• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Ianuarie 2025

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 10 Aprilie , 2018

„Uniţi pentru Marea Unire”

Centenarul Marii Uniri trebuie să însemne, mai întâi, cunoaștere: știind cine am fost, vom ști ce trebuie să devenim. În 19 mai, GAZETA de Maramureş, Consiliul Judeţean Maramureş, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, comuna Băseşti, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Ansamblul Național Folcloric Transilvania organizează evenimentul „Uniţi pentru Marea Unire” - 1228 de tineri maramureşeni la Băseşti. Tinerii care vor participa la eveniment vor realiza un eseu despre istoria ultimului secol, pe baza mărturiilor culese de ei.  

 

Istoria nu înseamnă statistică, ci viață, destinul unor oameni împletit cu destinul neamului lor. Pentru noi, cele două conflagrații mondiale pot reprezenta o pagină de istorie. Pentru cei care le-au trăit reprezintă o pagină de viață. Pentru noi, morții din război pot fi statistici. Pentru familiile lor sunt, însă, pierderi și răni adânci. Pentru noi, Unirea pare un ideal firesc. Pentru cei care au trăit-o a fost un vis. Pentru noi, comunismul poate fi o perioadă cumplită din trecut. Pentru cei care l-au trăit este un tăvălug care le-a dat viața peste cap. Eroii nu sunt doar în cărțile de istorie sau în filme, ci eroii adevărați sunt lângă noi: țăranii smulși din viața cotidiană liniștită și trimiși pe front ca să-și apere țara; inte­lectualii care au promovat identitatea națională, asumându-și cele mai mari riscuri; femeile care și-au crescut pruncii singure, cu gândul la soții de pe front sau din temnițele comuniste; tinerii care au luptat pentru libertate în decembrie 1989. În spatele fiecărui om stă o poveste în care istoria a căpătat notă personală, în care contextele interne și internaționale au modelat destine și în care idealurile și patriotismul au cerut sacrificii uriașe.

Mulți dintre bătrânii Maramureșului se sting, fără ca cineva să le cunoască istoria și povestea. Iar tinerii de azi nu pot aprecia pe deplin nici unitatea, nici democrația, nici libertatea pe care o trăiesc, dacă nu știu cât de greu le-a fost celor de ieri să le dobândească pentru noi. Toate atributele României de azi au fost plătite cu sânge, efort și luptă de înaintașii noștri, de părinții, bunicii și străbunicii noștri.
De aceea, credem că nu există un mod mai simplu de a transmite tinerilor informații și valori, decât punându-i față în față cu cei care au trăit istoria ultimului secol.
În acest an, România marchează un se­col de la înfăptuirea marelui ideal na­ţional al Unirii. Acest an important pentru Maramureş şi România reprezintă prilejul organizării unor noi acțiuni de educare a tinerilor, de promovare a valorilor naționale și a eroilor noștri. Con­tribuţia importantă pe care Maramureşul şi maramureşenii şi-au adus-o la înfăptuirea marelui ideal naţional trebuie cunoscută şi transmisă tinerei generaţii.
În acest context, comuna Băseşti, locul în care s-a născut, a trăit şi a murit Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, şi locul în care s-au luat deciziile importante în ceea ce priveşte Unirea Ardealului cu România, reprezintă un loc important pentru istoria judeţului, încărcat de semnificaţii profunde, un loc în care tinerii pot învăţa istoria şi dragostea de Neam.
În comuna Băsești s-a scris un capitol important de istorie națională. Aici, în urmă cu un secol, se tranșau marile probleme ale politicii naționale, sub celebrul tei al Unirii. Iar Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, este una dintre cele mai importante personalități istorice ale Maramureșului și ale României, un exemplu de patriotism și dăruire, demn de urmat de tinerele generații. De aceea, acum, în anul Centenarului Marii Uniri, este foarte important ca tinerii Maramureșului să cunoască istoria și identitatea Mara­mu­reșului, cunoscând direct, în primul rând, locurile importante și oamenii care compun identitatea județului nostru.
GAZETA de Maramureș a inițiat un proiect inedit de promovare a istoriei, organizând, împreună cu Consiliul Judeţean Maramureş, Episcopia Orto­doxă Română a Maramureşului şi Sătma­rului, comuna Băseşti, Inspec­toratul Școlar Județean Maramureș și Ansamblul Național Folcloric Transil­va­nia, evenimentul „Uniţi pentru Marea Unire” - 1228 de tineri maramureşeni la Băseşti. Cei 1228 de tineri - numărul delegaţilor la Marea Unire de la Alba Iulia -, vor reprezenta toate zonele judeţului. Fiecare delegație va fi îmbrăcată în port popular și va avea un steag și o tăbliță cu numele localității pe care o reprezintă. Programul evenimentului va cuprinde un Te Deum, o conferinţă pe teme de istorie şi un mini-concert de cântece patriotice.
Dar, pentru ca acești tineri să înțeleagă pe deplin ce a însemnat Marea Unire pentru cei care au trăit-o, am lansat încă o provocare. Tinerii vor deveni cercetă­tori, culegând poveştile bătrânilor din preajma lor despre istoria ultimului secol și vor descrie, pe baza relatărilor verbale, modul în care un cunoscut (rudă, vecin etc.) a trăit un moment important din ultimii 100 de ani, sau vor scrie povestea unui erou, pe baza materialelor documentare. Lucrările pot cuprinde orice moment important din ultimul secol: primul război mondial, Marea Unire, al doilea război mondial, instaurarea comunismului, Revoluția din decembrie 1989, perioada postde­cembristă. Cele mai bune 100 de lucrări vor fi cu­prinse într-o carte.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.