătite prin men­ținerea „GAZETEI de Mara­mureș” în topul preferințelor cititorilor și prin dăinuirea pe piața presei regionale ani mulți de acum înainte. Să aveți tolba plină de subiecte emblematice și condeiul mereu la în­demână pentru a le consemna!

La mulți ani, „GAZETA de Maramureș”!

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

 

*

 

Scrisul – facultatea cea mai de preț a omului

În spațiul Maramureșului, timpul curge mult mai einsteinian. Ceea ce înseamnă, în primul rând, că aici se găsește timp suficient pentru tot ce merită a se hrăni cu durată. Adică, pentru sufletele încărcate cu dorul de timp. Timp al muncii și timp al sărbătorilor. Timp fizic și timp trăit.
Pe cale de consecință, în relație cu o atare viziune, putem spune că repe­rele mari ale timpului sunt necesare, deoarece ele înlocuiesc sărbătorile tradiționale sau, cel puțin, le în­soțesc.
În aceste zile, prietenii de la „GAZETA de Maramureș” și-au făcut socotelile și au constatat că pe răboj sunt marcate elemente revelatoare ce dau drept la a se sărbători sub zodia lui Kronos. Îi salut din felia noastră de încrustare solidară și îi gratulez cu câteva cuvinte cuviincioase. Binevenite în chip suprem acum, când, pe același „liniar” al timpului comun, se zidesc enorm de multe lucruri necuviincioase. Atât de multe, încât s-ar putea trage concluzia că până și sintagmele etajelor determinante ale timpului („la început”, „acum câțiva ani”, „în pre­zent”, „din când în când”, „mai mult timp”, „de acum încolo” etc.) au îmbrăcat hainele agresiunii, pervertirii, opresiunii, nedreptății ș.a.m.d., semn că trăim o lume compusă din două părți, una luminoasă, din ce în ce mai palidă „la față”, și una în­tunecoasă, din ce în ce mai pe­lerinată.
Într-o altă manieră de filosofare, anii sărbătoriți acum de „gazetarii” ma­ramureșeni – Dan Pârcălab, Ioana Lucăcel, Puiu Teremtuș, Mircea Crișan și ceilalți – trebuie priviți retrospectiv ca niște „escale în timp și spațiu”.
Mi s-au așezat, probabil, pe limbă acum, când scriu, aceste vorbe steinhardtiene (n. n – titlul penultimului volum antum al lui Nicu Steinhardt), tocmai pentru că de multe ori articolele din „GAZETA” reflectă cultura și viața acestuia, stilul divers, alergătura de la un subiect la altul (n. n – adevărata „fugă” a părintelui De la Rohia!). Desigur că această comparație ține cont de proporțiile și anvergura limbajelor, dar ceea ce apropie cele două reliefuri scriito­ricești este constanta existențială a „absorbției” totale a „tot ce ne cade sub simțuri”.

„GAZETA” înseamnă program perseverent și implicare consecventă. Anchete surprinzătoare și reportaje jucăușe, mărturisiri sincere și profunde conținând experiențe perene, dar și eseuri critice, apologii perso­nale și instituționale în vecinătăți de rubrici strict culturale și atitudinal-filosofice. Condeierii se simt res­ponsabili de „soarta cea mare a țării” și privesc lumea de la înălțimi de misiune și apostolat. Ironii și sarcasme din concretul vieții, lumi bine ascunse, aduse la lumina tiparului, toate se constituie în „cuvinte cu rod”, ceea ce pentru jurnaliști, zia­riști, gazetari - sau cum s-or mai numi - e literă de… evanghelie.
Și, dacă „evanghelie” înseamnă „veste bună”, vă aduc și eu una: „Condeierii de la GAZETA” merită toată prețuirea și recunoștința noas­tră! Pentru misiunea ce și-au asu­mat-o, de a fi prin scris în slujba adevărului public!
 

