Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Urme „zidite” în timp - Preotul Vasile Trif
Profesor universitar
dr. Nicolae Suciu
Despre Preotul Vasile Trif pot spune că a crescut odată cu orașul, cu noul cartier unde a fost numit preot paroh (1986), în nou înființata parohie, găzduită de Foaierul Casei Tineretului din Baia Mare. L-am cunoscut ca slujitor al Domnului, unde aduna comunitatea cartierului (B-dul Traian și str. Hortensiei) la slujbele de Duminică și la Sărbătorile de peste an. Avea harul de a strânge credincioșii laolaltă în biserică, iar în predicile de la slujbe, avea de fiecare dată un cuvânt de învățătură, speranță și nădejde pentru enoriași, în vremurile tulburi ale anilor ’90; astfel a botezat numeroși copii din parohie, iar mai târziu i-a cununat, întemeind în acest fel familii sănătoase ce și azi îl caută și îi poartă un deosebit respect.
Vocația de preot (moștenită din familie și transmisă și fiului său) și-a găsit împlinirea alături de arta picturii și a sculpturii. În casa domniei sale, înconjurat de cărți rare, albume de artă și o colecție importantă de lucrări de artă, au fost crescuți și educați în același spirit, copii domniei sale. Mă bucuram de fiecare dată când îl vizitam să aud din camera alăturată, gamele și arpegiile la vioară, ale copiilor ce studiau acest instrument, sub îndrumarea atentă a profesorului de muzică. Nelipsit de la vernisajele expozițiilor, a lansărilor de carte și a numeroase premiere de spectacole și de teatru, preotul Vasile Trif a articulat un orizont vast de cunoaștere în universul culturii, teologiei și artei.
În anii 1988 – 1989 primește încredințarea ierarhilor pentru construirea unei catedrale ortodoxe în Baia Mare. Trebuie relevat faptul că Vasile Trif a avut dintotdeauna dorința de cunoaștere și de înțelegere a fenomenelor de cultură, teologie și artă, călătorind și vizitând muzee, biblioteci, biserici și catedrale din Moscova, Leningrad, Kiev, Riga, iar mai apoi în 1989 întreprinde o „călătorie inițiatică”, nelipsită de greutăți și riscuri, în Occident, aceasta contribuind la decantarea și ierarhizarea valorilor fundamentale ale omenirii. Despre această călătorie la Budapesta, Viena, München, Florența, Veneția, Roma, Paris am vorbit împreună vreme îndelungată, reiterând cu bucurie, trasee din acest parcurs. A fost fascinat de catedralele Apusului, de muzeele, pinacotecile și colecțiile particulare de artă ale Italiei, de Biblioteca și Muzeele Vaticanului, de Muzeele Parisului, cunoscând de fiecare dată, oameni dornici să-l sprijine și să-l ajute. Vasile Trif are vocația prieteniei!
Ceea ce puțin se știe (și nici nu se dorește acest lucru) este că Vasile Trif a organizat Concursul de construire a Catedralei „Sf. Treime” din Baia Mare. Expoziția de proiecte găzduită de Foaierul Teatrului Municipal Baia Mare, l-a desemnat câștigător pe arhitectul prof. univ. dr. Gheorghe Hereș de la Facultatea de Arhitectură din Iași. În 20 iulie 1990 s-a sfințit locul unde avea să se ridice catedrala și s-a pus piatra de temelie. A început, astfel, un drum anevoios presărat cu numeroase greutăți și obstacole. Instabilitatea financiară postdecembristă a determinat hotărârea preotului de a-l însoți în 1992, la Iași, pentru a solicita arhitectului, o reproiectare a dimensiunilor catedralei, pentru a putea ține pasul cu costurile angajate ale acestei investiții. Volumul imens de muncă, eforturile, frământările unei astfel de responsabilități i-au afectat în mod vizibil sănătatea și cum „fiecare faptă bună nu rămâne nepedepsită” preotul Vasile Trif a fost mutat din parohie după finalizarea subsolului și paraclisului catedralei!
Despre harul și realizările domniei sale stau mărturie numeroasele expoziții de icoane pe sticlă și lemn ce pun în valoare frumusețea liniei, expresivitatea desenului și claritatea culorilor. Sunt remarcabile de asemenea lucrările din pictura de șevalet în care primează fascinația pentru lumea legendelor și mitologiei satului maramureșean, reprezentate în compoziții monumentale, alături de peisaje imaginare, filtrate prin dominantele cromatice ale succesiunii anotimpurilor precum și compoziții florale în care prospețimea și inocența motivului, relevă un univers complex al creației lui Vasile Trif. Tradiția artei lemnului din Maramureș
l-a însuflețit și determinat la încercări sculpturale ce tratează resursele arhetipale ale culturii străvechi a Maramureșului cum ar fi: crucea, motivul solar, pâinea, maternitatea etc.
Ca o realizare de excepție în acest domeniu este sculptura monumentală „Troița marinarilor” (600x120 cm) amplasată în parcul Muzeului Marinei Române din Constanța în 2002, sfințită de ÎPS Arhiepiscopul Teodosie. Peste doi ani, în semn de prețuire, i se pun la dispoziție trei săli ale Muzeului de Marină, pentru a găzdui o amplă expoziție de icoane, pictură pe pânză și sculptură. A realizat de asemenea lucrări cu caracter monumental de pictură pe zid, mozaic, în numeroase biserici din Maramureș.
Albumul reprezentativ intitulat „Puterea luminii”, lansat în 2011, sub egida Editurii Universității de Nord din Baia Mare, ne aduce în atenție o selecție importantă de imagini, după creațiile domniei sale, texte, comentarii plastice realizate de personalități marcante ale culturii și artei, întruchipând „urmele zidite în timp” ale autorului.
Din 2017, Preotul Vasile Trif este în pensie și își împarte timpul între creație, în atelierul domniei sale de la Cărbunari, și Arhivele Statului Filiala Baia Mare pentru realizarea unei monografii a satului Cărbunari. Își exprimă dorința de a rămâne în urma sa, înfăptuiri „care vor înfrunta timpul pentru că este păcat să treci prin viață ca o umbră și să irosești darul cu care te-a hărăzit Cel de Sus”. În data de 10 februarie, Vasile Trif își aniversează ziua de naștere. Alătur și eu urarea de „La mulți ani!” și împliniri rodnice, tuturor celor ce-l îndrăgesc!