Din liniștea și pacea cabinetului de lucru pentru „Biblioteca de idei” a „GAZETEI”, dr. Teodor Ardelean

 

*

Mă gândeam deseori care ar fi explicația faptului că o publicație rezistă peste ani. „GAZETA de Maramureș” apare într-o regiune nu cu multe evenimente zilnice, eventual cu accidente rutiere, cu agresiunile fizice și verbale care sunt mai peste tot, cu banalele gafe birocratice ale adminis­trațiilor, cu micile gălăgii în preajma alegerilor și înserarea afirmațiile banale ar putea continua. Și atunci cum rezistă? În primul rând fiindcă este din Maramureș. Maramureșul - un depozitar nesecat de tradiție care zilnic renaște prin cotidianul oamenilor care îl locuiesc și în care totul pare nou, dar acest nou este o ramură din acel copac uriaș care nu a permis să fie atins de vremuri trecute și de vremuri prezente. Este ca mulți nemaramureșeni care cu timpul au devenit mai maramu­reșeni decât cei cu moși şi strămoși născuți, crescuți pe aceste meleaguri.
Probabil seva maramureşeană, mândră, dar niciodată umilitoare, este atât de puternică încât odată asimilată prin imagine sau grai creează acea izbucnire primăvăratecă, de înmugurire a căror fructe sunt transmise cititorilor GAZETEI, sub forma articolelor ce par veșnic proaspete.
Aparițiile săptămânalului nu pot fi numă­rate prin cifra vânzărilor, atâta timp cât sunt postate pe internet. Adevărata față a GAZETEI este complet alta. Apare în ace­laşi timp în Japonia, Australia, pe stația orbitală, pe malul drept al Tisei și unde nici nu te aștepți. Acesta este meritul unui colectiv de redacție mic, dar cu inimă mare, care se oferă sincer tuturor doritorilor de frumos și noblețe sufletească.

Conferenţiar universitar dr. Ştefan Gonczi
 

*

Urmăresc aparițiile GAZETEI încă de la începuturi. Mai întâi, în calitate de simplu cetățean interesat de o pătrundere cât mai lucidă a realității, iar în ultimii ani, ca om implicat politic. Am încercat să îmi explic care sunt caracteristicile care apropie demersul jurnalistic al „GAZETEI de Maramureș” de principiile și crezul care ne ghidează pe noi, cei de la Uniunea Salvați România. Citind materialele de presă din paginile săptămânalului, dar mai ales anchetele răzbătătoare, desprind o concluzie: integritatea, transparența, competența sunt atributele care ne leagă. Și noi, ca oameni politici, și voi, ca jurnaliști, și, aș aprecia, chiar cititorii care vă urmăresc constant, ne dorim o politică altfel în România. O politică a oamenilor profesioniști și curați, care gestionează fondurile publice cu atenție la nevoile comunității, și nu la propriul buzunar. O politică a celor care au intrat în politică nu din nevoia de a se cocoța într-o funcție călduță, ci din exasperare, din motivul că și-au pierdut răbdarea să vadă la putere, de 30 de ani încoace, o clasă politică incompetentă și rapace.
Voi luptați, cu pixul și tastatura, de 17 ani. Noi, de vreo trei. Cu cât suntem mai mulți de această parte a baricadei, cu atât avem mai multe șanse să facem țara aceasta bine. Și când spun de aceeași parte a baricadei, nu uit că presa este cea care veghează, cu vigilență, asupra faptelor politicienilor, deci inclusiv asupra noastră.

La mulți ani, „GAZETA de Maramureș”!

Dan IVAN, Președinte USR Maramureș

 

*

„GAZETA de Maramureș” - O fereastră deschisă spre comunitate

Presa tipărită, cum de altfel și cartea tipărită stau mărturie efemerității timpului! Fereastra deschisă către comunitate pe care ne-o propune săptămânalul „GAZETA de Mara­mureș” acoperă multitudinea de evenimente ce se petrec în societate, fie că sunt de ordin politic, social, economic, cultural, evenimente artistice etc., completând în acest fel posibilitatea de cunoaștere și de informare a cititorilor, care nu totdeauna au avut posibilitatea să participe la evenimentele menționate. Eforturile colectivului redacțional, prin esența mesajului scris, însoțit de fiecare dată de sugestive imagini, completează acest sincretism dintre cuvânt și imagine într-un mod profesional.
Dacă ar fi să mă refer doar la evenimentele din plan cultural, fie că sunt lansări de carte, expoziții, spectacole, acțiuni culturale etc., acestea sunt mediatizate cu generozitate și devin un mesager, nu numai pe plan local și regional, ci și pe plan național și inter­național a activităților desfășurate pe aceste meleaguri. Bunăoară, evenimente de re­ferință care se petrec în diferite instituții din țară și străinătate sunt aduse în paginile GAZETEI și de aici și feedback-ul pe măsură din partea cititorilor de pretutindeni.
În acest moment aniversar doresc colectivului redacției „GAZETA de Mara­mureș”, pe lângă urările de sănătate și îm­plinire profesională, inspirație și imparția­litate pe albul imaculat al colii de hârtie!

La mulți ani!

Profesor universitar dr. Nicolae Suciu

 

*

Condiţia de gazetar

Ca cititor al „GAZETEI de Maramureș”, am nevoie ca de pîine de acest săptămânal de opinii, informații, reportaje și publicitate, cele 36 de pagini înscriindu-se printre așteptările zilelor de vineri sau sîmbătă. Citesc acest ziar de la început și apreciez constanța sa, atitudinea echilibrată, fără laude în exces la adresa unora, dar și fără critici vituperante. „GAZETA de Mara­mureș” își respectă condiția de ziar echilibrat, scris pentru cititori și pentru interesele și informarea lor.
Condiția gazetarului este să fie mereu implicat în evenimentele zilei, pînă la sație­tate, chiar dacă acestea se repetă sau iau forme convenționale. Jurnaliștii de la „GAZETA de Maramureș” și colaboratorii lor (un grup valoros și constant de intelectuali care pun punctul pe știrea săptămînii) reușesc mereu să ne surprindă și să ne țină aproape de ei. Nu voi remarca nici un nume, pentru că sărbătoarea este a tuturor, iar contribuțiile se complinesc, unii sînt axați pe evenimente culturale cu sem­nificație de lungă durată, alții fac sinteza economico-financiară a momentului, iar cei mai mulți vin să completeze tabloul zilei cu observații reportericești din cotidian. „GAZETA de Maramureș” devine astfel o creație colectivă și cititorul apreciază întregul ca și partea.
Jurnalistul are o condiție de mediator între cetățeni/societate și instituțiile de stat, ideală fiind poziția sa de putere a adevă­rului. Mass-media nu are rolul să întoarcă lumea pe dos, să declanșeze conflicte și nici să revoluționeze lumea. Presa are doar forța cuvîntului, iar dacă articolele documentate reușesc să susțină adevărul și binele comun, atunci este sigur că vor mo­difica și men­talitățile și concepțiile extremiste, populiste sau individualiste.
Îi laud pe jurnaliștii și colaboratorii „GAZETEI de Maramureș” și le transmit un frățesc la mulți ani și multe numere edi­tate profesionist!

Nicolae GOJA, Graiul Maramureșului

 

*

Felicit colectivul GAZETEI de Maramureş pentru forţa de care a dat dovadă de-a lungul timpului şi, de asemenea, pentru profesionalismul care reprezintă o bornă de orientare în lumea jurnalismului maramureşan.
Vă urez succes în continuare!
Cristian Niculescu Ţâgârlaş

 

*

17 ani reprezintă o vârstă frumoasă și mă bucur că „GAZETA de Maramureș” a ajuns să sărbătorească atâția ani de activitate gazetărească de calitate.
În acești ani, „GAZETA de Maramureș” a reușit să se impună în viața publică din județul nostru prin calitate și obiectivitate.
Le urez ziariștilor multă inspirație în continuare, multe articole de calitate și viață cât mai lungă „GAZETEI de Maramureș”.
Ionel Bogdan, preşedinte PNL Maramureş

*

O publicaţie etalon a presei din Maramureş, un reper important care oferă cititorului posibilitatea să descopere săptămânal lucruri interesante.
Vă doresc o viaţă lungă, iar în paginile „GAZETEI de Maramureş”, cititorul să fie cel mai important colaborator!
Leontin Cupar - corespondent special al Agenţiei Naţionale de Presă - AGERPRES

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.